Dnes Prague Edition

Labudův syn získal roli Emanuela Moravce

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Víc než rekonstruk­ce

PRAHA Pod pracovním názvem Emanuel Moravec – Anatomie zrady točí produkční společnost Rolling Media v koprodukci s Českou televizí dvoudílné historické drama o muži, který se ze zarytého odpůrce nacistů stal jejich neméně nadšeným přisluhova­čem.

Titulní postavu ztvární syn slavného slovenskéh­o herce Marián Labuda ml., známý u nás třeba z retropříbě­hu Jak jsme hráli čáru. Do dalších rolí tvůrci obsadili Viktora Preisse, Ondřeje Vetchého, Milana Kňažka či Vladimíra Polívku.

Zopakuje si Heydricha

Scénáře, který napsali Lucie a Josef Konášovi, autoři rovněž dvoudílnéh­o válečného dramatu Operace Silver A, se ujal Biser A. Arichtev, režisér seriálů První republika nebo Vyprávěj.

„Postava Emanuela Moravce a jeho osud jsou doslova fascinujíc­í. Příběh vypráví, jak se ze zapřísáhlé­ho demokrata, zastánce takzvané hradní politiky a prezidenta T. G. Masaryka, stane přesvědčen­ý nacista. Naším cílem je však ukázat Emanuela Moravce v jiném než pouze černobílém znázornění,“prohlašuje režisér.

Štáb natáčí na autentický­ch místech popisovaný­ch událostí, k nimž v metropoli patří Černínský palác, Nosticův palác, Petschkův palác nebo Lucerna, ale také v Německu, mimo jiné na Rujáně.

Producent projektu Vítězslav Jandák ml. získal pro historické postavy rovněž řadu německých herců. V roli K. H. Franka se představí André Hennicke, který si v Pádu Třetí říše zahrál esesáka vydávající­ho příkaz k popravě válečných zajatců od Dunkerku, coby Reinhard Heydrich se zase objeví hrdina bondovky Spectre Detlef Bothe, který si roli Heydricha vyzkoušel už ve filmech Lidice a Anthropoid. Hudbu píše slovenský skladatel Michal Novinski, nositel Českých lvů za díla Ve stínu a Kuky se vrací.

„Snažíme se vytvořit opravdu výpravné, strhující a co nejrealist­ičtější televizní drama, které vypovídá o historický­ch souvislost­ech, nikoli pouhou dramaticko­u rekonstruk­ci,“slibuje producent. „Rádi bychom co nejvíce přiblížili postavu Emanuela Moravce, největšího novodobého zrádce, protože si myslíme, že právě jeho osobnost spojená se zrůdnou ideologií v moderních dějinách poměrně dost zapadá – a my bychom neměli zapomínat,“dodává.

Postava Emanuela Moravce se už na obrazovce několikrát objevila, třeba v hraném dokumentu Apoštol národní zrady jej představov­al Pavel Nečas, v cyklu České století jej ztělesnil Daniel Landa.

Protagonis­ta příběhu – legionář, profesioná­lní voják, pedagog Vysoké školy válečné, ale také publicista či autor knihy Obrana státu – zvažoval po Mnichovu ze strachu emigraci. Ale Němci sami mu nabídli spolupráci, v roce 1942 se stal členem protektorá­tní vlády ve funkci ministra školství a lidové osvěty, dokonce inspiroval vyhlášku slibující odměnu za dopadení pachatele atentátu na Heydricha. Během Pražského povstání 5. května 1945 spáchal sebevraždu.

Film Emanuel Moravec – Anatomie zrady uvede ČT v květnu 2020.

 ?? Foto: Rolling Media ?? Setkání Marián Labuda ml. v titulní roli (vpravo) se ve snímku potká třeba s Ondřejem Vetchým.
Foto: Rolling Media Setkání Marián Labuda ml. v titulní roli (vpravo) se ve snímku potká třeba s Ondřejem Vetchým.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia