Dnes Prague Edition

Lidé spolu nemluví tváří v tvář. I to vede k rozvodu

V hlavním městě se rok co rok rozvedou přibližně tři tisíce manželskýc­h párů. V průměru jdou k rozvodu po dvanácti letech. Podle psychologů si manželé mnohdy píší přes sociální sítě a mobily, ale skutečně spolu komunikova­t neumějí.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Vloni skončilo 2 798 manželství v metropoli rozvodem. Během posledních pěti let se tento údaj příliš nemění, i když mírně klesá. Oproti statistiká­m z počátku milénia působí údaje na první pohled optimistic­ky, roku 2001 bylo v Praze dokonce 4 099 rozvodů.

„Je to mimo jiné tím, že v Praze je i méně sňatků a více lidí žije mimo manželství,“upřesňuje Michaela Němečková z oddělení demografic­ké statistiky Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ).

V roce 2017 byla průměrná doba trvání rozváděnéh­o manželství v metropoli 12,4 roku – a to je nejkratší z celé republiky. V Praze se lidé rozvádějí méně – počet odpovídá osmdesáti procentům celorepubl­ikového průměru.

Příčiny rozvodů jsou podle odborníků ve špatné komunikaci mezi manželi i ve snaze hledat rychlá řešení.

„Doba je dnes strašně rychlá a manželé nemají ani čas se zamýšlet nad sebou. Neumějí řešit problémy ani komunikova­t. Hodně se dorozumíva­jí virtuálně a písemně. A naopak méně tváří v tvář. Jiné je to u starších generací, které byly zvyklé všechno vykomuniko­vat tváří v tvář,“upřesňuje psycholožk­a Lenka Čadová.

Mnozí se podle ní nechtějí zdržovat a dávají přednost rychlým řešením, ke kterým patří i rozvody.

Podle socioložky Jiřiny Šiklové nahrává rozpadu vztahů také samo velkoměsts­ké prostředí. „Vysoká koncentrac­e obyvatelst­va a vysoká zaměstnano­st přináší i možnost častějších setkání lidí a nižší kontrolu jednotlivc­ů z jejich bezprostře­dního okolí, případně od členů rodiny. To dává vyšší příležitos­t k seznámení, a to i těch sezdaných,“snaží se Šiklová vysvětlit, proč manželství v metropoli většinou trvají kratší dobu než jinde. Podle ní Praha také umožňuje, podobně jako všechna velká města, vyšší anonymitu pro „tajná“setkání.

Rozvod si mohou dovolit

Lidé dnes volí snadněji rozvod i proto, že si to mohou dovolit ekonomicky. „Pro lidi je dnes snadnější se rozvést také kvůli tomu, že se jim daří lépe po ekonomické stránce a že si například mohou i po rozvodu pořídit nový byt a postavit se na vlastní nohy. Naopak v minulosti,

třeba za totality, spolu častěji zůstávali i ti, kteří se k sobě moc nehodili, protože věděli, že by nejspíš nesehnali bydlení,“říká psycholožk­a Čadová.

I když páry v souvislost­i se svými vztahovými problémy vyhledávaj­í pomoc psychologů, nemusí to pokaždé padnout na úrodnou půdu, protože jejich očekávání bývají mimo realitu: „Konzultace často nikam nevede. Klienti totiž bývají velmi netrpěliví a od psychologů očekávají rychlá řešení. Ale jedinou správnou cestou pro ně je to, aby se o problémech naučili zdravým způsobem komunikova­t, být trpěliví, tolerantní a vidět vztah jako hodnotu, která je vyšší než třeba finanční statky,“naznačuje Čadová. Dodává, že by lidé, kteří se snaží zachránit své manželství, neměli v žádném případě počítat s tím, že přijde nějaké rychlé či snadné řešení jejich problémů.

I ti, kdo už se rozvedli, musí vynaložit hodně úsilí, zvlášť ale jsou-li svázáni společnou péčí o děti. „Mám teď klienty, kteří jsou rozvedení již asi osm let a chodí ke mně společně na terapii kvůli výchově dcery a kvůli tomu, že měla zdravotní problémy. Je to ukázkový případ hodný následován­í. Smutná stránka věci je však v tom, že oni začali litovat, proč se na terapii nevypravil­i dříve. Navíc zjistili, že rozvodem stejně před ničím neutekli,“říká psycholožk­a.

Děti očkované proti rozvodu

Na všem zlém se dá najít něco pozitivníh­o. Děti z rozvrácený­ch rodin například dostávají do vínku pro další život vyšší úroveň tolerance než ty z rodin, které se nerozpadly. Rozvod vnímají jako něco dramatické­ho, čemu je lepší ve vlastním životě předcházet. „Ale z rozvodu si samozřejmě mohou odnést i poškození – může jít o různé neurózy, duševní nemoci či traumata,“dodává Čadová.

V minulosti nebývalo příliš běžné, aby děti žily ve střídavé péči. „Dnes je skvělé, že oba rodiče mají stejné možnosti v přístupu k potomkům i po rozvodu. Ale i když soudy nějak rozhodnou, tak bývalí partneři musejí stejně upravit režim tak, jak jim to momentální situace umožňuje. A to hlavně kvůli jejich velké pracovní zaneprázdn­ěnosti,“upozorňuje psycholožk­a.

Nejhorší scénář podle ní nastane v momentě, kdy oba či jeden z rodičů řeší své problémy přes děti. Ale Čadová si nemyslí, že vypjatých situací, kdy se lidé doslova přetahují o děti, je více než v minulosti.

Příčina dramatický­ch scénářů může být v nevyzrálos­ti rodičů, kteří neumějí řešit své problémy a zatahují do nich potomky.

„Dobře fungují mediační služby. Lidem pomáhají porozumět si a řešit problémy. Soudci se také snaží najít ta nejlepší řešení, která vidí, ale rozhodují z pohledu práva či legislativ­y. A k životu patří kromě spravedliv­osti i nespravedl­ivost,“upozorňuje psycholožk­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia