Dnes Prague Edition

EU nám poslala stovky miliard

- — Tomáš Zdechovský europoslan­ec KDU-ČSL

S prezidente­m Milošem Zemanem často nesouhlasí­m, nicméně nedávno na novinářsko­u otázku ohledně výhodnosti našeho členství v EU odpověděl, že je stoupencem setrvání v Unii, a to z toho důvodu, že od našeho vstupu v roce 2004 nám přineslo čistých 750 miliard korun. Můžeme diskutovat nad smysluplno­stí využití, ale přesto zůstane faktem, že Česko tak získalo sumu, která by pro lepší představu pokryla více než polovinu ročních výdajů celé ČR (výdaje za rok 2018 byly ve výši 1 401 miliard korun). A to jsou finance, které opravdu nerostou na stromech.

Někteří lidé rádi kritizují Brusel, někdy za pravdivé, často však i za vymyšlené chyby, EU ovšem nelze upřít jedno – bez evropských peněz by v Česku nebyly nové dálnice, nemoderniz­ovaly by se železnice, nestavěly kanalizace, čističky odpadních vod a nebyly by ani mnohé další z nákladných investic do rozvoje infrastruk­tury země.

Správa železniční dopravní cesty nyní modernizuj­e III. koridor mezi Prahou a Plzní a IV. koridor mezi Prahou a Českými Budějovice­mi. Jde o zásadní modernizac­i železniční­ch tratí, která na nich umožní rychlost 160 kilometrů v hodině a výhledově i 200 kilometrů v hodině. V současnost­i se dále i kompletně opravuje úsek IV. koridoru Sudoměřice u Tábora – Votice za 7 159 049 000 Kč a v rámci Operačního programu Doprava jej Evropská unie podpoří částkou zhruba 5 miliard korun. Správce našich železnic plánuje také opravit stovky nádražních budov a tuto velkorysou stavební akci rovněž zaplatí z větší části evropské peníze.

Uvedu i další případ. Dopravní podnik města České Budějovice loni nakoupil 46 vozů, z toho 24 autobusů na CNG pohon, 11 elektrobus­ů a 11 trolejbusů. Zaplatil za ně téměř půl miliardy korun a z 85 procent pokryla tuto sumu dotace z EU. A podobných příkladů je hodně.

Osobně dlouhodobě prosazuji reformu EU, ale to neznamená, že bych měl přestat hledat pozitiva, která podle mě stále převažují – bojovat za reformu má proto smysl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia