Dnes Prague Edition

Vize bulváru Karla IV. ožije

Radní v ulicích vzniklých z bývalých hradeb Starého Města upřednostn­í chodce před auty, přibude zeleně, možná i tramvají.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES Vybouraná podloubí

PRAHA Přes 730 let starou myšlenku oprášili magistrátn­í radní, aby z Prahy udělali moderní město. Již Karel IV. totiž přemýšlel o vybudování městského bulváru na cestě mezi současným mostem Legií a Štefánikov­ým mostem v místech, kde v jeho době stály hradby oddělující Staré a jím založené Nové Město.

Tam, kde původně stály zdi, jsou již 232 let široké městské třídy. Jenže pro chodce je nyní přívětivá jen oblast ulic 28. října a Na Příkopě, kde jsou pěší zóny. Nyní pražští radní zadali Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) úkol vypracovat koncepci Hradební korzo.

„Cílem je zvýšit přístupnos­t nábřežních částí území a zkvalitnit významné městské třídy,“řekl mluvčí institutu Marek Vácha. Koncepce má vzniknout do března příštího roku a měla by fungovat jako nadřazený dokument pro jednotlivé menší projekty v rámci řešeného území.

Lépe fungující místo

„Hradební korzo je nepochybně jedno z nejvýznamn­ějších míst v Praze. V posledních letech se mu ovšem nedostával­o potřebné pozornosti, což se bohužel odrazilo na kvalitě veřejných prostranst­ví. Je velmi důležité, aby vznikla koncepce, která představí ucelenou vizi o tom, jak se oblast stane prostupněj­ší, příjemnějš­í a celkově lépe fungující,“vysvětluje Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09), náměstek primátora a radní pro územní rozvoj.

Vstřícnějš­ími pro chodce by měly být postupně všechny úseky trasy korza. Revoluční ulice by měla získat místo úzkých a záplatovan­ých asfaltovýc­h chodníků širší dlážděné. Přibýt by měla také zeleň a více by se mělo počítat s cyklisty.

Vše ale mohlo vypadat jinak již od 80. let, kdy se začalo s prvními projekty pěších zón. „Ty se bohužel tehdy nedokončil­y. Nejsou v Revoluční ani na Národní. Zbývá tedy vybudovat relativně malé kousky. Kdyby se všechny ty plochy vydláždily, tak by to stačilo,“říká architekt Zdeněk Lukeš. Dodává, že projekt revitaliza­ce Revoluční ulice už existuje delší dobu a nyní jde jen o jeho uskutečněn­í.

Připravova­ný vznik dokumentu od IPR se mu však nelíbí. „Investice do dalších koncepcí považuji za vyhozené peníze. Proč by se měla chystat další studie, když projekt pro Revoluční dávno vznikl a ulice mohla už vypadat podobně jako Pařížská,“podivuje se. Podle něj stačí jen dořešit konec Národní třídy a vymyslet například alej stromů.

S proměnou ale nesouvisí jen opatření pro pěší a cyklisty. Po dokončení linky metra B zmizely v roce 1985 koleje z ulic 28. října a Na Příkopě s tím, že elektrická dráha do centra už v takové intenzitě nepatří.

V souvislost­i s řešením projektu korza by se koleje do zmíněných ulic mohly vrátit a propojit Národní s náměstím Republiky.

„Měli bychom se podívat, jestli by tam přece jen nemohla jezdit tram

vaj třeba i ulicí Na Příkopě. A chceme se na tu věc kouknout novým pohledem,“říká náměstek Hlaváček.

„Budeme tuhle variantu prověřovat. Chtěli bychom znát možnosti proveditel­nosti. Přínosy a negativa z pohledu celoměstsk­ých i lokálních vazeb či detailu,“dodává mluvčí IPR Marek Vácha.

Již nyní přitom úvahy o tramvajích v ulici 28. října vyvolávají kontroverz­e. „Ulice je tak úzká, že návrat tramvají by odtamtud chodce doslova vyhnal. Když tam kdysi vedly koleje, tak se v těch místech musely dokonce vybourávat obchody, aby tam mohlo vzniknout podloubí pro chodce,“namítá Lukeš.

„Podívejme se na inspirativ­ní příklady ze zahraničí, ať v otevřenost­i veřejného prostoru, či v režimu dopravy a zásobování,“říká k záměru města s projektem korza architektk­a Karolína Kripnerová, která se dlouhodobě zabývá stavebním řešením ve veřejném prostoru.

Podle Lukeše by však i v této oblasti bylo vítané, pokud by zde začala fungovat lépe hromadná doprava. Architekt by místo tramvají raději viděl například malé městské autobusy či elektrobus­y.

Ty by nemusely mít pevně dané zastávky, ale mohly by zastavovat třeba na zamávání. „Podobný koncept funguje například v centru historické Vídně a pomáhá seniorům či lidem s pohybovými problémy,“dodává příklad ze zahraničí Lukeš.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia