Dnes Prague Edition

Záhadná smrt českých parašutist­ů

Vojáci z výsadku Carbon se sami zastřelili v obklíčení.

- Petr Skácel redaktor MF DNES

Bylo 7. května 1944, osm hodin ráno. Marie Lukášová šla pro mouku na půdu svého domku v Rudicích na Uherskobro­dsku. Na seně ale objevila dva neznámé muže. Jeden vyčerpaně a malátně seděl na zemi, druhý se k ní tiše přiblížil a řekl jí, ať se nebojí.

„Jsme českoslove­nští důstojníci a míříme na Slovensko. Přišli jsme ve tři hodiny ráno a chceme se zdržet pouze do večera. Prosím vás, neříkejte nikomu, že jste nás tady viděla,“požádal ji jeden z nich.

Jmenoval se Josef Vanc. Jeho kolega byl František Kobzík. Oba byli členové paradesant­ní skupiny Carbon, která seskočila na jihu Moravy 12. dubna 1944.

Tehdy se odhadovalo, že parašutist­é nasazení na území protektorá­tu vydrží naživu asi tři až pět měsíců. Kobzík a Vanc vydrželi 26 dnů.

Nikdo však přesně neví, jak tuto dobu strávili. Jisté je jen to, že v noci ze 6. na 7. května dorazili právě do Rudic. Špičkově vycvičení vojáci byli po neustálém skrývání a přesouvání tak unavení, že vylezli na půdu domu a přespali tam bez vědomí jeho majitele.

Ukázalo se, že to byla jejich osudová chyba. Od smrti je v tu chvíli dělilo už jen několik hodin.

V obklíčení zvolili sebevraždu.

Udali je četníkům

Události, od nichž dnes uplyne přesně 75 let, ukazují, jak velkou roli ve válečných příbězích parašutist­ů hrála pouhá náhoda.

O jejich osudu často rozhodoval­y maličkosti. Měli smůlu, že ve stejné době bylo v regionu vyhlášeno velké pátrání po dvojici uprchlíků z pracovního nasazení, kteří několik dnů předtím zastřelili ve Valašském Meziříčí policejníh­o úředníka a dalšího těžce zranili.

„Nejsou to oni?“blesklo hlavou Františku Lukášovi, když ho manželka upozornila na nezvané hosty.

Bývalý legionář a četnický strážmistr ve výslužbě byl vystrašený. Měl obavu, zda nejde o provokatér­y gestapa. I tak oběma nechal dát kávu s chlebem a odešel se poradit se starostou a tajemníkem obce.

„Nakonec zvítězily strach a obava z provokace,“napsal historik Jan Břečka ve článku „Smrt čs. parašutist­ů F. Kobzíka a J. Vance v Rudicích dne 7. 5. 1944.“

Četnický strážmistr ve výslužbě Lukáš proto zavolal četníkům do Bojkovic, kteří dorazili za dvě a půl hodiny. Vyzvali oba muže, aby slezli dolů a předložili doklady. Z půdy se ozvaly dva výstřely a četníci také zahájili palbu. Ta ale brzy ustala a četníci zjistili, že neznámí na půdě jsou mrtví. Spáchali sebevraždu.

„František Kobzík a Josef Vanc naplnili slova vojenské přísahy, že nesmí padnout do rukou nepřítele,“dodal Břečka.

Tragický příběh obou vojáků dodnes budí řadu otázek a dohadů. Proč nestříleli nebo nezkusili přesvědčit četníky, aby je pustili? Proč z domu neodešli dřív a jen se přesunuli pod přístřešek vedle půdy? Vždyť Lukáš se po telefonátu na četnickou stanici vrátil domů, aby je upozornil, že se blíží policie. Kobzík a Vanc na to ale nedbali.

„Po zvážení dosavadníc­h faktů se kloním k tomu, že k jejich rezignaci a sebevraždě mohlo vést pouze naprosté vyčerpání a snad i nemoc,“uvádí Břečka a odkazuje na stejný názor jejich kolegy z výsadku Jaroslava Šperla.

„Jakožto dobře vycvičení výsadkáři by se z nepříznivé situace nejpravděp­odobněji prostřílel­i, avšak překvapivě se nepokusili ani o vyjednáván­í. Je docela možné, že výzva četníků, aby slezli dolů, je probudila, neboť po odchodu Františka Lukáše únavou usnuli,“konstatova­la publicistk­a Miroslava Poláková v knize Měli odvahu žít.

Podíleli se na výbuchu továrny?

Stejně záhadná je však i další věc. Jak vůbec strávili týdny po svém seskoku?

Čtyřčlenná skupina Carbon se totiž po výsadku už nikdy nesešla. Už od začátku měla smůlu. Spadla do mlhy a nákladní padák zůstal viset na stromě v lese. Zůstal jim v rukách jen radiomaják.

Po stopách parašutist­ů se navíc téměř okamžitě vydalo gestapo. Velitel skupiny František Bogataj unikl, to samé zvládl i radista Šperl.

Kobzík a Vanc zůstali pohromadě. Kam se vydali? A jak se z oblasti mezi Ratíškovic­emi a Vacenovice­mi dostali až do Rudic? O jejich osudu neexistuje žádný záznam či zpráva. „Pravděpodo­bně se snažili vyhýbat obcím, živili se z vlastních zásob a přespávali venku. Zřejmě se dostavili na kontaktní adresy v okolí Uherského Brodu, ale byli odmítnuti,“podotkla Miroslava Poláková ve své knize.

Jedna stopa však může vést z Rudic do tři kilometry vzdálených Bojkovic, a sice k největší sabotážní akci v historii Protektorá­tu Čechy a Morava.

Dne 10. května 1944, tedy tři dny po smrti obou parašutist­ů, zde vybuchlo pět skladů továrny na výrobu munice pro německou armádu, dnešní Zeveta.

Připravili snad akci Kobzík a Vanc, kteří mohli do areálu umístit časované nálože? Odbojáři či okresní soudce Vojtěch Hrubeš o tom byli po válce stoprocent­ně přesvědčen­í. Ověřit jejich tvrzení ovšem nejde. „Zmíněnou teorii sice nelze zcela popřít, avšak je poněkud nereálná,“poznamenal­a Poláková.

Nejsou totiž známá přesná místa jejich pobytu či to, jak by sehnali věci nutné ke sestrojení nálože, informace o chodu továrny a hlavně místní spolupraco­vníky. Po válce se také nenašel žádný svědek, který by popsal, že Kobzíkovi a Vancovi se sabotáží pomáhal.

Jsme českoslove­nští důstojníci. Prosím vás, neříkejte nikomu, že jste nás tady viděla.

 ??  ??
 ?? Repro: kniha Měli odvahu žít ??
Repro: kniha Měli odvahu žít
 ??  ?? Místo činu František Kobzík (nahoře), Josef Vanc (dole) a dvůr domu v Rudicích při rekonstruk­ci zásahu provedenéh­o četníky.
Místo činu František Kobzík (nahoře), Josef Vanc (dole) a dvůr domu v Rudicích při rekonstruk­ci zásahu provedenéh­o četníky.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia