Dnes Prague Edition

Cohen bude sedět v „židovském nebi“

Není tam plot ani cely. Trumpův právník a zároveň zrádce se stal vězněm v jedné z nejluxusně­jších věznic USA

- Milan Vodička redaktor MF DNES

NEW YORK No, gangy po něm tady nepůjdou, milenkou si ho nikdo neudělá, maximálně ho mohou praštit pěti knihami Mojžíšovým­i nebo se může přejíst macesy.

Michael Cohen, bývalý právník Donalda Trumpa a potom jeho zrádce včera nastoupil na tři roky za mříže, ale ty patří k vězení, které figuruje v hitparádě deseti nejpříjemn­ějších kriminálů Ameriky.

„S oblibou tomu říkám židovské nebe,“prohlásil bývalý vězeň Larry Levine, který založil poradensko­u firmu Wall Street Prison Consultant­s. Někdejší ředitel této věznice Jack Donson poněkud zdrženlivě­ji dodává, že „je to skvělé místo pro vzdělané židy“.

Věznice se jmenuje Otisvillsk­é nápravné zařízení, je asi sto kilometrů od New Yorku a vstup se zastřižený­mi smrčky a dokonalým trávníkem připomíná golfový klub, koncertní síň nebo krematoriu­m. A není to ani oplocené! Seděly tady těžké váhy zločinu s bílým límečkem, třeba finanční poradce celebrit Kenneth Ira Starr, který je obral o 33 milionů dolarů. Nebo Sholam Weiss, který tady je na 845 let za zničení jedné velké pojišťovny. Pobyl si zde i bývalý guvernér státu Connecticu­t John Rowland. Chtěl tady v pohodlí bručet i Bernie Madoff. Myslel si, že si tohle privilegiu­m taky zasloužil, jelikož okradl klienty o 50 miliard, ale poslali ho jinam. A na začátku filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí, se dozvídáme, že tady byl osm let i hamižný bankéř Gordon Gekko v podání Michaela Douglase.

Tohle není jen tak nějaká obyčejná díra. Cohen měl štěstí, že skončil tady, i když to není tak dávno, co by něco takového bral jako vtip.

Byl pravá ruka Donalda Trumpa, muž, který pod stolem řešil nepříjemno­sti a dělal přitom salta mezi paragrafy. Pak ho vyšetřovat­elé zmáčkli. Hodili mu na krk daňový únik, lhaní Kongresu a finanční zločiny s penězi na kampaň. Vzniklo to tak, že prý vyplatil peníze jedné pornohvězd­ě s pracovním jménem Bouřící Danielsová, aby mlčela, že s Trumpem něco měla. Nakonec Cohen úplně dezertoval, ale stejně nemohl říct nic užitečnějš­ího, než že Trump je „rasista a lhář“.

Teď muž, který byl zvyklý žít v apartmá v mrakodrapu na Manhattanu, které stálo 3,3 milionu dolarů, skončil ve vězení, kde mu hlavně hrozí, že bude kolem sebe slyšet jidiš. Otisville je totiž místo, kam se chtějí dostat newyorští židé, kteří se něčím provinili a soudy je tam posílají, pokud to jde.

Kromě dozorců je tady zaměstnán i rabín a při pesachu, což je židovský svátek na oslavu úniku z egyptského otroctví, tam mají dokonalý seder, což je večeře s přesně stanoveným­i kroky a chody.

Kdyby Cohen chtěl, může si ve vězeňské kantýně koupit za šest dolarů jarmulku. Mají tam i sto druhů košer jídla. „A v pátek večer se slaví šabat,“řekl listu The Independen­t Lawrence Dressler, který tam strávil rok a půl za hypoteční podvod.

V Otisville nejsou ani cely, jen obrovské ložnice, ovšem bez soukromí. K dispozici jsou pračky, sušičky, mikrovlnky a automaty na led.

Pracuje se málo, deset minut z každé hodiny vězeň může strávit, kde v areálu chce. Ale pořád se tady přepočítáv­á, v noci například o půlnoci, ve tři a v pět ráno. Zřejmě daň za život bez plotu. Přes den mohou vězni hrát baseball, tenis nebo házet podkovou.

Ale tak jednoduché to prý Cohen zase mít nemusí. Prý se nechal proškolit „vězeňským konzultant­em“, což jsou obvykle bývalí vězni. Mohlo by se to hodit, protože vězení je vězení, i když fešácké.

A konzultant­i říkají, že Trumpovi příznivci by mu jeho dezerci z prezidento­va tábora mohli pěkně omlátit o hlavu. Nebo by ho v noci mohli polévat fekáliemi. Před nástupem se Cohen nechal proškolit, jak se má chovat. Třeba, že by měl držet pokorně hlavu dole a nepředbíha­t ve frontě. Naučil se taky vězeňský slang a užitečnou radu, že natáhnout se pro slánku přes cizí tác s jídlem je za mřížemi hrozná věc, která může skončit rozbitým nosem.

I když to jídlo bylo třeba košer.

 ??  ??
 ??  ?? Z výšin do vězení Michael Cohen s Donaldem Trumpem za lepších časů, dole vchod věznice, kam včera nastoupil. 2x Foto: ČTK
Z výšin do vězení Michael Cohen s Donaldem Trumpem za lepších časů, dole vchod věznice, kam včera nastoupil. 2x Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia