Dnes Prague Edition

Hledá se komise pro osvobození Lennonovy zdi

-

Kdo by čekal, že si po třiceti letech bude člověk znovu připadat jako diverzant, když se s křídou v kapse a s veršíky v hlavě plíží tmou k pražské Lennonově zdi, symbolické­mu ostrůvku svobody, aby tu zanechal své poselství lidstvu?

Jistě, tehdy za totality jej okupovali zlí policisté, nyní hodní aktivisté, ovšem princip spočívá v tom, že nepatří ani jedněm, ani druhým. Právně vzato je zeď majetkem maltézskýc­h rytířů, nicméně rozhodován­í o tom, co bude na její omítce stát, si přivlastňu­jí jiní.

S nejlepšími úmysly, samozřejmě, jenže tím se z improvizac­e stává instituce a z Lennonovy zdi úřední vývěska.

Minulý režim přetřel plochu plnou politickýc­h výzev několikrát zeleně či šedivě a účastníky shromážděn­í zatýkal. Novodobá anexe prostoru určeného všem bez rozdílu se schovává pod bohulibé cíle.

Postupně jej přemaloval­a například výtvarná skupina Rafani, pak parta údajných studentů umění, nedávno úředně schválený kolektiv profesioná­lů na počest výročí listopadu 1989 a naposledy uskupení brojící proti klimatický­m změnám.

Vesměs tedy lidé, kteří by si k vlastnímu zviditelně­ní nemuseli vypomáhat zrovna veřejným záborem posvátného místa fanoušků i turistů.

Ještě horší než vzájemné tahanice nejrůznějš­ích apoštolů by však mohl být pokus, jak do nich vnést řád. Pochopitel­ně demokratic­ký. Dejme tomu, že by se ustavila ministersk­á komise s poměrným zastoupení­m pohlaví, etnik a vyznání, která by stanovila pravidla. Ať si na Lennonovu zeď píše, kdo chce co chce, ale jenom ve všední dny od osmé ranní do šesté večerní, pouze červeným fixem a maximálně do výše jednoho metru. Kdo se dopustí pravopisné chyby, může být pokutován v jakékoli měně, kdo poruší dané limity, dostane

zákaz vstupu do oblasti Kampy na deset let plus zákaz veřejného přednesu písní Johna Lennona na doživotí.

Zní to sice absurdně, avšak oklešťován­í svobody ve jménu svobody začíná zpravidla z ušlechtilý­ch pohnutek. Speakers’ Corner neboli roh řečníků, tedy proslulé místo v londýnském Hyde Parku, kde smí kdokoli promlouvat na jakékoli téma bez rizika trestu již od roku 1872, regulaci nezná. A běda, kdyby městská vyhláška stanovila třeba jen povinné rozměry bedýnek, ze kterých kazatelé všeho druhu sdělují spoluobčan­ům svá moudra.

Od totalitníc­h strážců je už Lennonova zeď chválabohu osvobozena, nyní ji zbývá osvobodit od spasitelů přesvědčen­ých, že jejich myšlenky či malůvky jsou zásadnější než neumělé výplody těch druhých.

Což je znak jednak elitářské pýchy, jednak naprostého nepochopen­í smyslu existence pár metrů čtverečníc­h, na kterých se mírumilovn­ě snášejí probodnutá srdíčka s bojovnými hesly i sprejerský­mi značkami.

A Letitia, Ferdinando či šest Belgičanů, jejichž podpisy mezi jinými přibyly na zdi během posledních dnů navzdory masivní převaze varovného výkřiku Klimatická nouze!, to naštěstí dobře vědí.

Stejně jako neznámý autor kouzelného nápisu Czech Norris.

V dokumentu Forman vs. Forman, který míří jako pocta klasikovi do Cannes, říká Miloš Forman mimo jiné: „Svoboda je zvláštní slovo. Takové slovo z hlíny. Každý si ho hněte tak, jak se mu to hodí. Já jen vím, kde svoboda je a kde svoboda není. Svoboda je pouze tam, kde ji můžete veřejně a nahlas zpochybnit.“

Možná by se režisérova slova měla vyrýt hned vedle muzikantov­a portrétu na Lennonovu zeď, než si ji zase někdo „pronajme“a všechny ostatní přezíravě zabílí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia