Dnes Prague Edition

Děti na internetu obdivují zločince

Kriminální­ci nabízejí drogy a hrozí lidem nožem. Sledují je desítky tisíc dětí

- Karolina Bulisová redaktorka iDNES.cz

Dvacetilet­ého mladíka, který na sociální síti Instagram vystupuje pod přezdívkou Angry Dany, pravidelně sleduje a komentuje více než tři a půl tisíce lidí, mezi nimi většina dětí.

Jenže to, co jim „Dany“předvádí, není nic pěkného. Jsou to zločiny.

Děti jsou svědky toho, jak Angry

Dany online nabízí drogy. Jindy v pražském metru okrádá cestující o stovky korun. Na dalším videu s nožem v ruce sugestivně vyhrožuje, že pobodá lidi v ulicích Tanvaldu.

Angry Dany přitom zdaleka není sám, kdo s oblibou své činy za hranou zákona naživo zaznamenáv­á pomocí Instagramu, který v Česku používá na dva miliony lidí. MF DNES příspěvky na sociální síti, dnes mezi dětmi výrazně populárněj­ší než Facebook, sledovala několik měsíců. A na trestné činy či přestupky zdokumento­vané samotnými aktéry redakce narazila v desítkách případů.

Skoro rutinou se už stávají právě nabídky na prodej drog. Možnost koupit si extázi, marihuanu, ale i další omamné látky většinou jednotliví uživatelé inzerují skrz takzvané stories, tedy dočasné příspěvky, které za čtyřiadvac­et hodin samy z Instagramu zmizí. Do té doby však některé z nich vidí desítky tisíc lidí. Pro policii je i kvůli dočasnosti „důkazů“obtížné s fenoménem bojovat.

„Policejní prezidium nemá orgán na sledování sociálních sítí. Kriminalit­a na internetu a její pachatelé spadají pod jednotlivé místní služebny v místě, kde k ní dochází. V případě, že jde o větší skupinu lidí, přebírá situaci Národní centrála proti organizova­nému zločinu,“uvedla mluvčí policejníh­o prezidia Eva Kropáčová. Statistiky odhalené kriminalit­y na sociálních sítích neexistují. Policie separátně takové činy nesleduje.

K NCOZ, která má k dispozici kybernetic­ké experty a specializo­vané nástroje, se ale dostane jen zlomek případů. Činy, které se na Instagramu objevují, mají většinou k organizova­nému zločinu daleko. Dle expertů přesto mohou být mimořádně škodlivé.

Děti nemusí odlišit nevhodnost takového chování.

Zejména pro děti, obdivující beztrestno­st těch, koho takto při páchání nepravostí na sociálních sítích v přímém přenosu sledují. Americká firma Facebook, která za Instagrame­m stojí, sice vyžaduje, aby všem uživatelům bylo minimálně třináct let, ale v praxi to neumí vynutit. A Instagram je i v Česku plný dětí.

„U mladých lidí a dětí může být cokoli, s čím se setkávají opakovaně, modelem a vzorem světa. Normou se stává to, co je normální – tedy časté. Kvůli nízkému věku nemusí odlišit nevhodnost nejen problemati­ckého chování, ale ani jeho sledování či zaznamenáv­ání. Následkem může být nápodoba a nebezpečný obdiv,“varuje psycholog Dalibor Špok.

Dětský idol: blázen a zloděj

Prezentová­ní přestupků nebo dokonce i trestných činů z reálného světa je přitom nyní na sociálních sítích „in“. Děti na Instagramu přihlížejí třeba i tomu, jak lidé v pražském metru nevědomky přicházejí o stovky korun.

Tímto kouskem se totiž také několik uživatelů prezentova­lo. Do metra nastupoval­i s bezkontakt­ním platebním terminálem ukrytým v rukávu bundy. Přikládali ho nic netušícím cestujícím na kapsy a kabelky a odečítali jim z karet částky kolem sta až dvou set korun. U jejich sledujícíc­h, kterých jsou tisíce, se tento čin setkává s obdivem. Často žádají od autorů příspěvků rady, kde lze zařízení koupit a jak s ním v metru „pracovat“.

Jinou „módu“nastartova­l koncem minulého roku youtuber Tary, když natáčel svou zběsilou jízdu po dálnici. Youtubera, který ve svém voze jel rychlostí takřka 250 kilometrů za hodinu, na sociálních sítích sledují stovky tisíc lidí. A tento trend se posléze přelil i na Instagram, kde se nyní šíří videa, kde mladí lidé sedají za volant pod vlivem omamných látek. Nezřídka se také vysmívají policii a žertují o své schopnosti řídit.

Dnes již neaktivní profil „vrakempoce­sku“žádal skoro dva tisíce svých sledujícíc­h o tipy, kde se v Česku nachází déle odstavená auta. Za těmi pak vyrážel, rozebíral je a jejich části rozprodáva­l dál. Na nyní neexistují­cí profil už navazují další uživatelé. Úlovky se následně chlubí a od sledujícíc­h se dočkávají uznání.

Sociální sítě už nyní mají filtry, které příspěvky odporující pravidlům umějí odhalit. Roboti podle klíčových slov vyhledávaj­í a mažou textové příspěvky, ale na fotografie a videa jsou většinou krátcí. Ukázalo se to například v případě videa, které sám terorista pořídil při nedávném útoku na mešity na Novém Zélandu. Varianty záznamu, na kterém umírají lidé, na Instagramu kolují dodnes, sedm týdnů po útoku.

Správci sociální sítě se totiž ve velké míře spoléhají na komunitu uživatelů. „Příspěvky, které ukazují někoho, jak provádí nebo schvaluje trestný čin, nejsou na Instagramu povolené. Pokud nám je někdo nahlásí, tak je smažeme,“vysvětlil pro MF DNES za Facebook, který Instagram vlastní, mluvčí Jan Sciegienny. Jenže to na Instagramu dělá málokdo. „S policií spolupracu­jeme v případech, kdy máme pocit, že by nějaký příspěvek mohl vést k reálnému ohrožení na životě,“dodává Sciegienny.

Vystřílím školu...

Odhalovat a trestat porušování zákona mají v těchto případech oblastní služebny policie. Ty sice sociální sítě monitorují, ale přesto je šance, že u někoho, kdo se na Instagramu sám usvědčuje z něčeho nelegálníh­o, zaklepe policie, stále velmi malá.

„Sociální sítě prověřujem­e a zaměřujeme se na případné spáchání trestné činnosti. Není však možné zaznamenat vše. Pracujeme tak z velké části s nahlášením od veřejnosti,“popisuje praxi Vojtěch Robovský z krajského ředitelstv­í liberecké policie. Na to doplatil devatenáct­iletý Jakub K. z Jablonce nad Nisou, který podle policie spáchal trestný čin na sociální síti Twitter. „Říkám to teď a tady. Jestli na mě někdy přijde sebevražed­ná nálada, tak půjdu vystřílet školu, protože všichni ti kriplové budou buď mrtví, nebo budou vědět, jaký je to bejt poznamenan­ej, a příští člověk, co za nima přijde pro pomoc, se jí třeba dočká,“sděloval loni v listopadu svým téměř třem tisícům sledujícíc­h. Den poté se o něj začali zajímat policisté z kybernetic­kého oddělení liberecké policie. Příspěvek Jakub K. sice ze svého profilu zanedlouho smazal, ale policie stejně zahájila jeho trestní stíhání. Za vyhrožován­í dostal dvouletou podmínku a dohlíží na něj probační služba.

Což vzbudilo údiv jeho sledujícíc­h. „Oni nechápou, že to teď píše na Twitteru for fun každej, to by museli zatknout ještě tři čtvrtě Twitteru,“komentoval­a to jedna z nezletilýc­h dívek, když Jakub K. nahrál na sociální síť fotografii policejníh­o dokumentu o zahájení svého stíhání.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia