Dnes Prague Edition

Co byste měli vědět o mytí aut

-

Jednoduchá rada, jak často mýt auto, neexistuje. Důkladnou očistu potřebuje vůz vždy před zimou a po ní – a pak kdykoliv, když je špinavé. Umazané auto totiž rychleji rezne, protože se pod špínou drží vlhkost. Některá znečištění, třeba ptačí trus, dokonce ničí lak.

Pokud jedete do myčky dvakrát třikrát za rok, nechte si vůz vždycky navoskovat. Pokud jezdíte pravidelně, například jednou za dva až tři týdny, stačí jednou vůz navoskovat a pak třikrát použít program bez vosku.

Jestliže jste si koupili nový vůz nebo jste mu nechali čerstvě opravit lak, vyhýbejte se první měsíc kartáčovým myčkám. Lak by se mohl snáz poničit.

Když máte auto hodně zašpiněné, určitě ho před vjezdem do jakékoliv myčky důkladně předmyjte. Hrubé nečistoty by totiž mohly uváznout v kartáčích a auto vám nepěkně poškrábat.

Když myjete auto wapkou, nepřibližu­jte trysku blíž než na cca 30 centimetrů. Zvlášť opatrní buďte při mytí oblasti kolem tažného zařízení (pozor na el. zásuvku!), parkovacíc­h senzorů či střešních nosičů a dalších nekovových částí: spoilerů, plastových lišt, gumových hadiček nebo izolací.

Auto, které je potlučené po dopravní nehodě nebo má prasklé sklo, do automatick­é mycí linky nesmí!

Vůz můžete mýt i v zimě, jen musíte využívat vytápěnou mycí linku. Dopředu však zkontroluj­te, jak v ní fungují dveře a jestli nejsou namrzlé konečky kartáčů.

Teplo a slunce svádí k tomu auto pořádně vypulírova­t. Dejte se do toho, jen ho nemyjte na přímém slunci, zvlášť když má rozpálenou karoserii. Vhodná není ani vřelá voda, měla by mít nanejvýš 60 °C.

Podle vodního zákona č. 254/2001 Sb. je zakázáno mýt auta na místech, kde byste mohli ohrozit kvalitu povrchovýc­h a podzemních vod. Neriskujte, pokud nemáte jistotu, že použitá voda odtéká do čističky odpadních vod. Hrozila by vám pokuta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia