Dnes Prague Edition

Hirt a Černý na Giro. A kdo na Tour a na Vueltu?

- — Tomáš Macek

Jan Hirt a Josef Černý s určitostí pojedou na Giru. Roman Kreuziger a Zdeněk Štybar s velkou pravděpodo­bností na Tour. A potom na Vueltě patrně Jan Hirt a s ním možná Petr Vakoč i Roman Kreuziger.

Taková je vize českého zastoupení na podnicích cyklistick­ých Grand Tour v této sezoně. Tentokrát by každý z prestižníc­h třítýdenní­ch podniků měl mít alespoň jednoho českého jezdce na startu.

První z nich, italské Giro, odstartuje z Boloni už v sobotu. S hvězd

nými jmény Dumoulinem, Nibalim, Rogličem. A také s Miguelem Ángelem Lópezem.

Právě pro něj bude v Itálii dřít Jan Hirt. Český cyklista má významně přispět k síle kazašského týmu v horách. Natolik, aby loni třetího a letos zatím ve skvělé formě závodícího Lópeze vynesla až k titulu.

O Hirtově nominaci měli šéfové stáje Astana jasno dlouho dopředu, včera ji kazašský tým definitivn­ě potvrdil. Že dvouměsíčn­í závodní výpadek a problémy s úponem kolene jsou minulostí, ukázal nyní v etapách Kolem Alp (druhý v horském dojezdu, sedmý celkově) i Kolem Romandie (sedmý a osmý v etapách). Přestože v Romandii dle vlastních slov už jen ladil na Giro, na sobotním cílovém stoupání sám útočil a cílem projel ve skupině favoritů s Primožem Rogličem i Geraintem Thomasem. „Forma je dobrá, na Giru bych měl být v perfektní kondici a podpořit Miguela v boji o vítězství,“vykládal Hirt.

Zatímco pro něj půjde o čtvrtý start na třítýdenní­m závodě v kariéře, Josef Černý zažije Giro v úplně jiné roli. Sen se plní. Ten skok je obrovský, vždyť ještě loni byl jezdcem třetí divize v českém Elkovu.

V prvodivizn­í stáji CCC, nástupci někdejší BMC, letos v 25 letech obléká i dres českého šampiona. Mistrovská trikolóra se objeví na Giru podruhé v řadě, loni ji tu oblékal Zdeněk Štybar.

V úvodní části sezony si Černý vyzkoušel jak etapové závody, tak Strade Bianche či ardenské klasiky. Nejlepšího výsledku dosáhl minulý týden, kdy v jednorázov­ém worldtouro­vém závodě Eschborn-Frankfurt obsadil 13. místo. „Ke konci závodu už jsme neměli v pelotonu typického sprintera,“popisoval. „Tak jsem řekl chlapcům, že se mohu pokusit o Top 10, a skoro se nám to povedlo.“

Se startem na Giru původně počítal před sezonou rovněž Zdeněk Štybar, tomu však tým Deceuninck-Quick-Step v dubnu zásadně změnil program sezony. „Samotného mě to překvapilo,“podotkl vítěz dvou worldtouro­vých klasik.

Místo italské Grand Tour, kde sestavu povedou Bob Jungels a Elia Viviani, tak zamíří na etapy Kolem Kalifornie a v červnu na francouzsk­é Dauphiné. To vše v rámci přípravy na Tour. Tam se má po roční absenci vrátit též Roman Kreuziger, společně s Louisem Meintjesem byl určen lídrem sestavy stáje Dimension Data. Navzdory problemati­ckému jaru, k němuž přispěl bolestivý pád na Valonském šípu, zůstává plzeňský matador optimistou.

„Hlavně nesmíme panikařit,“vyzývá Kreuziger a už plánuje: „Až budu trénovat na Gardě, projedeme si s trenérem alpské etapy.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia