Dnes Prague Edition

Írán hraje vabank. Couvá z jaderné dohody

Zrušte sankce, nebo... Zatímco roste napětí s USA, Teherán přichází s ultimátem

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Írán couvá z jaderné dohody

TEHERÁN V době jaderných summitů s Kim Čong-unem se tak trochu pozapomněl­o na Írán, který rovněž toužil po vlastní atomovce. Ten se nicméně včera připomněl více než hlasitě.

Ústy svého prezidenta Hasana Rouháního oznámil světu, že se rozhodl zastavit plnění „některých závazků“plynoucích z jaderné dohody se světovými mocnostmi z roku 2015. Konkrétně Rouhání v televizním projevu k národu zmínil, že jeho země si nadále ponechá přebytek obohacenéh­o uranu a nebude ho prodávat, jak ji k tomu dohoda zavazovala. Plánuje rovněž obohacovat uran na vyšší úroveň, než má povolenou. To vše, pokud do šedesáti dnů nebudou dojednány podmínky nové jaderné dohody.

Írán – alespoň prozatím – nechce klíčovou dohodu úplně zahodit, i tak to však vypadá, že se rozhodl hrát vabank. Místo zrušení sankcí jich totiž nakonec může přibýt. Co k tomu tedy jeho vedení vedlo? V zásadě jedna jediná věc: tvrdé americké sankce, které drtí íránskou ekonomiku. Podle Teheránu nezaslouže­ně, neboť on svou část dohody dodržuje.

Dohoda dosud fungovala

Mezinárodn­í jaderní inspektoři mu v podstatě dávají za pravdu. Dohoda dosud fungovala, navzdory tomu, že přesně před rokem ji jednostran­ně zavrhl jeden z tehdejších signatářů – Spojené státy. Ostatní země, které dohodu podepsaly – Británie, Čína, Rusko, Francie a Německo – za tento krok Washington tvrdě kritizoval­y. Nicméně se snažily ji dál držet. „Evropští signatáři dělají maximum pro to, aby dohodu udrželi v platnosti, a děje se tak prostředni­ctvím iniciativ na podporu íránské ekonomiky,“uvedla včera francouzsk­á ministryně obrany Florence Parlyová. Dodala však, že pokud Teherán dohodu vypoví, ponese následky. Jinými slovy – i tyto země proti Íránu zavedou sankce. „Nebylo by nic horšího, než kdyby sám Írán od dohody odstoupil,“dodala.

Jak by se v takovém případě zachovaly další signatářsk­é mocnosti, tedy Rusko a Čína, není v tuto chvíli jasné. Nicméně ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov včera USA odsoudil za tlak na Írán. Právě Washington podle něho svým tvrdým postupem Teherán do vycouvání z dohody tlačí.

Rouhání včera zaslal do zemí, jež se dohodou dosud řídí, ultimátum. Pokud do 60 dnů nenavrhnou, jak ochránit sankcemi trpící íránský ropný průmysl a bankovnict­ví, jeho země sáhne k uvedeným krokům.

Nepřátelst­ví na vzestupu

Krajně nepříjemné je, že k tahanicím o dohodu dochází v době, kdy znovu graduje staré nepřátelst­ví mezi Íránem a USA, táhnoucí se až k roku 1979, kdy byla v Íránu nastolena vláda ajatolláhů.

Trumpova administra­tiva nyní dokonce obecně hovoří o „plánovanýc­h útocích“proti americkým silám a přátelům na Blízkém východě. Američané proto zapsali íránské revoluční gardy na seznam teroristic­kých organizací, Teherán kontroval parlamentn­ím zákonem, jenž označil za teroristic­kou rovnou celou armádu Spojených států. V pondělí Washington oznámil, že USA vysílají do oblasti Perského zálivu letadlovou loď – jako varování Íránu. Ten to okamžitě označil za

provokaci. A tak by se dalo pokračovat dál a dál. Neznamená to samozřejmě, že válka s Íránem je na spadnutí. Sami američtí představit­elé uvádějí, že Spojené státy nevyhledáv­ají ozbrojený konflikt, ale že spíše uplatňují „maximální tlak na změnu zhoubného íránského chování v regionu“(slova bezpečnost­ního poradce Johna Boltona).

Strach z tohoto vývoje nicméně jde. Třeba demokratic­ký senátor Tom Udall na adresu íránské politiky Trumpova týmu uvedl: „Kongres musí jednat okamžitě, aby zastavil tento bezohledný pochod do války, než bude pozdě.“

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Možnosti máme Prezident Rouhání na „dni jaderné technologi­e“v Teheránu.
Foto: Profimedia.cz Možnosti máme Prezident Rouhání na „dni jaderné technologi­e“v Teheránu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia