Dnes Prague Edition

Chceme mít hezké zuby, možnosti jsou

- — Eva Zahradnick­á

Rovnátka už dnes nejsou jen „výsadou“dětí. Mít krásné rovné zuby a mít je všechny chce stále víc dospělých. Za posledních deset let tak k ortodontis­tovi chodí skoro ve stejném počtu jako právě děti. „Je to obrovský boom, ale i trochu na úkor dětské péče, protože ortodoncie je primárně dětský a adolescent­ní obor,“říká předsedkyn­ě České ortodontic­ké společnost­i Eva Šrámková.

Proč dnes přicházejí do ordinací více dospělí? A jsou ze všech sociálních vrstev?

Ano, víceméně ze všech. Je to tím, že lidé o sebe obecně víc dbají a je to i otázka bohaté společnost­i. Navíc ortodoncie je dostupná. U nás děláme nadprůměrn­ou ortodoncii, dělají to tady jen specialist­é a většina výsledků je opravdu dobrá.

Co dospělí hodně řeší?

Je to kosmetika a potom nejčastěji ztráta zubů buď úrazem, nebo proto, že zuby dosloužily z nějakého důvodu, byly třeba hodně proplombov­ané, zub odumřel a jiné. A vzniká problém, co s mezerou. Volba je buď implantát, nebo můstek, či posun sousedních zubů tak, aby se mezera zavřela. Velkou skupinou jsou pacienti s parodontit­idou, kde se dobře podařilo zvládnout zánět, ale zuby zůstaly v takovém vějířovité­m postavení a je dobré je vrátit na původní místo pěkně do oblouku, aby se každý opíral o svého souseda. Pak je chrup jako celek mechanicky odolný a samozřejmě i hezký.

A co ta kosmetika?

Toho je spousta, přichází třeba proto, že v průběhu života, jak zuby používáme, je žvýkací síly postupně hrnou dopředu a zároveň čelisti rotují jakoby k sobě a prostor se mírně zmenšuje. Stěsnání zubů je projev stáří. U někoho je to výrazné a lidé chtějí vypadat hezky.

Jak se zlepšily možnosti ortodoncie?

První obrovský krok dopředu byly fixní aparáty, kdy pomocí zámku můžeme zubem pohybovat ve všech třech rovinách, tedy dopředu a dozadu, doleva, doprava a nahoru a dolů.

Další posun byl rozvoj kotevních miniimplan­tátů. To jsou malinké šroubečky, které se navrtají do kosti a můžete se o ně opřít silou při posunu zubů a nemusíte zatěžovat jiné zuby. A to u dospělých otevřelo obrovskou škálu možností posunů, které dřív nebyly možné, protože nebylo o co se opřít. To dospělou ortodoncii strašně nakoplo dopředu. Je to praxe tak posledních deseti let. Pak jsou různé pomocné drobné chirurgick­é výkony, které kost připraví tak, aby posun přes kost byl možný, rychlý nebo se zub nepřetěžov­al.

Dospělá ortodoncie zažívá obrovský boom, ale je to i trochu na úkor dětské péče, protože ortodoncie je primárně dětský a adolescent­ní obor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia