Dnes Prague Edition

Praha versus Moravský Krumlov. Kde skončí Epopej?

- — Robert Oppelt

Už celé století hledá pražský magistrát definitivn­í místo, kam umístit Slovanskou epopej. Dvacet monumentál­ních pláten malíře Alfonse Muchy bylo před osmi lety přivezeno z Moravského Krumlova a dnes se bude v Praze rozhodovat o tom, jestli se do tamního zámku opět vrátí.

Budoucnost pláten rozděluje pražské politiky i potomky Alfonse Muchy. Zatímco jeho vnuk John podporuje Krumlov, Johnova nevlastní sestra Jarmila si Epopej v Krumlově nedokáže představit. Pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková nicmé

ně předložila kulturnímu výboru rady města návrh, aby Epopej na pět let odjela do Moravského Krumlova. Její kolega z vládnoucí koalice Jan Wolf je naopak proti. „Budu dělat všechny kroky pro to, aby Epopej byla umístěna trvale v Praze. To znamená buď v nové budově, nebo najdeme důstojné místo, kde může být dlouhodobě vystavena,“říká předseda kulturního výboru Wolf.

Který zámek to bude?

Důstojným místem je podle Wolfa zbraslavsk­ý zámek na okraji hlavního města. Jedno z dřívějších sídel Národní galerie se po roce 1989 vrátilo do majetku rodiny Bartoň-Dobenín. Ti ho sami k umístění díla městu nabídli. S tím souhlasí podle Wolfa i zbraslavsk­á radnice, která slíbila připravit u zámku nové parkoviště. Variantu Zbraslav podporuje i Muchova vnučka. „Jsem zásadně proti „dočasné“zápůjčce na Moravu. Považovala bych toto rozhodnutí za opravdové selhání vedení Prahy a nedodržení slibu Muchovi vybudovat pro Epopej důstojný pavilon,“uvedla Jarmila Mucha Plocková.

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina nicméně stále doufá v návrat Epopeje na Moravu alespoň na pár let. Opravené východní křídlo zámku s rytířským sálem podle něj nabídne dílu standardní výstavní prostory, lepší, než když zde bylo vystaveno před osmi lety. „Jsme připraveni na návrat Epopeje a postarat se o ni až do doby, než pro ni Praha najde trvalé umístění,“potvrzuje Třetina. Nechápe averzi vůči Krumlovu. „Epopej přispěje k oživení regionu a pomůže zachránit náš zámek,“dodává starosta. Expozici je podle něj možné otevřít zhruba do roka.

 ?? Foto: Profimedia ?? Slovanská epopej Po celé stovce let snad bude konečně rozhodnuto o domově pro jedno z Muchových nejslavněj­ších děl.
Foto: Profimedia Slovanská epopej Po celé stovce let snad bude konečně rozhodnuto o domově pro jedno z Muchových nejslavněj­ších děl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia