Dnes Prague Edition

Rok nic, teď hattrick. I tak se hraje o udržení

- — David Čermák

Táhne mu na třiatřicet, celou sezonu se trápil, a i když odehrál téměř všechno, nedal za třicet kol jediný gól. Ani jednou si nemohl naplno užít euforii, kvůli které odmala fotbal hraje.

Možná i vám se zdálo, že ligová kariéra Jana Kalabišky, záložníka Slovácka, se pomalu naklání k nevýrazném­u konci.

Ale sám si dal před začátkem nadstavbov­é části předsevzet­í: „Potřeboval bych něco trefit, kvůli tomu mě Slovácko v létě kupovalo. Bez gólu tenhle ročník končit nechci.“

Včera odpoledne se podle toho dokonale zařídil: Příbram, kde kdysi v lize začínal, sestřelil hattrickem. Dva góly stihl už za úvodních devět minut, třetí přidal po hodině hry a Slovácko doma vyhrálo vysoko 5:1.

I v tom může být kouzlo nadstavby, novinky, kterou fotbalová liga ochutnává poprvé v historii.

I ti, od kterých se to nečeká, ze sebe ve zlomové chvíli vymáčknou to nejlepší. Zápasy proti sousedům v tabulce, v nichž se láme sezona, svléknou týmy do naha. Silní přežijí, slabí odpadnou. A prostor se otevírá nečekaným hrdinům – jako včera Kalabiškov­i.

První kolo skupiny o záchranu nic nerozhodlo, ale naznačilo, kdo by měl kam patřit.

Zatímco Slovácko se svižným výkonem vyhouplo do čela šestičlenn­é tabulky, Příbram má vážné problémy. Už čtyřikrát v řadě nevyhrála, včera vzadu hořela a trenér Nádvorník musel ještě před dvacátou minutou poprvé sáhnout do sestavy – při pohledu na rychle narůstajíc­í skóre se mohlo zdát, že hrozí stejná ostuda, jakou si v pátek uřízly Teplice.

Taková divočina se nakonec na Slovácku nekonala, ale Příbram i

tak z Moravy odjížděla zdeptaná. Za jedenatřic­et zápasů dostala už 68 gólů, což je hrozivé číslo. Ani poslední Dukla, která je už s pádem o soutěž níž téměř smířená, nebrání tak špatně.

„Katastrofá­lní vstup do zápasu,“chytal se za hlavu kouč Nádvorník. „A potom za stavu 1:3 uděláme fatální chybu, kterou nevidíte ani na úrovni žáků. To pak těžko můžeme myslet na něco víc.“

Když už jsme zmínili Duklu – její sestup ještě stvrzený není. Na předposled­ní Karvinou ztrácí osm bodů, protože předposled­ní tým tabulky nezvládl derby v Opavě, kde prohrál 0:1 gólem z penalty v nastaveném čase.

Kdo na sebe vzal odpovědnos­t? Pavel Zavadil, opavský mazák a nejstarší hráč ligy, kterému před týdnem bylo jedenačtyř­icet.

Díky jeho trefě k tyči se Opava přiblížila záchraně a Dukla ještě dýchá, ale dohnat výraznou ztrátu v posledních čtyřech zápasech sezony by se vzhledem k jejím výkonům z posledních týdnů rovnalo zázraku.

A tak se reálně rozhoduje jen o tom, kdo bude hrát v závěru sezony baráž s druhým a třetím týmem druhé ligy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia