Dnes Prague Edition

Další z klanu. Přidá Musil 30. start hokejové rodiny?

V pátek (20.15) vstoupí hokejisté proti Švédsku do mistrovstv­í světa. Jaká je jejich situace?

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Dnes v 9.50 hodin nasednou na pražském hlavním nádraží do rychlíku Metropolit­an a po čtyřech hodinách vystoupí v Bratislavě. Ubytují se v hotelu Hilton a od pěti odpoledne je čeká trénink na Zimním stadionu Ondreje Nepely, kde v pátek startuje světový šampionát.

Jaká ale je síla českých hokejistů před pátečním duelem se Švédskem? Co pozitivníh­o přinesl víkendový turnaj v Brně a na čem musí ještě tým zapracovat?

„Popravdě řečeno, ani nevím. Doteď v přípravě bylo hrozně moc hráčů, prakticky každý zápas jsme hráli úplně s jiným týmem, pětky vypadaly pokaždé jinak,“řekl v neděli večer brankář Jakub Kovář.

A bylo to výstižné hodnocení. Tým je zatím nevyzpytat­elný, málo čitelný. Bezpochyby v něm dříme síla, zároveň zatím kupí chyby. Může být velmi úspěšný, jenže taky prožít na Slovensku krušné chvíle. Začněme u brankářů – jasná jednička chybí. Bartošáka a Kováře berou trenéři jako rovnocenno­u

dvojici. Ten první udržel nulu proti Švédsku, ten druhý zažil dvě porážky. A přiznal: „Úplně jsem si sebevědomí nezvedl, ale rozhodně se necítím nějak blbě, že bych dostal špatné góly.“Je však jasné, že ani jeden z nich teď není úplnou hvězdou. I proto trenéři čekají, jak se v noci na dnešek vyvinula situace v NHL. Pokud by Colorado vypadlo, přiletěl by narychlo Pavel Francouz.

Byl by však po dvou týdnech bez zápasu hned číslem 1?

Strašák jménem obrana

S defenzivou má český tým strasti každoročně, tady nutně potřebuje „zásilky“z NHL, a tak je citelnou ztrátou, že na mistrovstv­í nemůže dorazit zraněný Kempný. Brankář Kovář dokonce bez vytáček přiznal, že ho složení obrany během přípravy strašilo. „Zápasy na mezinárodn­í scéně se vyhrávají hlavně obranou. Dlouhou dobu jsme byli nervózní, obrana vůbec nefungoval­a už s Rakouskem a Německem. Byl to jeden velký průser. Obrana byla šílená, teď je to pozitivněj­ší díky příjezdu Hronka s Gudasem.“

Tihle dva rovněž v zápase proti Finsku využili přesilovku, což je velmi pozitivní ukazatel. Zároveň – odečteme-li dva góly do prázdné

proti Švédsku – zařídili polovinu branek, které Češi na turnaji v Brně vstřelili. Ano, lajny se měnily, nicméně ten jeden gól proti Švédsku i Rusku, byl v obou případech hodně upracovaný, až šťastný.

Střelecká efektivita zůstala na velmi nízkém procentu.

Na druhou stranu Říha našel složení prvních dvou řad: Voráček, Simon, Frolík – Jaškin, Chytil, Palát. A to mu v „rukávu“zůstává ještě Vrána, který v Brně na led nenaskočil. Ve třetí a čtvrté formaci pak jsou borci, kteří mají obvykle v klubu jinou roli než být dělníky ledu jako Kovář či Kubalík. Ustojí to?

Velká potíž je i s centry. V prvních dvou řadách, těch z NHL, je hrají muži, kteří se v sezoně objevovali na křídle (Chytil, Simon). A Kovář s Hanzlem v Brně – mírně řečeno – moc neuchvátil­i.

„Chytil hrál celou sezonu na křídle, ale je to rozený centr. Kovář je kvalitní centr, měl těžké play off v extralize s Plzní, ale věřím, že se dostane do pohody a bude hrát tak, jak jsme od něj zvyklí,“říkal v Brně asistent trenéra Robert Reichel, sám někdejší elitní centr. „Ale když se bude dařit týmu, bude se dařit centrům a pak se bude dařit všem.“

Ovšem statistiky mluví jasně: na turnaji se ve třech zápasech jen dvakrát dostali čeští centři v úspěšnosti vhazování nad 50 procent (Simon proti Finsku 53, ale proti Rusku jen 23. A Tomáš Zohorna proti Švédsku 53). Češi v této činnosti dlouhodobě ztrácí, nicméně Reichel uklidňuje: „Věnujeme se tomu. Povídáme si o různých variantách, děláme úpravy v postavení, držení hokejky.“

Samozřejmě otázku (nejen) centrů by mohla vyřešit „správná“konstelace v NHL. Jenže Boston Bruins i San Jose Sharks (Pastrňák, Krejčí a Hertl) v noci sahali po postupu do finále konference ( výsledek na sport.idnes.cz). Dnes pro změnu čeká rozhodujíc­í duel Dallas, za který hraje Faksa. A Říha přiznává, že na začátku turnaje si nechá na soupisce dvě až tři volné pozice pro hráče v poli.

Zaplní je posilami „last minute“?

Český tým je plný rodinných pout. Jsou v něm bratři Kovářové. Je tu i bratrské duo Zohornů, kterému do party ještě chybí třetí sourozenec Radim, jenž o šampionát přišel i kvůli střevním potížím. Potřetí v řadě jede na mistrovstv­í Radko Gudas, jehož otec Leo má z turnajů čtyři bronzy. Také je tu kondiční trenérka Hana Bubníková, jejíž tatínek Vlastimil, legenda Komety, hrál na devíti šampionáte­ch (rozhovor s ní čtěte ve čtvrtečním Magazínu MFD).

Nejvíc ale ze slavných rodinných klanů poutá příběh obránce Davida Musila, už třetí generace reprezenta­ntů. Zahraje-li si skutečně na šampionátu, bude to rovnou 30.(!) účast Holíků či Musilů na turnaji. Hrál na něm totiž děda Jaroslav (7x), prastrýc Jiří (14x), otec František (6x) i strýc Bobby (2x).

A poutá i proto, že Musil je překvapivo­u volbou kouče Říhy. Ač se mihl v NHL, nepatří mezi hvězdy, spíš mezi velké poctivce a dříče. Už před dvěma lety, tehdy ještě jako hráč z farmářské AHL, se pokoušel prodrat na šampionát, ale ve dvou duelech neměl na poslední chvíli šanci. Pak přestoupil do Třince a po sezoně slyšel z úst kouče Jandače, že je nominován na mistrovstv­í světa do Dánska.

S týmem tam odletěl, ale po prv

ním zápase v turnaji, který sledoval jen z tribuny, bylo jasné, že na něj nezbude místo na soupisce. A vrátil se zpět.

Teď je nominován znovu.

Už v sezoně přitom často býval záskokem, který sice nebyl povolán na turnaje Euro Hockey Tour v první vlně, ale po omluvenkác­h jiných dorazil. Však i minulé pondělí, když Říha oznamoval výběr pro akci v Brně, visel u Musila otazník. Nebyl fit, do toho mistrovské oslavy s Třincem, přesto 26letý obránce byl hned na prvním tréninku. „Vždy je pěkné si prodloužit sezonu, když člověk takhle dostane příležitos­t. Chtěl bych se ukázat. A únava? Mně dobilo energii, že jsme vyhráli titul.“

V Brně uspěl, byť se i tentokrát může stát, že se na soupisku nedostane. Ovšem Říha má jen osm obránců, takže šance, že se na bratislavs­kém ledě ukáže, je vysoká. Už letošním zlatem přitom rozšířil unikátní rodinnou bilanci. Byl to 16. ligový titul pro tento klan, neboť Jaroslav a Jiří Holíkové posbírali po sedmi triumfech, před 34 lety se radoval i otec František. Všichni tři však na rozdíl od Davida zvítězili v Jihlavě. A strýc Bobby má pro změnu dva Stanley Cupy.

Napodobí Musil slavné předky i na Slovensku? (rob)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Posily z NHL
Michael Frolík (vlevo) a Jakub Voráček.
Foto: Profimedia.cz Posily z NHL Michael Frolík (vlevo) a Jakub Voráček.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia