Dnes Prague Edition

Nejstarší pražský bezdomovec: Epopej

Kde má být vystavena Muchova Slovanská epopej? Praha se neshodne s Moravou a Muchovi potomci mezi sebou

- — Robert Oppelt

Nevyřešeno. Problém se opět odkládá. Kulturní výbor pražského zastupitel­stva opět odložil rozhodnutí, kde bude vystavena Slovanská epopej, slavný cyklus dvaceti velkoformá­tových obrazů Alfonse Muchy. Nejenže Praha už sto let slibuje vybudovat pro dílo důstojnou galerii, ale představit­elé města se teď nejsou schopni ani dohodnout, kam jej dočasně umístit.

Výbor se neshodl ani na jednom ze dvou diskutovan­ých zámků – Zbraslav v Praze nebo Moravský Krumlov. Definitivn­í rozhodnutí odložil

o několik měsíců, reálně ale na příští rok. Do září má pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková představit další prostory, další možnosti umístění. A jako bonus doporučil výbor svým členům výlet, cestu do Krumlova a na Zbraslav, aby si udělali lepší představu o místě, kde by mohlo být dílo vystaveno.

Odklad nepotěšil ani jednu ze dvou stran, které přišly na jednání podpořit svého favorita. Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina přijel osobně podpořit jihomoravs­kou nabídku. „Jsme připraveni na dočasné vystavení Epopeje. Nikde nyní nenajdete lepší podmínky,“uvedl. Na zámku patřícímu obci bylo dílo vystaveno do roku 2011. A Třetina nepopírá, že by všichni chtěli, aby se k nim „Mucha“vrátil. „Je to jedinečná šance pro oživení našeho regionu. Jsme připraveni se o dílo postarat,“sliboval starosta. Do zanedbanéh­o zámku napumpoval­o město v posledních letech miliony. Slibuje si od toho, že opětovné zapůjčení Epopeje, byť na časově omezenou dobu, by do města vrátilo turisty. Ti zmizeli poté, co se obrazy z Krumlova přesunuly do Prahy. Metropole podle něj dílo nepotřebuj­e tolik jako Krumlov. „Praha je matkou měst, buďte i matkou Moravského Krumlova,“uzavřel svůj emotivní projev.

Sympatizan­tů Krumlova ale bylo na jednání méně než těch, kteří si myslí, že dílo má zůstat v Praze. „Praha má historický závazek vůči Muchovi a musí ho dodržet. Závazek je jednoznačn­ý – umístit Epopej v Praze,“řekl člen výboru a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Jasno, co dál, nemá ani Muchova rodina. Zatímco Alfonsův vnuk John podpořil Moravský Krumlov, jeho nevlastní sestra Jarmila Mucha Plocková si myslí pravý opak.

„Je třeba ctít přání autora. Když Mucha hledal umístění, nikdy si nepřál, aby bylo dílo vystaveno na Moravě, vždycky to měla být Praha,“řekla Mucha Plocková. O Zbraslavi, kde v minulosti sídlila Národní galerie, podle ní uvažoval už Mucha. „Korespondo­val o této možnosti s Cyrilem Bartoněm z Dobenína, tehdejším majitelem zámku. „A jeho potomci to podporují i dnes,“uvedla Mucha Plocková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia