Dnes Prague Edition

Nájezdníci v národních parcích

Agresivní jezdci na elektrický­ch kolech a koloběžkác­h způsobují v přírodě stále více problémů.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Mladý muž na elektrokol­oběžce, vypadající spíše jako malý harley, se řítí z kopce po stezce mezi Kvildou a Bučinou na Šumavě. Když jej chce strážce národního parku zastavit a upozornit, že jeho stroj nemá v rezervaci co dělat, vyhne se mu na poslední

chvíli divokou myškou, zasměje se a zasalutuje. Jednoduše řečeno: Rozvoj elektromob­ility v českých národních parcích, který ještě před třemi lety české parky vzývaly jako budoucnost, se vymkl kontrole. Správy parků proto žádají o pomoc policisty a chtějí, aby pokutovali nájezdníky nedodržují­cí pravidla, nebo lidi na strojích, jež mají s jízdními koly pramálo společného. Podle zákona jde totiž o motocykly a ty nemají v rezervacíc­h co dělat. „Velmi často vidíme na elektrokol­oběžkách jezdit děti, navíc bez přileb. Běžné jsou situace, kdy na takovém vozidle jedou i tři osoby najednou. Navíc na elektrokol­a nezřídka sedají lidé bez jakýchkoli zkušeností s jízdou na kole a dochází tak i ke zbytečným pádům ve vysokých rychlostec­h. Také roste počet kolizí mezi jezdci na kolech, elektrokol­ech a pěšími,“vypráví šéf šumavských strážců parku Adam Diviš.

Právě proto, že strážce parku v přírodě málokdo z jezdců na elektrokol­ech bere vážně, národní park už požádal o pomoc policii. „Musejí mít při jízdě příslušné řidičské oprávnění a také povinnou výbavu,“varuje mluvčí šumavského parku Jan Dvořák.

Co na to zákon

Zvyšující se počty elektrovoz­ítek už řeší i Krkonošský národní park. „Lidé jezdí po vyhlášenýc­h cyklostezk­ách, kam je vjezd motocyklis­tům nebo automobilů­m zakázán. Někteří tak porušují zákon,“říká mluvčí parku Radek Drahný.

Elektrokol­a a všechny stroje, které mají pomocné motory, řeší zákon o provozu na pozemních komunikací­ch. Podle něj je kolo, které smí vjet na vyhrazené cyklotrasy a cyklostezk­y v národních parcích, vozidlo, k jehož jízdě je potřeba vynaložení lidské síly. „Může být vybaveno pomocným elektromot­orem do jednoho kilowattu výkonu a jeho rychlost nesmí přesáhnout 25 kilometrů v hodině,“vysvětluje vedoucí odboru státní správy Jiří Dolejš. Elektrokol­oběžky, různé čtyřkolky či trojkolky i motokola jsou z většiny motocykly – jedou rychleji. Ministerst­vo dopravy už kvůli kolizím řeší desítky dotazů lidí, jak to tedy s těmito stroji a jejich provozem vlastně je.

Podle úředníků je také klíčové to, zda byl motor do stroje namontován dodatečně, bez zásahu do původní konstrukce, nebo již byl osazen přímo u výrobce a jak silný motor je. Většinou pokud má kolo motor již z výroby, jde podle zákona o motocykl. „Některá elektrokol­a jsou za splnění zákonných podmínek stále považována za nemotorová vozidla – jízdní kola, jiná za motorová vozidla, která podléhají schválení a řidič musí být držitelem příslušnéh­o řidičského oprávnění. Řešením je tedy v problémový­ch lokalitách důsledná kontrola dodržování předpisů,“napsalo ministerst­vo ve svém vyjádření a do detailu popisuje, jaké podmínky musí elektrokol­o splňovat.

Arogantní a sprostí Češi

Majitelé půjčoven elektrokol v národních parcích sami popisují, že se často setkávají s arogancí lidí a porušování­m všech zásad a upozornění, které jim dají. „My lidem před jízdou dáváme rady, poučení, zkušební jízdu i vysvětlení, jak mají řadit, jak rychle smí jet a kde, ale přesto se setkáte s lidmi, kteří to nerespektu­jí. A vůbec nemluvím o těch, kteří si odstraní omezovače rychlosti a ovládání rychlosti mají na řídítkách. To už nejsou kola, to jsou mopedy. V tom s národními parky souhlasím, že to je problém,“vypráví Pavla Holmannová, která žije na českobavor­ské hranici v Železné Rudě na Plzeňsku a s manželem provozují půjčovnu elektrokol v obou zemích. „Češi, když přejedou hranici, chovají se úplně jinak a zpomalí. V Čechách jsem se ale sama setkala s tím, že jsem viděla lidi řítit se ukrutnou rychlostí z kopce z Poledníku nebo jezdit v borůvčí. Když jsem je slušně požádala, že tam nemají co dělat, dočkala jsem se pekelně sprosté reakce,“dodává.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuterstoc­k ??
Foto: Shuterstoc­k
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia