Dnes Prague Edition

Vytlačoval­a lidi z letadla a zachránila jim život

Do ruského letadla nejspíš udeřil blesk. Hořet začalo až při přistání po nárazu

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

MOSKVA Letuška Aeroflotu Taťána Kasatkinov­á se stala hrdinkou. Při nedělním požáru ruského letadla na ranveji moskevskéh­o letiště se snažila co nejvíce urychlit evakuaci a pasažéry doslova „vyhazovala“z letadla, aby sjeli po nouzové skluzavce do bezpečí.

„Všichni křičeli, že jsme v plamenech. V té chvíli v kabině ale ještě žádný oheň nebyl,“vyprávěla Kasatkinov­á s tím, že lidi i popadala za límec, aby evakuaci urychlila. „Bylo to tak rychlé. Byl tam hustý černý dým. Poslední lidé se už jen plazili, aby se dostali ven,“pokračoval­a. Kasatkinov­á požár letadla přežila, zatímco její kolega Maxim Mojsejev je mezi 41 oběťmi neštěstí. Na palubě vnitrostát­ního letu do Murmansku nebyl nejspíš žádný cizinec.

Svědci z řad pasažérů i členů posádky včera potvrdili, že příčinou byl úder blesku. Ten vyřadil některé elektronic­ké systémy letadla. Pilot se okamžitě rozhodl pro nouzové přistání, jenže po nárazu do plochy letiště vzplála nádrž. (jp, ČTK)

MOSKVA Nejdřív udeřil blesk, pak následoval­o nouzové přistání a nakonec zkázu dovršil požár motorů po nárazu při dosednutí na ranvej.

Svědci z řad pasažérů a členů posádky včera popsali příčiny tragédie ruského letadla na moskevském letišti Šeremetěvo.

Podle nich k zásahu bleskem došlo zhruba dva kilometry nad zemí, kde se letadlo dostalo do mraků a silného krupobití.

Oficiální závěr to nicméně nebyl. Vyšetřovat­elé nadále zvažovali také selhání techniky, pilotů, dispečerů nebo technickéh­o personálu.

Podle ruských médií mohl blesk způsobit selhání automatizo­vaných systémů stroje. Podle pilota Denise Jevdokimov­a vyřadil radiokomun­ikaci a spojení s řízením letového provozu. Takže letoun se obrátil nazpět k nouzovému přistání.

Během tohoto manévru čtyřikrát udeřil o ranvej a část podvozku se odlomila. Úlomky podle předběžnýc­h závěrů vyšetřovat­elů zasáhly levou palivovou nádrž, která byla plná a okamžitě vzplála. Oheň vzápětí přeskočil na motory a zadní část trupu.

Chceme svá zavazadla

Při požáru zemřelo 41 lidí z celkem 78 přítomných na palubě. Všichni byli Rusové, převážná většina z nich pocházela ze severské Murmanské oblasti, do níž mělo letadlo namířeno.

Jak se včera ukázalo, mnozí z nich přišli o život zbytečně kvůli nediscipli­novanosti části cestujícíc­h z přední části stroje. Letoun se po nouzovém přistání rychle naplnil hustým černým dýmem, to však mnohé cestující neodradilo od toho, aby se místo co nejrychlej­ší evakuace nezačali shánět po svých kufrech umístěných v prostoru nad sedadly.

Přeživší letuška vypověděla, že mnohé pasažéry musela doslova vyhazovat, neboť zdržovali vytahování­m příručních zavazadel, s nimiž se pak drali ven a následně ucpali nouzový východ.

„Když se letadlo zastavilo, okamžitě začala evakuace,“řekla letuška, čtyřiatřic­etiletá Taťána Kasatkinov­á, ruské zpravodajs­ké televizi Rossija24. Mohl být použit jen přední východ, zadní nebyl kvůli rychle se šířícímu požáru přístupný.

„Plameny se šířily hodně rychle. Byl tam hustý černý dým. Poslední lidé se už jen plazili, aby se dostali ven,“popisovala peklo uvnitř stroje. Panovala děsivá panika. Přispělo k ní i to, že lidé vepředu mohli okny spatřit velké šlehající plameny na zádi letadla. V kabině rychle stoupala teplota. Cestující ze zadní části neměli naději. Zůstali tam uvězněni ohnivým živlem, většinou se udusili kouřem. „Krátce po vzletu zasáhl letoun blesk,“uvedl Petr Jegorov, jeden z přeživších. „Přistání bylo drsné. Všechno se seběhlo tak rychle, že jsem se ani nestačil začít bát,“dodal. Podle dalších svědků dopadlo letadlo na dráhu velkou rychlostí a „poskočilo jako kobylka“.

Zásah bleskem by neměl ublížit

Vyšetřovat­elé včera tvrzení o blesku jako spouštěči následné katastrofy oficiálně příliš nekomentov­ali.

Moderní letadla jsou konstruová­na tak, aby úder blesku vydržela bez úhony. A letadla se s blesky setkávají častěji, než byste možná čekali. V průměru přibližně jednou za

Seběhlo se to tak rychle, že jsem se ani nestačil začít bát.

dva roky udeří blesk do každého letadla, uvádí například kniha „Zeptejte se pilota“, kterou sepsal americký letec Patrick Smith. Jejich konstrukce je tomu uzpůsobena. Kabinu chrání hliníkový plášť, který má velmi dobrou vodivost a odvede statickou elektřinu pryč z letadla.

Pokud měli pravdu očití svědci ze Suchoje, kteří zaznamenal­i úder blesku, pak to znamená, že v tomto případě se elektřina „nějak dostala dovnitř“.

V roce 1963 způsobil blesk výbuch křídla boeingu společnost­i PanAm během letu nad Marylandem. Po této nehodě nařídil americký Federální úřad pro letectví zavedení několika preventivn­ích opatření u všech letadel. Například instalaci antén k vybíjení statické elektřiny.

Podle listu Kommersant byl havarovaný stroj prakticky nový. Aeroflot ho získal předloni a využíval ho na regionální­ch tratích. Suchoj Superjet je prvním letadlem pro osobní dopravu vyrobeným v Rusku od rozpadu Sovětského svazu.

S využitím iDNES.cz

 ??  ??
 ??  ?? Blesková tragédie Při přistání úlomky zasáhly palivovou nádrž, ta se vzňala a záď letadla shořela (nahoře). Vyšetřovat­elé prohledáva­jí vyhořelé letadlo na ranveji moskevskéh­o letiště (dole). 2x Foto: ČTK
Blesková tragédie Při přistání úlomky zasáhly palivovou nádrž, ta se vzňala a záď letadla shořela (nahoře). Vyšetřovat­elé prohledáva­jí vyhořelé letadlo na ranveji moskevskéh­o letiště (dole). 2x Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia