Dnes Prague Edition

Trump srazil čínské akcie

-

PEKING Čínské akcie po víkendové hrozbě amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA od pátku zvýší cla na čínské zboží, výrazně oslabily. Jejich hlavní indexy zaznamenal­y nejhlubší propad od února 2016.

Index CSI300, který zahrnuje nejhodnotn­ější čínské společnost­i, odepsal 5,84 procenta a uzavřel na hodnotě 3 684,62 bodu. Podobně klesl index Shanghai Composite o 5,58 procenta na 2 906,46 bodu, zatímco index STI burzy v Singapuru ztratil rovná tři procenta na 3 290,62 bodu. Propad se nevyhnul ani burze v Hongkongu, jejíž index Hang Seng odepsal 2,90 procenta na 29 209,82 bodu. Během dne přitom ztrácel i více než tři procenta.

Ke zmírnění ztrát přispěly zprávy, že čínská delegace stále počítá s cestou do Washington­u, aby tam jednala s americkou stranou o obchodních vztazích. Mluvčí čínského ministerst­va zahraničí Keng Šuang ale neupřesnil datum návštěvy ani to, zda ji podle dřívějších zpráv skutečně povede čínský vicepremié­r Liou Che.

Trump o víkendu uvedl, že Spojené státy zvýší současné desetiproc­entní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) ročně na 25 procent. Zároveň pohrozil, že Washington „zanedlouho“zavede 25procentn­í clo také na výrobky v objemu 325 miliard dolarů (7,5 bilionu korun), které zatím clu nepodléhaj­í. Tento krok by znamenal výraznou eskalaci obchodního napětí mezi dvěma největšími ekonomikam­i světa. Přitom Trump ještě v pátek hovořil o pokroku v rozhovorec­h, poznamenal list The Wall Street Journal (WSJ).

Načasování hrozby ze strany prezidenta Trumpa vyvolalo spekulace, že jejím cílem je vytvořit tlak na Čínu a na domácí půdě mu připsat body. „S prezidente­m Trumpem nikdy nevíte, ale je velká pravděpodo­bnost, že je to jen hrozba,“řekl Chad Bown z Petersonov­a ústavu pro mezinárodn­í ekonomiku.

Neshody v rámci aktuálních jednání panují hlavně kolem krádeží duševního vlastnictv­í a povinnosti zahraniční­ch firem při vstupu na čínský trh zpřístupni­t své technologi­e firmám čínským. (ČTK)

 ?? Foto: AP ?? Okamžitá reakce Čínské akciové indexy šly po víkendu prudce dolů. Reagovaly na vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, že zvýší cla na čínské zboží a zavede nové poplatky.
Foto: AP Okamžitá reakce Čínské akciové indexy šly po víkendu prudce dolů. Reagovaly na vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, že zvýší cla na čínské zboží a zavede nové poplatky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia