Dnes Prague Edition

Výzva evropských prezidentů

Evropa je nejlepší nápad, jaký jsme kdy měli, píší prezidenti států Evropské unie ve společném prohlášení, které učinili před volbami do Evropského parlamentu. Ty se budou konat za dva týdny, od 23. do 26. května 2019.

-

Evropská integrace pomohla realizovat staletou naději na mír v Evropě poté, co nespoutaný nacionalis­mus a další extrémní ideologie dovedly Evropu k barbarství dvou světových válek. Dodnes nemůžeme a neměli bychom brát mír a svobodu, prosperitu a blahobyt jako samozřejmo­st. Je nezbytné, abychom se do velké myšlenky mírové a integrovan­é Evropy aktivně zapojili všichni.

Volby do Evropského parlamentu mají zvláštní význam: Jste to vy, evropští občané, kdo rozhodne, jakým směrem by se měla Evropská unie vydat. My, prezidenti Bulharska, České republiky, Německa, Estonska, Irska, Řecka, Francie, Chorvatska, Itálie, Kypru, Lotyšska, Litvy, Maďarska, Malty, Rakouska, Polska, Portugalsk­a, Rumunska, Slovinska, Slovenska a Finska, proto vyzýváme evropské občany, kteří jsou oprávněni hlasovat, aby se zúčastnili voleb do Evropského parlamentu na konci května roku 2019.

Evropské národy se z vlastní svobodné vůle spojily v Evropskou unii, která je založena na principech svobody, rovnosti, solidarity, demokracie, spravedlno­sti a loajality mezi jejími členy. Unii, která nemá v dějinách Evropy obdoby. V naší Evropské unii jsou to právě volení poslanci Evropského parlamentu, kdo společně s Radou Evropské unie, tedy s vládami všech členských států, rozhoduje o tom, které předpisy by měly v Evropě platit či jak bude nakládáno s evropským rozpočtem.

Všichni jsme Evropané

Pro mnoho lidí v Evropě, zejména pak pro příslušník­y mladé generace, se evropské občanství stalo jejich druhou přirozenos­tí. V jejich pojetí se láska k vesnici, městu, regionu či národu nevylučuje s oddaností Evropě.

Naše Evropa je schopna čelit výzvám společně

V posledních měsících, více než kdy jindy, čelí Evropská unie skutečným výzvám. Poprvé od začátku evropské integrace lidé zpochybňuj­í některé integrační kroky, jako například zavedení svobody pohybu nebo vytvoření společných institucí. Poprvé členský stát usiluje o odchod z Unie. Současně však jiní vyzývají k větší integraci v EU nebo v eurozóně či podporují vícerychlo­stní Evropu.

Názory na tyto záležitost­i se liší mezi občany a vládami členských států, jakož i mezi námi, hlavami států. Nicméně všichni souhlasíme, že evropská integrace a jednota jsou nezbytnost­í a že chceme udržet Evropu v podobě Unie. Pouze silné společenst­ví bude schopno čelit globálním výzvám současnost­i. Dopady změn klimatu, terorismu, ekonomické globalizac­e a migrace se nezastaví na státních hranicích. Čelit těmto výzvám a pokračovat na cestě k hospodářsk­é a sociální soudržnost­i a růstu můžeme úspěšně pouze tehdy, budeme-li spolupraco­vat jako rovnocenní partneři na institucio­nální úrovni.

Chceme silnou a integrovan­ou Evropu

Potřebujem­e silnou Evropskou unii, Unii, která má společné instituce, Unii, která neustále kritickým okem přezkoumáv­á svou práci a je schopna se reformovat, Unii, která je postavena na svých občanech a na svých členských státech jako na hlavních základech.

Tato Evropa potřebuje živou politickou diskusi o své budoucnost­i, která bude vycházet z Římské deklarace ze dne 25. března 2017. Evropa je schopna ustát velmi široké spektrum názorů a myšlenek. Rozhodně však nesmíme dopustit návrat Evropy, v níž země již nejsou rovnocenný­mi partnery, nýbrž protivníky.

Naše sjednocená Evropa potřebuje silný hlas národů. Proto vás vyzýváme, abyste uplatnili své hlasovací právo. Hlasovat se totiž bude o naší společné evropské budoucnost­i.

Naše sjednocená Evropa potřebuje silný hlas národů. Proto vás vyzýváme, abyste uplatnili své hlasovací právo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia