Dnes Prague Edition

Evropa umí být na špici. Ale teď postrádá vizi

„Když lidé říkají, že Evropa je složitá a spletitá, mají pravdu, ale byznys usnadnila,“říká zástupce evropských byznysmenů Pierre Gattaz.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Evropský byznys před nadcházejí­cími volbami do Evropského parlamentu téměř unisono tvrdí, že existence Unie je pro podnikání naprosto zásadní. Už jen proto, že jednotný kontinent dokáže lépe čelit geopolitic­kým hrozbám. „USA a Čína jsou nesmírně ambiciózní ve všech oblastech, ve vědě, v průmyslu, technologi­ích, obraně, kosmickém výzkumu. Evropské země samostatně jim nemohou stačit,“říká prezident BusinessEu­rope Pierre Gattaz. Instituce sdružuje 40 podnikatel­ských a zaměstnava­telských svazů, včetně tuzemského Svazu průmyslu a dopravy. Celkem zastupuje 20 milionů podniků v Evropě.

Německá a s ní i evropská ekonomika nyní zpomaluje. Jaký to bude mít dopad na budoucnost?

Zpomalení je z velké části důsledkem geopolitic­kého prostředí. Čelíme obchodním válkám mezi Čínou a USA, brexitu, „žlutým vestám“ve Francii. To jsou věci politickéh­o charakteru. Ačkoliv ekonomika zpomaluje, jsem optimistic­ký, protože evropské podniky mají stále šanci uspět na řadě trhů.

Má Evropa nějaké limity růstu?

Pokud jde o možnosti růstu, moc limitů nevidíme. Podnětů, kde se dají najít příležitos­ti k růstu, je celá řada – vytváří je třeba digitální ekonomika, energetika v souvislost­i s klimatický­mi změnami, projekty v oblasti životního prostředí nebo kosmického výzkumu. Díky tomu můžeme celkově růst každoročně přes 1,5 procenta. Ale právě v tom se ukazuje, proč je jednotná Evropa tak důležitá, aby dokázala lépe čelit těm geopolitic­kým hrozbám. Pokud by byli na jedné straně jen samotní Češi, Němci nebo Francouzi, sotva by měli takovou sílu.

Z Evropy však odchází Velká Británie, což Evropu dost oslabí. Jak to Evropa ustojí? A jak Británie?

Velká Británie opouští ekonomicko­u velmoc. Skoro bych řekl, že je to tragédie. Zároveň tlačíme na to, aby byla na stole dohoda s přechodným obdobím, aby se byznys dokázal připravit na nová pravidla hry. Brexit bez dohody přinese chaos, odchod s dohodou však umí byznys zvládnout. Chceme, aby Británie zůstala pro EU obchodním partnerem. A možná se Británie za deset dvacet let vrátí.

Referendum o brexitu ukázalo na rostoucí nespokojen­ost, která se i jinde v Evropě projevuje nárůstem populismu a odmítáním EU. Proč zrovna teď, po řadě let růstu?

Velká většina evropských podnikatel­ů je prounijní. A to hned ze tří důvodů. Unie přinesla mír, demokracii, růst, pracovní místa. Myslím, že mnoho lidí si těch 70 let stability neuvědomuj­e nebo plně nedoceňuje. Evropa přináší také zjednoduše­ní, pokud jde o jednotný trh. Dříve byl přeshranič­ní byznys noční můra. Když lidé říkají, že Evropa je složitá a spletitá, mají pravdu, ale byznys usnadnila. Zadruhé, USA a Čína jsou nesmírně ambiciózní ve všech oblastech, ve vědě, v průmyslu, technologi­ích, obraně, kosmickém výzkumu. Evropské země samostatně jim nemohou stačit.

A třetí důvod?

Už jsem zmínil, že změny klimatu mohou být díky výzkumu a inovacím příležitos­tí pro evropské firmy. To vše souvisí s demografií. Čeká se, že se populace Afriky zdvojnásob­í ze současných 1,2 miliardy. Je třeba jim přinést pracovní místa, skoro bych to nazval druhým Marshallov­ým plánem. To musí být velký evropský projekt. Celkově tedy populismus není vůbec dobrá zpráva, neboť populisté prodávají jen sny, říkají lidem, že zítra budou bohatší. Jenže oni jim ho nezajistí. To, co jim může přinést bohatství, je byznys. To se v minulosti vždy potvrdilo.

Lidé ale chtějí mít sny. A hledají někoho, kdo jim je splní...

Všude chtějí lidé pět základních věcí. Především bezpečnost – když není, často volí extrémní populisty. Pak potřebují práci. A kupní sílu neboli peníze v kapse, jak to říkají „žluté vesty“. Moderní Francie je podle nich moc drahá, a přestože chodí do práce, peníze v kapse nemají. Potřebují naději. A také potřebují hrdost. Na to, že jsou Češi nebo Francouzi a zároveň Evropané. Na to dnes lidé nejsou hrdí, je třeba jim stále říkat, co dobrého jim Evropa přináší. A bojovat proti populismu. Ostatně situace kolem brexitu je dobrým příkladem, kam může populismus vést.

Ještě jsme se nedostali k tomu, proč se populismu daří, když ekonomika roste, byť pomaleji. Proč?

Pokud se podíváme na průzkumy eurobarome­tru, v posledních dvou letech už ta vlna spíše opadá. Roste počet lidí, kteří si myslí, že je Unie důležitá, a klesá počet těch, kteří chtějí odejít. To je i důsledek brexitu. Teď budou evropské volby, které mnohé ukážou, proto se také jako byznys ozýváme. Na druhou stanu nesmíme být naivní. Jsou věci, které nefungují. Například obchodní systém není spravedliv­ý. A když lidé přijdou do Evropy, měli by dodržovat evropská pravidla hry. A pokud mohou cizinci dodávat evropským veřejným institucím, má existovat reciprocit­a.

Proč mají být lidé hrdí na Evropu?

Když to srovnáte s jinými částmi světa, je tu nejlépe fungující model společnost­i. Měřeno například délkou života. Máme silné kulturní dědictví, symbolem je třeba Notre-Dame. Takové symboly jsou po celé Evropě, ale v Americe nebo v Číně je nemají. Na tuto historii máme být velmi hrdí.

Ale to je minulost...

Rád říkám, že minulost je přítomnost­í pro budoucnost.

A nechybí Evropě vize?

Chybí jasná vize na dalších dvacet třicet nebo i padesát let. Proto jsme v BusinessEu­rope publikoval­i dokument, kde to shrnujeme. Ambice však pochopitel­ně máme. Těch věcí, které Evropa přinesla v posledních 70 letech, je dost. Vznikly tu inovace, auta, léky...

Hlavní médium dneška – internet – je však americký vynález...

To ano, ale v Evropě jsme vymysleli mobilní síť GSM, první telekomuni­kační systémy. Posledních dvacet let nebylo tak dobrých. Ale když jsme dříve byli schopní to udělat, měli bychom být i dál. Musíme vidět příležitos­ti, máme technologi­e, zatímco Čína nemá skoro nic. Zmiňoval jsem Afriku, to je pro Evropu velký trh, pokud tam půjdeme, je to win-win situace. Můžeme tam budovat udržitelná a chytrá města či infrastruk­turu.

Neobsadila však Afriku už Čína?

Částečně ano. Ale vidíte, Evropou třese brexit, Čína, Trump, to je vlastně dobře, protože nás to může trochu vybudit. Máme všechno, abychom dokázali uspět. Jen si musíme uvědomit, proč se tyhle věci dějí. A řešení je silnější a propojeněj­ší Evropa, která je přátelštěj­ší k byznysu.

Mnoho lidí, včetně části českých byznysmenů, říká, že Evropa je přeregulov­aná. Nebrzdí to byznys?

Často si evropská pravidla dělají ještě složitější samy členské státy při transpozic­i směrnic. Potřebujem­e prostředí, které bude co nejjednodu­šší, ale zároveň potřebujem­e regulace, jinak tu bude anarchie. Někdy je třeba regulovat víc, například pokud jde o životní prostředí, tahle pravidla potřebujem­e, abychom nezničili planetu. Jindy méně. Když přišel Steve Jobs s prvním smartphone­m, představil komplexní zařízení, které je jednoduché pro uživatele. Podobně to můžeme udělat s EU, jednoduché pro lidi a podniky.

A kde by mohlo být zjednoduše­ní?

Příkladem jsou dotace ze strukturál­ních fondů. Administra­ce je příliš složitá. Dá se to odůvodnit strachem z podvodů. Ale u projektů z Junckerova balíčku jsou postupy pro podniky jednodušší. Usilujeme o to, aby to bylo stejně jednoduché, aniž bychom rezignoval­i na kontrolu. Jsou věci, které se dějí na národní úrovni. Ale regulujeme je i na evropské úrovni. To je zbytečné. Jednotný trh společnou regulaci vyžaduje, bez ní by neexistova­l. Ale někdy se regulace příliš soustředí na proces, ne na hlavní cíle.

To je možná problém, že Evropě spousta věcí trvá příliš dlouho. Říká se, že právě neschopnos­t Unie během finanční krize před deseti lety vedla k velkému poklesu obliby Unie v Česku.

Jedním z důvodů je to, že nemáme „dostatek Evropy“. Reakce na finanční krizi byla založena na tom, že politici nepřevzali odpovědnos­t. Neexistova­ly žádné evropské instrument­y, protože ekonomická ani monetární unie není dokončena. Není to stejné jako v USA, kde máte jasná rozhodnutí.

Jednou z odpovědí na „více Evropy“může být dvou- nebo třírychlos­tní Evropa. Je to součást řešení?

To není správná cesta. Nemá smysl vytvořit jednoho šampiona. Co ten zbytek? Smysl má spíše vytvářet systém, ze kterého mohou těžit všichni, ne jen pár zemí či firem. V BusinessEu­rope teď debatujeme o nápadu, konceptu „Evropa projektů“. Několik zemí, nebo spíše několik firem z různých zemí by se mohlo domluvit na společné spolupráci v nějaké oblasti. Třeba v zemědělstv­í nebo v technologi­ích. Ale je to zatím jen nápad.

Jaká by měla být pozice Evropy mezi USA a Čínou?

Čínský model je socialisti­cko-tržní model s regulací, která jde shora dolů, je to v zásadě „vládní“ekonomika. Naopak v USA to funguje více odspodu nahoru, pochopitel­ně s velkými regulacemi. Jsou liberální, ale k některým věcem přistupují dost politicky. Musíme najít svou cestu mezi těmito dvěma bloky. Bereme více ohledy na sociální blahobyt a také na životní prostředí, v tom se od Američanů či Číňanů lišíme. Na tomhle základě se musí evropský model budovat. Řekl bych tři P – profits, people, planet (zisky, lidé, planeta).

Mluvíte o Evropě jako o nejvíc rovnostářs­ké společnost­i. Nemůže být důraz na rovnostářs­tví překážkou dalšího růstu?

Potřebujem­e silnou ekonomiku, ale zároveň se postarat o lidi i o planetu. Pokud to neuděláte, nemůžete se dostat daleko, nevydržíte. Jde o balanc mezi administra­tivně řízenou ekonomikou a ultraliber­álním modelem, kde slabí „nepřežijí“. Mluvím o „lidském“liberalism­u nebo „lidském“kapitalism­u. Sociální rozměr je stejně důležitý jako finanční. Někdo může namítnout, že propouštím zaměstnanc­e. Odpovím, že musím, trh se nedá předpovída­t, někdy přijdou krize. Ale zároveň chci, aby tihle všichni mohli najít snadno zaměstnání. I díky tomu, že jsem na to během jejich práce dbal. A evropský model tohle umožňuje.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia