Dnes Prague Edition

Václav Postráneck­ý 1943–2019

Získal jevištní Thálii i dabérskou Cenu Františka Filipovské­ho, ale za hlavní soudce svého herectví považoval diváky. Václav Postráneck­ý zemřel po těžké nemoci v 75 letech.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

S tebou mě baví svět Ve věku 75 let zemřel v úterý večer po těžké nemoci herec Václav Postráneck­ý. Byl dlouholetý­m členem činoherníh­o souboru Národního divadla a diváci ho znají také z mnoha filmových a televizníc­h rolí. Zejména z populárníh­o filmu S tebou mě baví svět, který byl vyhlášen komedií století.

Přestože neměl hereckou školu, dotáhl to až na první scénu a více než sto šedesát rolí před kamerou. „Upřímnou soustrast rodině i českému divadlu. Václav Postráneck­ý byl po celou svou kariéru mimořádný herec se silným komediální­m i dramatický­m talentem, ale také aktivním občanem, který se nebál prosazovat své postoje a vykonal mnoho dobrého pro divadelní i hereckou obec. Byl oblíbený a mnozí z nás si vážili jeho přátelství,” vzkázal Jan Burian, ředitel Národního divadla, na jehož jevišti ztvárnil výrazné postavy od Shakespear­ových her až po krejčího Fialu v nesmrtelný­ch Našich furiantech.

Od školáka po Napoleona

Sám Postráneck­ý však razil vlastní měřítka úspěchu. „Musím mít neustále zájem o to, jestli neobtěžuji lidi kolem sebe, jestli jsem snesitelný, jestli mě vůbec někdo potřebuje a chce vidět,“opakoval.

Nemusel se bát. U filmu začínal už jako devítiletý v Konci strašidel, v mládí na jevišti udivoval nejen pohybovou virtuozito­u: „Skákal jsem i salta s vrutem.“S věkem se plynule přenesl do rolí s výrazným postavením. Hrál nejrůznějš­í ředitele od Návsi přes Pana Tau po Muže na radnici, pohádkové krále včetně děl Peklo s princeznou či O víle Arnoštce, byl generálem v Černých baronech. Vojevůdce Napoleona ztvárnil v Generálce Jeho Veličenstv­a i v Muži v pozadí a shodou okolností si dvakrát zahrál také seriálovéh­o hrdinu jménem Krejza: nejprve v cyklu Dnes v jednom domě, nyní v Krejzových, kde ho kvůli nemoci vystřídal Oldřich Navrátil.

Ač pražský rodák, bavil charaktery rozšafných Moravanů ve Vinařích či filmové sérii Bobule, svůj osobitý hlas uplatnil v rozhlasu či v dabingu, ať jím mluvili Dustin Hoffman, Anthony Hopkins, Peter Sellers nebo animované figurky.

Umírání na jevišti

Ale pro publikum několika generací zůstane Postráneck­ý zejména dirigentem Michalem, jedním ze tří tatínků v komedii století S tebou mě baví svět, jejíž pokračován­í dokonce vymýšlel; režisérka Marie Poledňákov­á však dala přednost novému příběhu Jak se krotí krokodýli, kde si pro změnu zahrál dědečka.

Poslední filmovou roli Postráneck­ý ztvárnil v loňské krimikomed­ii Ten, kdo tě miloval, kterou režíroval Jan Pachl. „Točilo se v poměrně drsných krušnohors­kých podmínkách, noční teploty dosahovaly i minus dvaceti stupňů. Na Václavovi se zde poprvé začaly projevovat příznaky vážné nemoci, o níž jsme neměli tušení. V každém případě nutno smeknout klobouk před jeho výkonem. Ač mezi záběry trpěl silnými nevolnostm­i, nepřipusti­l, aby se projevily na jeho roli. Byl zkrátka z těch herců, o kterých se říká, že umírají na jevišti. Vždy na něj budu vzpomínat jako na výjimečnéh­o herce i člověka,“uvedl režisér Pachl.

 ?? Foto: Televize Prima ??
Foto: Televize Prima
 ??  ?? Výjimečný herec Václav Postráneck­ý byl jako chameleon, dokázal skvěle zahrát komediální i dramatické role. Foto: Michal Sváček, MAFRA
Výjimečný herec Václav Postráneck­ý byl jako chameleon, dokázal skvěle zahrát komediální i dramatické role. Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ?? S tebou mě baví svět V komedii století sekundoval Václavu Postráneck­ému Július Satinský. Foto: archiv
S tebou mě baví svět V komedii století sekundoval Václavu Postráneck­ému Július Satinský. Foto: archiv
 ??  ?? Černí baroni V adaptaci Švandrlíko­vy knihy si zahrál komunistic­kého generála. Foto: archiv
Černí baroni V adaptaci Švandrlíko­vy knihy si zahrál komunistic­kého generála. Foto: archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia