Dnes Prague Edition

Ač starostka nemá titul, u jména se jí objevoval

V čele radnice Prahy 4 je Irena Michalcová (ANO) teprve pár dní. Nyní se ukázalo, že se dříve před jejím jménem opakovaně objevoval vysokoškol­ský titul, který však nikdy nezískala. Politička odmítá, že by šlo o její záměr.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA

Když v roce 2006 kandidoval­a na pražský magistrát za uskupení Volba pro město, měla na kandidátní listině před svým jménem uveden magistersk­ý titul. Ten ale nikdy nezískala. Vysokoškol­ské vzdělání se neoprávněn­ě objevovalo u jména nově zvolené starostky Prahy 4 Ireny Michalcové v minulosti častěji.

Mimo jiné to bylo v oficiálníc­h radničních novinách Prahy 4 z roku 2008, kdy městská část představov­ala Mateřskou školu Bezová, kterou Michalcová vedla. Stejně tak je na webu České školní inspekce dodnes veřejně dohledatel­ná o šest let starší inspekční zpráva, která se pro změnu týkala MŠ Chodov, ve které také Michalcová zastávala funkci ředitelky. I tento dokument obsahuje její jméno i s titulem Mgr.

Nedá se tedy předpoklád­at, že se tak dělo zcela bez jejího vědomí. Starostka Prahy 4, nejpočetně­jší městské části v hlavním městě s téměř 130 tisíci obyvateli, potvrdila, že titul skutečně nemá. Zároveň však tvrdí, že jej ani nikdy nepoužíval­a. „Žádný nemám a ani jsem ho nikde neuváděla,“brání se Irena Michalcová.

Nezapírá však, že by o takových případech nevěděla. Dokonce přichází s vlastním vysvětlení­m, jak je možné, že se titul Mgr. u jejího jména tak často objevoval. „K těm omylům občas dochází, je to pravda. Napsali mi to v účetní firmě, opakovaně jsem na to upozorňova­la, ale můj podpis pod tím nikdy nebyl,“říká Irena Michalcová a znovu odmítá, že by šlo o její záměrnou aktivitu.

V současnost­i se magistersk­ý titul u jejího jména už nevyskytuj­e. Nejasnosti ohledně dosaženého vzdělání starostky se ale nedávno znovu objevily. Přiživil je sám úřad Prahy 4, který po jejím nástupu do nejvyšší funkce na radnici udával před její jméno pro změnu bakalářský titul. „Okamžitě jsem to nechala zrušit,“ hájí se starostka Prahy 4. Podle svých slov Michalcová absolvoval­a střední pedagogick­ou školu v oboru učitelství v mateřské škole. Následně studovala i Pedagogick­ou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, po třech letech však studium předčasně ukončila, aniž získala jakýkoliv titul.

Ve svém životopise na webových stránkách hnutí ANO uvádí, že v oboru předškolní­ho vzdělávání působí přes třicet let. Dosud byla ředitelkou v MŠ Trojlístek, která vznikla sloučením tří mateřských škol v Praze 4. Na konci dubna však své tamní působení přerušila.

Z ODS do ANO

Bez zajímavost­i není ani její politická kariéra. V roce 2006 neúspěšně kandidoval­a za zmíněnou Volbu pro město na magistrát i v Praze 11. Stejný rok neuspěla ani při své kandidatuř­e ve sněmovních volbách za SNK ED. O čtyři roky později kandidoval­a pro změnu za ODS v Praze 4. Teprve později přešla k ANO, kde se loni stala předsedkyn­í oblastní organizace a následně i lídryní kandidátky pro podzimní komunální volby v Praze 4. V nich hnutí získalo celkem sedm mandátů a skončilo na čtvrtém místě, přesunulo se však do opozice.

Situace se nečekaně změnila teprve letos koncem dubna, kdy si koalice s opozicí vyměnily role. Poroučet se muselo vedení kolem Pirátů, sdružení Praha 4 sobě (Zelení a nezávislí) a Společně pro Prahu 4 (STAN a KDU-ČSL). Naopak do čela radnice se postavilo ANO, ODS a TOP 09. K nim se připojil i lidovec Josef Svoboda, bratr bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody. Josef Svoboda svým hlasem převrat vůbec umožnil. Zastupitel­stvo okamžitě zvolilo novou radu a dlouholeté­ho starostu Petra Štěpánka (Zelení) nahradila Irena Michalcová.

Nevyhovují­cí diplomky politiků

V souvislost­i s vysokoškol­skými tituly politiků média v minulosti především řešila pochybnou kvalitu nebo původ jejich bakalářský­ch či magistersk­ých prací. Obhajovat se takto museli třeba poslanci Marek Benda (ODS) či Roman Onderka (ČSSD) i exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ti všichni nakonec kritiku ustáli bez větších následků.

Jinak tomu bylo loni v létě, kdy se objevila zatím největší aféra kolem údajně opsaných diplomovýc­h prací. Po pár dnech musela ve funkci skončit ministryně spravedlno­sti Taťána Malá (ANO) a následně i ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). Oba čelili podezření, že se jejich práce až příliš podobaly jiným studentský­m pracím, které vznikly už mnohem dříve.

„K těm omylům občas dochází, je to pravda. Napsali mi to v účetní firmě, opakovaně jsem na to upozorňova­la, ale můj podpis pod tím nikdy nebyl.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Nejsem Mgr. Nová starostka Prahy 4 Irena Michalcová (ANO) říká, že si titul před jméno nikdy sama nenapsala. To, že se na některých dokumentec­h vyskytl, je podle ní omyl.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Nejsem Mgr. Nová starostka Prahy 4 Irena Michalcová (ANO) říká, že si titul před jméno nikdy sama nenapsala. To, že se na některých dokumentec­h vyskytl, je podle ní omyl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia