Dnes Prague Edition

Výbušné psaní z Tirany

Z Albánie dorazily očekávané dokumenty k případu údajné korupce při expanzi ČEZ na Balkán

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Před dvěma lety začala tuzemská policie prověřovat platby národního energetick­ého kolosu ČEZ. V roce 2009, tedy ještě v éře někdejšího šéfa Martina Romana, odešlo do Albánie z účtů společnost­i 183 milionů korun. Příjemcem byl tamní lobbista Nue Kalaj. Podle podezření albánských úřadů mohlo jít o peníze určené na úplatky pro tamní politiky a úředníky. ČEZ totiž krátce předtím v privatizac­i ovládl tamního distributo­ra energie.

Teď by se prověřován­í případu mohlo znovu rozjet na plné obrátky. Nedávno totiž do Prahy podle

informací MF DNES dorazila dlouho očekávaná odpověď na žádost o právní pomoc, kterou Vrchní státní zastupitel­ství v Praze zaslalo do Tirany již minulý rok.

Informace z Albánie jsou pro případ klíčové. Tamní prokuratur­a má například k dispozici závěrečnou zprávu albánské parlamentn­í vyšetřovac­í komise, která se privatizac­í tamní rozvodné sítě zabývala a vyslechla v případu několik významných politiků, včetně bývalého prezidenta Saliho Berishy a jeho syna. Do Prahy mohly zamířit například také informace o bankovních převodech z tamních bank.

Státní zástupce Boris Havel, který na kauzu dohlíží, ovšem detaily k případu uvádět nechce. „K vámi položenému dotazu prozatím není, s ohledem na účel trestního řízení, možnost podat bližší informace,“uvedl Havel.

České zastupitel­ství muselo žádost u albánské strany urgovat. Zájem o případ kolem údajného uplácení tamních politiků, který před dvěma lety plnil stránky albánských médií, poněkud ochladl.

Nezvěstný řidič

Přispěly k tomu především dvě události. Tou první je zmizení hlavní postavy příběhu – Kosovana Nue Kalaje. Albánské úřady po něm dodnes marně pátrají a podle dostupných informací se jim Kalaje nepodařilo vyslechnou­t. Tamní média spekulují o tom, že žije buď v Kosovu, nebo ve Francii, kde má údajně rodinu. Kalaj měl být podle všeho prostřední­kem ČEZ při jednáních s tamními politiky, a tedy jakýmsi lobbistou. Jiné zdroje hovoří o tom, že měl být původně jen řidičem manažerů z ČEZ při jejich návštěvách Albánie a měl se také starat o jejich bezpečnost. Vzhledem k tomu, že Kalaj miliony, které na jeho účet ČEZ zaslal, vybral osobně v hotovosti, je jeho svědectví pro případ naprosto klíčové. Stopa peněz, kterou v roce 2017 zmapovali albánští cifršpioni, se totiž po jejich výběru ztrácí.

Odvolaný prokurátor

Druhým důvodem, proč vyšetřován­í kolem Kalaje ztratilo dech, je změna v nejvyšších patrech albánského státního zastupitel­ství.

Tamní generální prokurátor Adriatik Llalla, pod jehož dohledem se kauza zpočátku vyšetřoval­a, na podzim roku 2017 ve své funkci skončil. Nezískal totiž speciální prověrku bezúhonnos­ti. Llalla byl nakonec stíhán pro praní špinavých peněz a korupci a vyšetřovat­elé mu zabavili majetek v hodnotě přes dvacet milionů korun. Případ kolem ČEZ navíc v mezidobí málem vyhasl úplně, protože tamní státní zastupitel­ství navrhovalo jeho odložení. V Albánii však odložení kauzy v přípravném řízení musí posvětit soud, ale to se nestalo.

V Česku vyšetřován­í dosud spočívalo zatím téměř výhradně ve výsleších manažerů ČEZ. Firma však prý od té doby nemá o kauze žádné informace. „V polovině roku 2017 jsme v tomto prověřován­í poskytli veškeré podklady policii. Nemáme informace o dalším vývoji, že by se v této věci cokoliv odehrálo,“uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia