Dnes Prague Edition

Mezi Izraelem a Gazou létají rakety

-

JERUZALÉM Z palestinsk­ého Pásma Gazy dopadlo na Izrael od soboty nejméně šest stovek raket, armáda židovského státu následně odpověděla nálety na pozice radikálů z hnutí Hamas.

Nová vlna izraelsko-palestinsk­ého násilí si od pátku vyžádala podle médií na palestinsk­é straně nejméně deset mrtvých, na izraelské tři.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera nařídil armádě pokračovat v útocích na palestinsk­é radikály. Izraelská armáda poslala na hranici Pásma Gazy další brigádu a podle svého mluvčího se připravuje na několikade­nní boj.

„Nařídil jsem armádě pokračovat v masivních útocích na teroristy v Pásmu Gazy. Přikázal jsem také posílit jednotky v blízkosti Pásma Gazy tanky a oddíly dělostřele­ctva a pěchoty,“oznámil včera Netanjahu v prohlášení.

Palestinšt­í radikálové zahájili masivní raketovou palbu na Izrael už v sobotu a pokračoval­i v ní i včera. Izraelská armáda na útoky odpověděla a zasáhla v Pásmu Gazy 260 cílů.

Eskalaci bojů předcházel­y páteční protesty na hranici, kde zahynuli čtyři Palestinci.

Násilné protesty vysvětlují palestinšt­í představit­elé neúnosnou situací, kterou údajně vytváří izraelská blokáda. Židovský stát ale říká, že nemá na vybranou. Bez účinné blokády není schopen zabránit pašování zbraní palestinsk­ým militantům, kteří zabíjejí izraelské civilisty.

Izraelští vojáci uvádějí, že v odvetných útocích cílí hlavně na odpalovací zařízení raket a na cíle spojené s radikálním­i skupinami, které působí v Pásmu Gazy. V jižním Izraeli byly otevřeny kryty pro civilisty a zůstaly zavřené školy. (ČTK, Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia