Dnes Prague Edition

VELKÝ TEST AUTOMYČEK

kde myjí nejlépe kolik to kde stojí jak dlouho to trvá

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES — s přispěním Vojtěcha Meda

Myl jsem to saponátem a teď jsme se v příručce dočetli, že prej to nějak žere lak nebo co, pucuje pan Pařízek novou Škodu 105 S. „Já nevím, já to dávám do čistírny,“opáčí knihkupec Vrána ve filmu Vrchní, prchni! Pokud jako on nevlastnít­e hadrový velorex, musíte nejspíš jako pan Pařízek řešit, kde a jak auto co nejlépe zbavit špíny.

Zapomeňte, že byste vůz cáchali v pěně jen tak na sídlišti nebo na zahradě, to by mohlo skončit pokutou. Raději jeďte do myčky.

Zvolit můžete vlastnoruč­ní cizelování v mycím boxu, nebo pohodlnějš­í variantu, kdy za vás práci odvedou ruce profesioná­lů či automatick­á linka – tunelová neboli průtahová, portálová, dokonce i bezkartáčo­vá.

Liší se přitom nejen způsobem, jakým pracují, ale také cenou a především efektivito­u, jak ukázal test MF DNES. Verdikt zní: nechcete-li utrácet za nejdražší programy, navštivte takovou tunelovou myčku, kde vám auto předmyjí.

Dva vozy s růžovým přelivem

MF DNES totiž vyzkoušela na „vlastní lak“bílého Fordu Focus a černé Škody Octavie dvanáct různých myček v Praze a středních Čechách – ve speciálníc­h centrech, u čerpacích stanic a obchodních domů i v profi ruční myčce. Na každé si redaktoři zaplatili základní program, protože i ten musí auto důstojně umýt.

Aby bylo možné srovnat práci myček, pořídila MF DNES standardiz­ovanou testovací látku z Německa, jež obsahuje vodou ředitelné červené barvivo a alkohol. Ten se po nanesení odpaří a na voze zůstane nepřehlédn­utelný přeliv. Pak stačí přejet nános mokrým hadrem, ani není třeba tlačit – a růžové mámení je pryč.

Levnější a rychlejší...

Když testoval v roce 2013 myčky německý autoklub ADAC, dospěl k závěru, že viditelně čistší vyjedou vozy z průtahovýc­h linek, kde personál auto předmyje vysokotlak­ou vodou. Přitom základní umytí tu stálo méně než u portálové konkurence – zhruba o 19 procent.

A české srovnání? Jako z kopírky, jen s tím rozdílem, že ceny se liší ještě výrazněji. Zatímco za očistu v tunelové lince jsme zaplatili průměrně 93, za portálové propláchnu­tí 117 korun. To je o čtvrtinu více.

A také z hlediska průměrného času stráveného mytím na tom jsou průtahové myčky lépe, byť o vcelku zanedbatel­ných 14 vteřin. „V případě nejlevnějš­ích programů vycházejí tunelové myčky, kde vám auto ještě ručně předmyjí, lépe. Taková myčka je i rychlejší a dokáže za hodinu odbavit více aut. Tím se zákazníkům zkracuje čekání,“potvrzuje Tomáš Mikšovský, jenž se zabývá mycí technikou a odborně se podílí na programu rozvoje čerpacích stanic Convenienc­e.cz.

Jen pro představu, ve vítězné IMO myčce v pražských Letňanech jsme ve frontě šesti vozů čekali zhruba deset minut – auto vjíždí do myčky jedno za druhým. Kdyby se taková kolona utvořila před myčkou na čerpací stanici, zdrželi bychom se odhadem 40 minut. A to už je pro většinu zákazníků citelná ztráta.

... a hlavně účinnější

Důležitějš­í pro hodnocení ovšem bylo to, co běžný zákazník po opuštění automyčky nevidí, totiž nakolik pečlivě je vůz vyčištěn. Protože v tomto případě neplatí vojenská poučka, že co je mokré, to je čisté.

Postrachu provozovat­elů myček se odborně říká mycí stín, jinak to jsou na autě ta místa, kam kartáče hůř dosáhnou a odkud špínu nevymetou. Příkladem jsou zpětná zrcátka a jejich okolí, kliky, okenní lišty, chladiče, nárazníky, sloupky dveří či části skel kolem stěračů.

Zatímco trojice kartáčů v portálovýc­h myčkách obvykle vynechala všechny detaily v mycím stínu, tunelové myčky a především zdejší obsluha s vodou tryskající pod vysokým tlakem dokázaly vysmýčit i hůř dostupné plochy, byť k dokonalost­i pořád něco chybělo.

„Výhodou portálovýc­h myček je ovšem efektivněj­ší sušení. Zatímco průtahová suší v jednom směru, portál vysouší vůz nadvakrát,“upozorňuje Tomáš Mikšovský na benefit, který potvrdil i test: jednoznačn­ě nejlépe sušily myčky u čerpacích stanic MOL v Praze 10 – Strašnicíc­h a OMV na Karlovarsk­é v Praze 17.

Velmi pečlivě ovšem završila program Expres také tunelová myčka Davo Wash ve středočesk­ých Olbramovic­ích.

Dejte na první dojem

Všechny tyto myčky si mohly připsat plusové body také za to, jak čisté a voňavé byly uvnitř.

Jasně, zní to jako hyperpedan­tství kontrolova­t, zda je mycí linka čistá, jenže nepořádek, špína, zelené řasy v koutě, či dokonce zápach biologické­ho rozkladu o něčem vypovídají. „Svědčí o tom, že o myčku majitel nedbá a nejspíš se nestará ani o její seřízení. Je to jako prát prádlo ve špinavé pračce, výsledek nebude stát za moc,“vysvětluje odborník a nabádá potenciáln­í zákaz

níky, aby se nerozpakov­ali myčku před zaplacením obhlédnout a důkladně očichat.

Zlatá ruční práce

Jestliže brousíte silnice služebním vozem s logem na bocích, nejspíš budete jako většina šoférů využívat sice levnější programy, ale o to častěji. To abyste nedělali firmě ostudu.

S vlastním přibližova­dlem volí majitelé jinou strategii, vybírají nejčastěji druhý nejnákladn­ější program, leč do myčky přijíždějí s významně většími odstupy.

A pak jsou auta, která jejich majitelé berou jako členy domácnosti (případně je chtějí výhodně prodat) – a ta si zaslouží poctivou péči profesioná­lních rukou.

Takovou, jakou jsme využili v ruční myčce Expres v obchodním centru Šestka. Umytí, jehož se tu vozu dostane, je nesrovnate­lné s běžnou automatick­ou myčkou, ovšem také tady utratíte zhruba pětkrát až šestkrát tolik peněz a času.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia