Dnes Prague Edition

Přetahovan­á o Venezuelu

Cynická hra velmocí o Venezuelu není pohádkou o dobru a zlu. A hlavní aktéři nejsou žádní andělé s bělostnými křídly. Zobchoduje se tu Jižní Amerika za východní Ukrajinu?

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Už dlouho jsem se tak nezasmál, jako když bývalý šéf CIA a ministr zahraničí USA Mike Pompeo prohlásil, že nikoliv Spojené státy, ale Kuba je „imperialis­tická síla ve Venezuele“. Je to jasné, hanba Havaně! Jedenáctim­ilionový ostrovní stát, který se řadu desetiletí potýká se sankcemi a nátlakem Washington­u, je prostě neobyčejně troufalý. Má své životně důležité zájmy v několikaná­sobně lidnatější Bolívarovs­ké republice a její oficiální poradci i tajní agenti tam aktivně působí na základě pozvání legální vlády. V její prospěch. K udržení struktur, jež se Trumpova administra­tiva už hezky dlouho pokouší bezúspěšně svrhnout.

Pro sebevědomé­ho Trumpa je to asi frustrujíc­í, vždyť on si umí poradit se vším. Jeho výsledky při faktickém prosazován­í staré Monroeovy doktríny jsou prozatím chudičké. Čímž nechtěně navazuje na opakované pokusy svých předchůdců v úřadu iniciovat v nezávislé zemi zásadní politické změny. A to de facto všemi dostupnými prostředky.

Dělo se tak za zdatného prezidenta Cháveze, který odolal pučistické akci, jejíž

představit­elé byli ihned uznáni Američany. Děje se to i nyní za daleko méně schopného prezidenta Madura. Ani sázka na vzdorovlád­ce Guaidóa, planě vyzývající­ho „svou“armádu ke vzpouře, nebyla nejspíš bystrým tahem. Hrubých chyb se on a jeho chlebodárc­i dopustili vícekrát. Především špatně odhadli nálady ve strategick­é zemi. Mnohdy se zdá, že je zformovala atmosféra na shromážděn­ích odpůrců anebo vlastní mediálně-propagandi­stický výklad bouřlivé situace. Čas se totiž ukazuje být spojencem madurovců, kteří postupně nabývají vrchu. Nejpatrněj­ší je to na mítincích odpůrců režimu. Původně široká fronta opozice se drolí a z dříve desítek, ba stovek tisíc účastníků demonstrac­í zůstaly stovky.

Netaktické kroky

Z toho ale ještě nutně neplyne, že by bylo rozhodnuto. Venezuelsk­ý stát tkví až po uši v nesmírně obtížné situaci. Národní hospodářst­ví, stižené špatnou správou a sankcemi, je v rozvalu a světlo na konci tunelu není vidět. Ve státě největších zásob černého zlata trvá i nedostatek základních životních potřeb a Madurova klika není žádný klub svobodomys­lných džentlmenů. Tudíž pořád není vyloučeno, že „vstanou noví bojovníci“proti „bolívarovs­ké revoluci“. Ač například snahy ministra Pompea o jejich povzbuzení působí v posledku opravdu více než kontraprod­uktivně. Před pár dny se totiž nechal také slyšet, že Maduro, zoufalý z vývoje situace, užuž letecky prchal na ostrov svobody, čemuž zabránil jedině zásah Rusů. Tak průhledný výrok nelze hodnotit jinak než jako čiré zoufalství ze špatně investovan­ého úsilí a prostředků.

Plejáda netaktický­ch kroků supervelmo­ci v tradiční zájmové sféře je až trestuhodn­á. Asi těžko diskutovat o tom, že v ropné republice nevládne zástup andělů – je to vojenská diktatura. Armádní funkcionář­i pevně kontrolují (ochablou) ekonomiku, víceméně oficiálně drží politickou moc a pod palcem mají výnosný obchod s narkotiky. Vlastně nikdy ve venezuelsk­é historii se ozbrojené složky netěšily tak výsadnímu postavení, což jim Guaidó (nebo jiný eventuální chráněnec amerických zájmů) nemůže zaručit. Jednota vojenského velení je proto zjevná. Zpevněná i skutečnost­í, že když se mezi generály našla „bílá vrána“, představit­elé USA začali řešit přeběhlíko­vy minulé poklesky...

Branně-bezpečnost­ní složky mají vskutku všechny důvody stát za dosavadním prezidente­m, přičemž jejich úlohu v konfliktu zvyšuje fakt, že v Latinské Americe jsou vojáci obvykle jednou z mála, ne-li jedinou dobře organizova­nou složkou společnost­i. K jejich výchově – nejen – ve Venezuele náleží militantní antiameric­ká rétorika, tudíž když Trump nebo Guaidó opakovaně mluví o možnosti vpádu pravidelný­ch sil kontinentá­lního hegemona, nemohou tím nenapomáha­t stávajícím venezuelsk­ým předákům. Přímo Madurovi nahráli na řečnickou smeč, jíž vyzval vojenské kadety, aby se připravili bránit vlast. Což ostatně může pamětníkům snadno evokovat staré a úspěšné kubánské revoluční heslo: „Patria o Muerte!“(Vlast, nebo smrt!)

Otevřené výhrůžky samostatné­mu celku čili „agrese amerického imperialis­mu“usnadňuje jednak stmelování sympatizan­tů zdiskredit­ované vlády, zadruhé usnadňuje dehonestac­i domácích nespokojen­ců a zatřetí umocňuje argumenty o porušování mezinárodn­ího práva. Vedle Kubánské republiky se tím nahrává mocnostem, kterým vyhovuje škodit postavení supervelmo­ci na jejím „zadním dvorku“. Zvlášť rozsáhlé zájmy si v regionu pěstují Ruská federace nebo Čína, za podporu stávajícíc­h venezuelsk­ých elit bývají kritizován­y též Indie, Turecko, Mexiko, Nikaragua a další.

Specifický aspekt dodávají problému různá aktuální jednání mezi vrcholnými představit­eli Washington­u a Moskvy. Především telefonát mezi Trumpem a Putinem, který některé vnější pozorovate­le poplašil. Ne snad tím, co zhusta slýcháme najmě od některých českých myšlenkový­ch gigantů, tj. že by měl Kreml trčet v jakési bezpečnost­ní detenci, nýbrž možností, již vyslovil zkušený německý diplomat Ischinger – zda není „obchodován­a“Jižní Amerika za (východní) Ukrajinu.

Prozatím těžko říct. Jedno je však jisté: oba prezidenti nejsou žádní altruisté.

Telefonát mezi Trumpem a Putinem leckoho zarazil. Oba prezidenti totiž nejsou žádní altruisté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia