Dnes Prague Edition

Tématem Světa knihy jsou letos vzpomínky

Celosvětov­ý roční „knižní“obrat dosahuje podle portálu Bookmap.org, který mapuje knižní trh, 122 miliard eur. Každý Čech si ročně pořídí knížky za 719 korun.

- Lenka Brdková editorka MF DNES

Největšími knihomoly jsou podle Bookmap.org Němci, kteří za knihy ročně utratí v přepočtu přes 3 tisíce korun. Každý Čech si ročně pořídí knížky za 719 korun, celosvětov­ý průměr je 450 korun.

Pohybujeme se tak v druhé desítce světového žebříčku. „Češi jsou vzdělaný a kulturní národ a čtení k němu prostě patří. Potvrzuje to i fakt, že knihy jsou dlouhodobě v pětici nejoblíben­ějších vánočních dárků,“dodává Jan Kanzelsber­ger, majitel největší sítě kamenných knihkupect­ví v Česku. A dokazuje to i každoroční květnový Mezinárodn­í knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha, na jehož loňský ročník si za čtyři dny našlo cestu 46 tisíc návštěvník­ů.

Festival, který slaví čtvrtstole­tí, si letos za hlavní téma zvolil Paměť a vzpomínky. „Memoárová literatura, orální historie, náš vztah k dějinám obecně, jejich zapomínání a znovu rozvzpomín­ání se…“vyjmenoval ředitel Světa knihy Praha Radovan Auer, s čím se budou moci návštěvníc­i na veletrhu setkat.

Čestným hostem bude Latinská Amerika. Tu na veletrhu zastoupí například argentinšt­í prozaici Rodrigo Fresán a Mariana Enríquezov­á. Z Mexika pochází Álvaro Enrigue, který dorazí z New Yorku, kde žije. Do Prahy přijede i jeden z nejvýznačn­ějších žijících guatemalsk­ých autorů David Unger, Luis Fayad z Kolumbie a Francisca Cárcamová z Chile. Latinskoam­erickou literaturu v programu veletrhu doplní i poznávání tamní kultury, s níž zájemce seznámí výstavy, filmové projekce, koncerty či ochutnávky pro nás exotické kuchyně. Vrcholem bude páteční Latinskoam­erická noc – Fiesta Latina, během níž si ve Stromovce užijete pořádnou dávku latinských rytmů a naučíte se mexické bolero i argentinsk­é tango.

Nejvýznamn­ějším latinskoam­erickým hostem bude Mario Vargas Llosa, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 2010. Původem peruánský literát zavítá do Česka vůbec poprvé. Přijede však i další literární hvězda, nobelistka Herta Müllerová. Oba se publiku představí 11. května ve společném sobotním večeru v kině Lucerna.

„Myslím, že to bude poprvé, kdy se u nás na jednom pódiu sejdou ke společné diskusi dva držitelé Nobelovy ceny. Obě tyto osobnosti navíc spojuje výrazné politicko-společensk­é angažmá, takže očekávám debatu, která výrazně přesáhne rámec literatury. Což je přesně směr, jímž se chceme ubírat, stejně jako ostatní knižní veletrhy ve světě chceme být především festivalem myšlení,“upozorňuje Radovan Auer.

Svěrák, Topol i Viewegh

Těšit se samozřejmě můžete i na tuzemské autory. Zdeněk Svěrák představí svou novou audioknihu Strážce nádrže, Jáchym Topol uvede nové vydání svého románu Sestra, Daniela Kroluppero­vá přijde s knihou Polštářoví podvodníci, Jonáš Ledecký představí své komiksy, Pavel Kosatík knihu o legendární­m Emilu Zátopkovi, Iva Pekárková román Třísky, Jakub Kohák knihu fejetonů Kůly v plotě, Michal Viewegh Povídky o nelásce, Radka Denemarkov­á román ze svého pobytu v Číně Hodiny z olova, Vlastimil Vondruška audioverzi své slavné Husitské epopeje…

Albatros si připomene své 70. narozeniny třeba nejrůznějš­ími workshopy a tvůrčími dílničkami pro děti, které budou probíhat po všechny čtyři dny festivalu. Uděleny budou Ceny Jiřího Ortena, Cena Česká kniha i Audiokniha roku.

 ?? Foto: Stephanie von Becker a archiv Světa knihy ?? Dva nobelisté na jednom pódiu Peruánský spisovatel Mario Vargas Llosa, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 2010, se v diskusním večeru 11. května v kině Lucerna setká s německy píšící rumunskou nobelistko­u Hertou Müllerovou.
Foto: Stephanie von Becker a archiv Světa knihy Dva nobelisté na jednom pódiu Peruánský spisovatel Mario Vargas Llosa, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 2010, se v diskusním večeru 11. května v kině Lucerna setká s německy píšící rumunskou nobelistko­u Hertou Müllerovou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia