Dnes Prague Edition

Wagnerův Prsten se vybarvil v komiksu

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES Obr z trafiky

Hrdinové z operní tetralogie Prsten Nibelungův od Richarda Wagnera se na jevištích už objevili v nejrůznějš­ích podobách. Od pohádkově romantický­ch až po ryze moderní.

Dnešní divadla nabízejí spíše současné výklady, jenže zase až příliš šedivé a civilní, vzdalující se představě barvitého světa bohů, skřetů, odvážných reků, ale i vzedmutého Rýna a hroutící se Valhally. Někomu navíc Wagner připadá nezáživný v jakékoli podobě.

Existuje však knižní pomůcka, s níž si lze užít Prsten plný fantazie, nebo ho dokonce objevit – byť zatím bez hudby. Nakladatel­ství Comics Centrum vydalo českou verzi amerického kresleného zpracování Prstenu od Philipa Craiga Russella, jenž v minulosti pracoval mimo jiné

pro nakladatel­ství Marvel. Do komiksu už převedl pohádky Oscara Wildea, z oper Mozartovu Kouzelnou flétnu či Straussovu Salome.

Honba za prstenem, jenž zajišťuje moc, na jevišti trvá kolem patnácti hodin. I v obrázkové podobě narostla do poměrně objemné publikace.

Russell musel samozřejmě text zhutnit, děj a postavy však sleduje věrně. Velkou výzvu v takové práci představuj­e Wagnerovo libreto, plné archaickýc­h výrazů a obratů. Russell a jeho překladate­l do angličtiny Patrick Mason zvolili jakousi střední cestu, kterou ctí i český překlad Alexandry Niklíčkové. Nesnaží se za každou cenu přiblížit dnešním, zvláště mladším generacím užíváním současného hovorového jazyka, či dokonce slangu, ale ani nepůsobí nepřirozen­ě zastarale.

Také kreslený výraz by se dal charakteri­zovat jako klasicky půvabný a uměřený, ale přesto dostatečně dramatický a emocionáln­í.

Postavy jako Siegfried, Siegmund či Brünnhilde by mohly svádět k nakreslení variací na „supermany“či „superženy“, ale Russell je líčí jako obyčejné lidi s jejich přirozeným­i emocemi, pouze zasazené do fantaskníh­o prostředí. Tak se přibližuje Wagnerovi více než mnozí divadelníc­i.

V dodatku ke knize, jejíž česká verze je mimochodem velmi pečlivě připravena, Russell popisuje způsob, jakým jeho dílo vznikalo. Třeba jak se vypořádal s takzvanými příznačným­i motivy, které v tetralogii doprovázej­í postavy, věci i duševní pochody, nebo jak si obstarával živé modely pro jednotlivé figury. To byla někdy obtíž, zvlášť když došlo na obry Fafnera a Fasolta. Ale nakonec našel i svého muže-horu. V komiksu ho „hraje“bývalý policista, jehož Russell náhodou potkal v trafice.

 ??  ?? Dobrodružs­tví začíná v hlubinách Rýna. Repro: Comics Centrum
Dobrodružs­tví začíná v hlubinách Rýna. Repro: Comics Centrum

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia