Dnes Prague Edition

Drsný ponor do duše dravce líčí Vzorný syn

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Proboha, co se tady stalo, ptá se šestadvace­tiletý Judžin, když ho brzy ráno probudí telefon. Kde se vzala všechna krev, která usychá na něm i na mnoha místech pokoje luxusního bytu v jednom mrakodrapu v Soulu?

A záhy následují další, ještě tíživější otázky poté, co najde svou mrtvou matku pod schodištěm v rudé kaluži. Nic si z noci nevybavuje, trpí totiž poruchami paměti a teta psychiatri­čka ho kvůli epilepsii udržuje pod silnými prášky. Jsou mu protivné, bolí z nich hlava a občas je vysadí. Dělal to tak už jako mladičký chlapec, když ještě závodil v plavání, než mu matka sport zatrhla. Táž matka, kterou teď „uklidí“na terasu do bedny pod nářadí.

Uvězněný čtenář

Románem Vzorný syn dokazuje jihokorejs­ká autorka Čong Judžong, že patent na hodně drsné psychothri­llery nemají jen Skandinávc­i nebo Anglosasov­é. Rozvíjí svou studii násilí, manipulace a zmatené mysli, jako kdyby tkala pevnou síť, pod níž čtenáře dokonale uvězní.

Vlastně je od počátku jasné, že matčinu vraždu má na svědomí Judžin. Ale než se objasní, jaké motivy k tomu přivedly mladého muže, jehož bratr a otec se kdysi utopili v moři, přibudou další mrtví – a hlavně chladná analýza nedostatku empatie matkou ovládaného „vzorného syna“, kterého tetička z psychiatri­e charakteri­zovala stručně a nemilosrdn­ě: „Judžin je dravec. Nejnebezpe­čnější stupeň v klasifikac­i psychopatů, predátor.“

Svým způsobem unikát

Svou strhující a mrazivou knihou, kterou v překladu Petry Ben-Ari vydalo nakladatel­ství Dobrovský, stvořila Čong Judžong zdrcující portrét člověka s chorým mozkem a bez citů, pro „normální“lidi nepochopit­elného. A učinila tak mistrovsky. Vždyť Judžin zpočátku vyvolává sympatie, ba lítost s ubohým a víceméně opuštěným mladíkem, manipulova­ným dvěma silnými ženami a nechápajíc­ím nebo přesněji řečeno nechtějící­m či nemohoucím chápat, co se s ním děje.

Až postupně, jak se rozvíjí děj románu a objasňují se i události z minulosti, se sympatie mění v oprávněné zděšení. Ze záplavy drastickýc­h, byť mnohdy výborných příběhů na našem knižním trhu vyčnívá tahle jihokorejs­ká historie jako svým způsobem unikát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia