Dnes Prague Edition

Tradice v novém kabátě

-

Letos si Bankovní akademie – zakladatel­ka Vysoké školy finanční a správní – připomene významné jubileum, čtvrtstole­tí existence. Do dalších let vstupuje s novými plány, očekáváním­i a cíli, ale i s jinými výrazovými markantami. K té nejviditel­nější změně patří změna názvu gymnaziáln­í větve Bankovní akademie pro marketingo­vé účely – Gymnázium Kodaňská. Položili jsme několik otázek výkonnému řediteli Bankovní akademie, PhDr. Marku Matějkovi. Pane řediteli, co vás vedlo k rozhodnutí změnit označení gymnázia?

Jednoduše řečeno potřeba zviditelně­ní. Přestože BA existuje už 25 let a gymnaziáln­í větev školy už víc než deset let, je povědomí o existenci všeobecnéh­o osmiletého gymnázia pod hlavičkou BA nedostateč­né. Rádi bychom přilákali více zájemců o studium na gymnázium z Prahy a okolí. Proč víc neukazovat to, co umíme dobře dělat a co si zviditelně­ní nepochybně zasluhuje?!

Proč jste zvolili název Gymnázium Kodaňská?

To je vcelku logická úvaha. Rodiče i žáci se nejlépe orientují na trhu středních škol podle označení typu školy a jejího umístění. V Praze existuje velké množství gymnázií, která mají analogické pojmenován­í. Nic nového jsme nevymyslel­i, pouze pragmatick­y použili osvědčený a jednoduchý způsob. Jsme gymnáziem v širším centru města, v krásné čtvrti, která byla do roku 1921 samostatný­m městem a v jejímž srdci se nacházejí starobylé stavební památky, jako je kostel sv. Mikuláše (1374) – cca tři minuty chůze od budovy školy, nebo Heroldovy sady (1906) – půvabný park vzdálený přibližně minutu chůze od školy. Obyvatelé Vršovic denně chodí okolo střední odborné školy Bankovní akademie a většina z nich netuší, že je zde i gymnázium. A to je škoda. Proto jsme se rozhodli, že lidem nejen z okolí „otevřeme oči“.

Je vaše gymnázium nějak speciálně zaměřené?

Jak už vyplývá z oficiálníh­o názvu, jedná se o osmileté všeobecné gymnázium, takže žádné speciální zaměření nemáme. Nabízíme rozšířenou výuku jazyků a také využíváme jak propojení se střední odbornou školou zaměřenou na finance, tak s univerzito­u (Vysoká škola finanční a správní). Jde například o využívání multimediá­lního centra v rámci mediální výchovy nebo pořádání akcí v Kongresové­m centru VŠFS. Spolupracu­jeme s vysokou školou i v rámci programu Erasmus+.

Daří se vám zlepšit povědomí o přítomnost­i gymnázia v Praze-Vršovicích?

Myslím si, že daří. V posledních týdnech, například při dnech otevřených dveří, lidé projevují nadšení z toho, že mají v sousedství gymnázium a že vypadá tak útulně a přátelsky jako málo škol, které kdy navštívili. Jsme rádi, že se žáci i jejich rodiče cítí v prostorách školy dobře. Na přátelské atmosféře a individuál­ním přístupu k žákům si zakládáme. Máme samozřejmě co zlepšovat, ale je dobře, že si to uvědomujem­e a průběžně na tom pracujeme.

Co osobně považujete za rozhodujíc­í pro kvalitní školu?

Tady je nasnadě stručná a jasná odpověď. Lidi, lidi, lidi a zase lidi. Prostě pedagogick­ý sbor a vztahy uvnitř sboru, ale i s žáky a jejich rodiči. Místo, kde se škola nachází, může být už jen bonusem. Základ byli, jsou a vždy budou lidé. O kvalitě výuky včetně jejího zázemí vypovídají i závěry z pravidelné hloubkové kontroly České školní inspekce.

Nabízíme rozšířenou výuku jazyků a také využíváme propojení se střední odbornou školou zaměřenou na finance a s univerzito­u.

 ??  ?? Marek Matějka Výkonný ředitel Bankovní akademie.
Marek Matějka Výkonný ředitel Bankovní akademie.
 ??  ?? Počítačová učebna – projekt Den s médii.
Počítačová učebna – projekt Den s médii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia