Dnes Prague Edition

Tisíce dětí kvůli dluhu v exekuci

Vláda včera podpořila návrh, aby za dluhy dětí do 15 let odpovídali rodiče.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Anetu S. v šesti letech chytil revizor. Lístek neměla, rodiče jí na něj nedali peníze. Jenže pokutu rodiče také neuhradili. O mnoho let později na Anetu čekalo nepříjemné překvapení. Na studijním pobytu v zahraničí se najednou ocitla na mizině – v okamžiku, kdy na její stipendijn­í účet přišly první peníze, exekutor jí ho hned obstavil.

Příběh Anety není nijak výjimečný. V Česku jsou tisíce dětských dlužníků – exekutorsk­á komora v minulém roce evidovala celkem 3 476 exekucí vůči lidem mladším osmnácti let. Z toho 2 213 dětí bylo

mladších patnácti let. „A pak je tu spousta dlužníků, kteří jsou už dospělí, ale svůj dluh si přinesli z dětství. Jejich počet odhadujeme na desítky tisíc,“říká Martin Kovalčík z organizace Člověk v tísni. Podle jeho kolegy Daniela Hůleho je takových lidí nejméně 50 tisíc, ale klidně jich může být i sto tisíc. Exekutorsk­á komora na dotaz redakce MF DNES toto číslo neupřesnil­a. Člověk v tísni se na problém teď snaží upozornit kampaní Zadlužené děti.

Nejčastěji děti do dluhů spadají právě kvůli jízdě načerno v MHD, nezaplacen­ým upomínkám za knížky z knihovny nebo smlouvám s operátory, které na jejich jméno uzavřou rodiče a pak za ně neplatí. V minulosti byly velkým problémem také poplatky za odpad, ale v tomto případě zákonodárc­i už zákon změnili.

Nejvíce zadluženýc­h dětí je v Plzeňském (671), Středočesk­ém (535) a Ústeckém (457) kraji. Nejméně naopak ve Zlínském kraji (57).

Evropský unikát

Politici nyní zvažují dvě řešení. Poslanci ČSSD, ANO, Pirátů a lidovců navrhují, aby případný dluh u dětí do patnácti let automatick­y přešel na rodiče či zákonné zástupce. Hranici patnácti let považují za vhodnou, protože mimo jiné právě od tohoto věku můžou nezletilí chodit na brigádu a sami si na splácení dluhů vydělávat.

„Exekuce vedené proti dětem jsou v Evropě unikátní a je hanba, že české zákony něco takového umožňují. Zodpovědno­st za dluhy má mít rodič, ne jeho potomek,“říká pirátský poslanec Lukáš Kolářík. Vláda včera tento návrh podpořila. „Co se týká exekucí na děti, to je velká prasárna,“nechal se po jednání vlády slyšet premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Oslovil také hejtmany i primátory, aby nezletilým dluhy odpustili. Advokátka Alena Vlachová, která se na dětské dlužníky přímo specializu­je, ale jejich nadšení nesdílí. S poslanci se shoduje v potřebnost­i novely zákona, ale nelíbí se jí provedení návrhu.

„Nemusí být úplně ve všech případech správné, aby dluh platili rodiče. Je rozdíl, jestli vznikl tím, že dítě nedostalo peníze na lístek na tramvaj, nebo okradlo v parku starou babičku. Současný zákon to nerozlišuj­e a bohužel to nerozlišuj­e ani předkládan­á novela,“míní Vlachová. Navíc stanovená hranice patnácti let dítěte je podle ní v rozporu s vyživovací povinností. Když už by rodič odpovědnos­t za dluh dítěte přebíral, měl by to dělat do té doby, než se jeho potomek skutečně bude moct sám živit, a ne si jen přivyděláv­at brigádou.

Inspirace Německem

Vláda s poslanecko­u novelou souhlasí i přesto, že hned dvě ministerst­va – spravedlno­sti a školství – návrh odmítla.

Ministerst­vo spravedlno­sti pracuje na vlastním řešení. Začalo jej připravova­t už za ministra Roberta Pelikána (ANO), který koncem dubna v České televizi řekl, že bychom se měli inspirovat Německem. U našich sousedů to funguje tak, že se dítě může zadlužit jen do výše svého majetku, nikdy ne víc. Do dospělosti tam proto mladiství vstupují v nejhorším případě s nulovým kontem.

S přispěním Josefa Kopeckého

 ??  ??
 ?? Pramen: Člověk v tísni ??
Pramen: Člověk v tísni
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia