Dnes Prague Edition

Sluníčkem k rakovině kůže

Pacientů s kožními nádory přibývá. Může za to tenká ozonová vrstva i časté dovolené u moře

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

NOVÉ MĚSTO Kaskadér Martin Hub, který hrál ve filmech jako je Titanic či Zachraňte vojína Ryana, nevěnoval skvrně, již měl na těle, velkou pozornost. „Zvětšovalo se to, a když to prasklo, šel jsem k doktorovi. Podcenil jsem to,“říká. Lékař mu sdělil, že nenápadný „vřídek“je pokročilý melanom, což je nejagresiv­nější kožní nádor. Podstoupil tři operace a léčil se s touto chorobou několik let.

Pocity ze své nemoci a léčby vložil do svých obrazů. Ty si lidé nyní mohou prohlédnou­t v Poštovní minigaleri­i v Praze 3 do 23. května. „Neměl jsem potřebu s nikým mluvit. Lidi neumějí reagovat, a tak jsem dělal obrazy a vznikla z toho výstava,“vypráví.

Výstava Zdravoobra­zy je součástí třináctého ročníku akce Stan proti melanomu, během které si lidé mohou nechat zkontrolov­at kůži. Rakovinu kůže dokáže odborník totiž poměrně jednoducho­u prohlídkou zachytit včas.

Počty nemocných rostou

Vyšetření mohou lidé podstoupit nejen v ordinaci dermatolog­a, ale také během dnešního dne od 10 do 18 hodin na Václavském náměstí ve stanu, kde je lékaři z Dermatoven­erologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady zřízeno osm ordinací.

Akce v centru začala včera a přilákala již hodinu před zahájením desítky lidí, kteří čekali na vyšetření

dlouhou frontu. Kromě Prahy se akce bude konat v Brně a Ostravě. Loni odborníci v rámci tohoto projektu celorepubl­ikově vyšetřili čtyři tisíce osob, přičemž odhalili 158 kožních nádorů, z toho 47 melanomů.

„Ozonu ubývá a s tím narůstá výskyt zhoubného melanomu,“vysvětluje Petr Arenberger, přednosta Dermatoven­erologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „My se tady v některých dnech třeba v jarních měsících přibližuje­me stejné agresivitě sluníčka jako u Jadranu,“dodává a upozorňuje proto, že je dobré sledovat, kolik máme nad námi ozonu.

Zatímco ještě v sedmdesátý­ch letech počty pacientů s touto chorobou rostly po jednotkách, loni si tuto diagnózu vyslechlo v Česku asi 2 700 osob. Nádorů nejvíce přibývá u mužů nad padesát let, kteří podceňují prevenci, a u žen ve věku 10 až 29 let, které se v honbě za hezkým zevnějškem příliš sluní.

Zajímavost­í nicméně je, že podle Světové zdravotnic­ké organizace se ve 33 pozorovaný­ch zemích i přes nárůst počtu nemocných podařilo úmrtí u žen stabilizov­at, u mužů ve všech zemích ale úmrtnost stoupá.

Výjimkou je Česko, kde se úmrtnost u mužů snižuje. „Na tomto úspěchu se podílí fakt, že se nám daří mimo jiné i díky preventivn­ím akcím odhalit melanom dříve,“domnívá se Arenberger.

Vyhledat lékaře by měly například osoby, kterým vzniklo nové pigmentové znaménko po 35. roku věku, mají větší množství znamének či jsou světlé typy. Zpozornit by ale měli také lidé, kteří se v dětství na sluníčku ošklivě spálili nebo jezdí pravidelně na dovolené k jižním mořím.

Aspoň jednou za rok

„Dvě spálení kůže v dětství do puchýřů už můžou významně zvýšit šanci na kožní rakovinu v pozdější době,“upozorňuje lékařka Monika Arenberger­ová z Dermatoven­erologické kliniky z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Nejrizikov­ější jsou lidé s velmi světlou pletí, pihami a světlými vlasy, těch je asi 15 procent. Celkově asi třetina Čechů by měla na prohlídky chodit pravidelně jednou za rok.

Následky můžou být jinak fatální. „Zhruba pět set nemocných ročně umírá, to znamená, že více než jeden pacient denně umře na melanom,“říká Arenberger­ová, která dodává, že naštěstí je více těch, kteří přijdou včas a lze jim pomoci.

Prevencí je vyhýbat se pobytu na sluníčku mezi 11. a 15. hodinou. Dbát by lidé měli také na ochranu pokožky krémem s ochranným faktorem, zejména ve vysokých horách či u moře je třeba vyšší ochranný faktor. Používat opalovací krém je potřeba už od dubna do října. A myslet na škodlivé účinky slunce by měli lidé i při procházce městem.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Zrádná piha Lékaři z vinohradsk­é nemocnice vyšetřují v rámci preventivn­í akce Stan proti melanomu na Václavském náměstí od včerejšího rána až do dnešních
18 hodin zájemcům kůži. Zájem o konzultace byl obrovský. Loni takto odhalili 158 kožních nádorů.
Foto: Michal Turek, MAFRA Zrádná piha Lékaři z vinohradsk­é nemocnice vyšetřují v rámci preventivn­í akce Stan proti melanomu na Václavském náměstí od včerejšího rána až do dnešních 18 hodin zájemcům kůži. Zájem o konzultace byl obrovský. Loni takto odhalili 158 kožních nádorů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia