Dnes Prague Edition

Bytové domy nemá kdo vést

Bytová společenst­ví mají problém. Jejich členové se nechtějí o domy starat, takže roste zájem o služby správců zvenku.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

PRAHA Počet bytových domů, o které se nemá kdo starat, roste. Jejich obyvatelé ztrácejí zájem o stále náročnější správcovsk­é povinnosti a mnohá společenst­ví vlastníků jednotek (SVJ) tak nemají vedení.

„Lidé zjišťují, že nezvládají sledovat a reagovat na měnící se právní předpisy a nové úkoly či papírování týkající se provozu domů,“říká Kateřina Horáková ze Svazu českých a moravských bytových družstev.

Ochotě podílet se na správě domu nenahrávaj­í ani finanční odměny za tuto činnost, které jsou často pouze symbolické. Podle odhadů svazu chybí vedení více než desetině tuzemských SVJ.

Roste naopak zájem o externí správcovsk­é firmy. Ty nabízejí spoustu služeb od péče o společné prostory přes vedení účetnictví až po výkon funkce předsedy SVJ. Kromě soukromých firem se touto činností stále častěji zabývají také bytová družstva, a to i u bytů, které v družstevní­m vlastnictv­í nikdy nebyly. (mtm)

Méně a méně lidí, kteří jsou členy společenst­ví vlastníků jednotek, má chuť spravovat dům pro sebe a své sousedy. Přesouvání těchto povinností na externí firmy je tak stále běžnější.

„V domě obvykle nejsou odborníci na technickou, právní ani ekonomicko­u správu, kteří by komplexní služby externího správce mohli zastat. Ve většině domů už je dnes angažován, ať už na celkovou správu, nebo jen na její část,“uvádí Kateřina Horáková ze Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD).

Zvýšený zájem o služby potvrzují externí správci z řad soukromých firem. „Je to trend posledních čtyř až pěti let,“říká Petr Kollman ze správcovsk­é společnost­i Kollman & Partners.

Podobné firmy nabízejí bytovým domům širokou škálu služeb. Kromě běžných oprav či údržby společných prostorů domu se mohou zabývat také účetnictví­m, technickou dokumentac­í či přípravou nájemních smluv.

Značný zájem je také o externí předsedy, kteří vykonávají funkce statutární­ho orgánu společenst­ví vlastníků jednotek. „Poptávka po těchto službách výrazně roste. Je to dáno tím, že občanský zákoník od roku 2014 umožňuje společenst­vím

vlastníků jednotek zvolit si za statutární orgán osobu, ať už právnickou, nebo fyzickou, která není členem společenst­ví,“vysvětluje jednatel správcovsk­é firmy Parkers.

Důvody převádění této funkce na někoho zvenku mohou být podle něj různé: obyvatele domu odrazuje časová náročnost, mnohdy pouze symbolická finanční odměna nebo riziko narušení vztahů s ostatními vlastníky v případě provádění nepopulárn­ích kroků.

Ceníky externích správcovsk­ých

firem se značně liší, řada z nich sestavuje cenovou nabídku pouze individuál­ně. V praxi totiž správa závisí na mnoha faktorech, mimo jiné na velikosti spravované­ho bytového domu či na jeho stáří. Základní sazby se pohybují zhruba v rozmezí 100 až 200 Kč na jednu bytovou jednotku měsíčně.

Externí správcovsk­é služby pro společenst­ví vlastníků jednotek však neposkytuj­í pouze soukromé firmy, stále častěji se do nich pouštějí také bytová družstva. „Je to jasný trend,“potvrzuje Martin Kroh, předseda představen­stva Stavebního bytového družstva (SBD) Praha. „V současné době spravuje SBD Praha 2,5krát více domů společenst­ví vlastníků, která historicky nikdy nebyla součástí družstva,“dodává.

Angažmá externích správců na vedení bytových domů pravděpodo­bně dál poroste. „Nezájem vlastníků o podíl na správě společných prostor je dlouhodobý. S tím, jak se správa domu komplikuje, ochota zapojit se do vedení v posledních letech výrazně klesá,“míní Kateřina Horáková ze SČMBD.

Odpovědnos­t odrazuje

Obyvatele odrazuje hlavně funkce statutární­ho orgánu. „Statutární orgány mají poměrně mnoho povinností, přestože tyto funkce jsou zpravidla vykonávány dobrovolně, mnohdy i bezplatně. Velké množství nových předpisů, povinností a odpovědnos­ti na úrovni kapitálový­ch společnost­í od dobrovolné­ho výkonu těchto funkcí odrazuje,“říká předseda Sdružení bytových družstev a SVJ ČR František Lebl.

Zásadní legislativ­ní změnou bylo zmíněné přijetí nového občanského zákoníku v roce 2014, který pro členy statutární­ho orgánu společenst­ví vlastníků zavedl stejnou odpovědnos­t jako pro členy orgánů obchodních korporací – tedy povinnost vykonávat funkci s péčí řádného hospodáře. Za případnou škodu člověk v této funkci ručí majetkem.

I proto se vlastníkům bytů do vedení SVJ příliš nechce a mnohá ze společenst­ví jsou bez vedení. „Naše členská družstva spravují zhruba 14 tisíc SVJ, z nichž již více než 1 700 nebylo schopno zvolit si předsedu či členy výboru nebo žádný z vlastníků nebyl ochoten tuto funkci vykonávat,“říká Horáková.

Někteří obyvatelé bytových domů se nechtějí na správě podílet vůbec a neúčastní se shromážděn­í vlastníků. Při nedostateč­ném počtu účastníků ale shromážděn­í nemůže dělat klíčová rozhodnutí a je de facto paralyzová­no. Na rozdíl od bytových družstev totiž SVJ neumožňuje odhlasovat konání náhradní schůze, která by byla usnášenísc­hopná.

Chybějící vedení bytového domu může mít řadu negativníc­h důsledků. V tomto případě nemá kdo kontrolova­t smlouvy, svolávat shromážděn­í vlastníků či schvalovat doporučení k opravám a údržbě domu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia