Dnes Prague Edition

Tentokrát budu volit

-

Není pochyb o tom, že stojíme na křižovatce dějin a že to, jak občané na konci května ve volbách do Evropského parlamentu rozhodnou, bude mít zásadní vliv na budoucnost Evropy.

Byli jsme předsedy Evropského parlamentu v době nejistoty i optimismu. Během celého období po druhé světové válce spojovala Evropany solidarita, díky které jsme byli schopni čelit obrovským obtížím, a to i v časech nejtemnějš­ích pochybnost­í. Dnes už nehovoříme o „starých“a „nových“členských státech, ale o jediné Evropě, která sahá od Helsinek až po Nikósii a od Lisabonu po Bukurešť a Varšavu.

Tradiční jistoty, o které se Evropa i celý svět opíraly od konce druhé světové války, jsou nyní ohroženy novou vlnou transakční politiky a narůstajíc­ím geopolitic­kým napětím v nové éře výrazného mocenského soupeření.

Jako Evropané nemůžeme rozhodovat za ostatní. Nemůžeme mít kontrolu nad tím, co dělají druzí. Můžeme však rozhodovat sami za sebe, přijímat společná rozhodnutí v našem vlastním zájmu tak, aby byla v souladu s našimi potřebami a zároveň s hodnotami a potřebami světa kolem nás.

Evropská unie není tak dokonalá, jak by si mnozí přáli, ale není ani tak nedokonalá, jak ji líčí karikatury jejích nejostřejš­ích kritiků. Abychom ji mohli zlepšit, změnit a reformovat, musí zůstat v prvé řadě zachována.

Je tomu čtyřicet let, co v červnu 1979 proběhly první volby do Evropského parlamentu. O čtyřicet let dříve, v roce 1939, byla celá generace mladých Evropanů nucena proti sobě bojovat. Druhá světová válka si nakonec vyžádala 55 milionů lidských obětí.

Spolupráce při řešení problémů a rozdílů v názorech se od té doby stala základem evropského míru a sjednocení. Byla to těžce nabytá zkušenost, která nesmí nikdy upadnout v zapomnění ani ustoupit do pozadí v důsledku apatie či nepřátelsk­ých postojů.

V evropských volebních průzkumech je nyní podpora EU rekordně vysoká. To je třeba zužitkovat a proměnit v podporu v den voleb. Máme největší jednotný trh na světě. Náš způsob života je postaven na hodnotách a tradicích, jako je lidská důstojnost, svoboda, demokracie, právní řád a mír.

Evropa více než kdy jindy potřebuje své občany, a proto my níže podepsaní, předseda a bývalí předsedové Evropského parlamentu, apelujeme na obyvatele Evropy, aby v nadcházejí­cích evropských volbách využili svého občanského práva volit a dostáli tak své občanské odpovědnos­ti. — Antonio Tajani (2017–dosud)

— Lord Plumb (1987–1989)

— Enrique Barón Crespo (1989–1992) — Klaus Hänsch (1994–1997)

— José María Gil-Robles (1997–1999) — Pat Cox (2002–2004)

— Josep Borrell Fontelles (2004–2007) — Hans-Gert Pöttering (2007–2009) — Jerzy Buzek (2009–2012) Předsedové Evropského parlamentu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia