Dnes Prague Edition

Ian Gillan vzkřísil rokenrol

Těžko říct, zda někdo touží slyšet frontmana Deep Purple, jak zpívá dřevní rokenroly. Deska Raving with Ian Gillan & the Javelins je jich však plná.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

V případě muže, jehož máme zažitého coby hlas burácivých Deep Purple, to může působit trochu zvláštně, ale je to tak. Ian Gillan vydává desku starých rokenrolů. Album Raving with Ian Gillan & the Javelins je už dokonce druhé v pořadí. Nebo ne?

K tomu je nutné dodat trochu kontextu. Javelins jsou Gillanova původní kapela ze 60. let a produkt jeho mladického pobláznění Elvisem Presleym. Hráli právě populární předělávky jako asi většina vrstevníků. Rozešli se ve čtyřiašede­sátém, kytarista Gordon Fairminer se například přidal k hudebníkům, kteří později utvořili kapelu Sweet.

Když přišlo do kurzu retro

Gillanovu následnou hudební kariéru asi netřeba rozebírat. Nicméně v roce 1994 se s původní sestavou Javelins znovu setkal, aby natočili velmi pozdní debut nazvaný Sole Agency and Representa­tion. Další reunion přišel loni s podobně laděnou nahrávkou pojmenovan­ou prostě Ian Gillan & the Javelins.

A nynější vydání přináší reedici desky z poloviny 90. let. Proč vychází pod jiným jménem, je těžko říct, snad jen aby se ujednotila s loňským albem a Gillanovo jméno se dostalo do titulu.

V onom roce 1994 se nahrávka svezla na první větší vlně retra, která přinesla třeba mamutí projekt Anthology od Beatles a dává se do souvislost­í s masivním přechodem na cédéčka, kdy si fanoušci pořizovali zásadní alba v novém formátu.

Do poslední noty přesně

Proti loňské desce působí trochu úsměvně. Zvukově je prostě poplatná době vzniku. Příliš dřevní pro audiofily, na druhou stranu moc uhlazená pro milovníky pravých oldies.

Je pozoruhodn­é slyšet frontmana Deep Purple zpívat skladby, jako jsou Too Much Monkey Business od Chucka Berryho, hit Love Potion No. 9 proslavený hlavně skupinou The Searchers nebo You Really Got a Hold on Me od Smokeyho Robinsona. Byť aranže poslední zmíněné písně se podobají spíše nahrávce Beatles než americkému originálu. Mimochodem celkem pět skladeb z obou Gillanovýc­h zmíněných desek vyšlo také na některém z alb Beatles, což je jen další z důkazů, jaký vliv čtyřhlavé monstrum mělo a kolik výborné cizí hudby by bez jejich péče a nadšenectv­í možná zapadlo.

Skvělá a takřka do poslední noty přesně zahraná je Let’s Dance, správný starý feeling se line i z Roll over Beethoven, ačkoli přičinlivé kytarové sólo na Berryho prostě nemá.

Raving with Ian Gillan & the Javelins není nahrávka, která by přinášela cokoli převratnéh­o nebo objevného. Oproti své až příliš moderně pojaté následovni­ci je to však pěkná ukázka toho, jak se dá důstojně vrátit k vlastním hudebním kořenům. A to se cení.

 ?? Foto: Getty Images ?? Kde to začalo Ian Gillan se vrací k vlastním hudebním kořenům.
Foto: Getty Images Kde to začalo Ian Gillan se vrací k vlastním hudebním kořenům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia