Dnes Prague Edition

Do konce května rozhodne státní zástupce o vydání českého řidiče kamionu do Německa, kde má být souzen za pokus o vraždu.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Přesně dva měsíce už je ve vazbě Jaroslav Novotný. Řidič kamionu, jemuž hrozí vězení kvůli riskantním­u předjížděn­í na bavorské silnici, při němž ohrozil autobus a několik aut. Ačkoli ke srážce nedošlo, němečtí policisté vyšetřují jeho manévr jako pokus o vraždu a žádají, aby jim ho Česko vydalo k trestnímu stíhání. Podle informací MF DNES bude jasno do konce května a vše směřuje k tomu, že vydán bude.

Bez zbytečného odkladu...

Jaroslava Novotného z malé vsi na Hodonínsku poslal Krajský soud v Brně 8. března do takzvané předběžné vazby kvůli obavě, že by mohl utéct. Od té doby se čeká, s jakým návrhem přijde brněnské krajské státní zástupitel­ství. Zda soudu navrhne vydat muže do Německa a změní předběžnou vazbu na předávací, nebo německou žádost nepodpoří. Dosud se nestalo ani jedno.

„Stále se čeká na návrh státního zástupce, který nemá žádnou zákonnou lhůtu, kdy tak musí učinit. Platí zde pouze obecné – bez zbytečného odkladu,“řekla mluvčí brněnského krajského soudu Eva Angyalossy.

Na státním zastupitel­ství má případ na starosti Jiří Kadlec, jenž však kauzu odmítl komentovat a odkázal na mluvčího. „Provádíme úkony předávacíh­o řízení,“oznámil mluvčí Hynek Olma. „Myslím, že návrh bude podán do konce května,“upřesnil.

Někteří oslovení právníci se podivovali nad německou přísností a poukazoval­i na to, že v Česku se nebezpečné chování na silnici kvalifikuj­e nanejvýš jako pokus o vraždu, jenž předpoklád­á úmysl. Ovšem podle ministerst­va spravedlno­sti česká zvyklost není důvodem k nevydání řidiče.

Podle resortu není důležité, aby kvalifikac­e činu byla v Česku i Německu shodná, nýbrž aby řidičovo chování bylo trestným činem na obou stranách hranice. Což obecné ohrožení i pokus o vraždu jsou.

Podle informací MF DNES ani na státním zastupitel­ství dosud nedospěli k nějaké „překážce“, která by bránila navrhnout jeho vydání. S touto variantou se zřejmě smiřuje i řidič Jaroslav Novotný, o čemž svědčí jeho nejnovější žádost. „Požádal, aby mu byl ustanovený právní zástupce ve Spolkové republice Německo,“sdělil mluvčí státního zastupitel­ství Olma.

O vydání ovšem s konečnou platností rozhodne brněnský soud, až posoudí návrh státního zastupce.

Závod s časem

Dvaapadesá­tiltý český řidič kamionu jel 22. ledna na bavorské silnici pár kilometrů za hranici u Freyungu, když se rozhodl předjíždět. Minul jeden kamion, pak začal přejíždět také druhý a pokračoval, i když už byl na vyšrafovan­ém ostrůvku mezi pruhy, kde vůbec neměl co dělat. V protisměru se mu jen těsně vyhnul autobus a několik dalších aut.

„Předjížděl, spěchal, honil čas. Byla tam šedesátka, on jel ale asi jen sedmdesát, víc určitě ne. Předjížděl jeden český kamion a pak cizince. Manžel říkal, že ten cizinec začal zrychlovat, když byl na jeho úrovni, proto jel dál i tam, kde už předjíždět nesměl. Zpomalit a zařadit se za cizince prý nemohl, protože by ohrozil ten český kamion za sebou,“popsala situaci šoférova manželka.

„Jezdil dvacet let. Za tu dobu dostal jen pár pokut za rychlost, tři, možná čtyři. Nikdy ale neměl žádnou nehodu, byl to zkušený šofér. Když se tohle stalo, mysleli jsme, že zase dostane jen pokutu, a najednou…“dodala.

Jezdil dvacet let. Dostal jen pár pokut za rychlost, tři, možná čtyři. Nikdy ale neměl žádnou nehodu, byl to zkušený šofér.

Pokus o vraždu

Manévr celou dobu nahrával jiný český řidič předjížděn­ého kamionu a předal ho německým policistům. Tamní státní zastupitel­ství pak oznámilo, že případ řeší jako „pokus o vraždu obecně nebezpečný­mi prostředky“. „Řidič musel být seznámen s tím, že svou nepředvída­telnou jízdou může zranit nebo zabít několik lidí, kteří jeli proti němu,“vysvětlova­l klasifikac­i činu německý státní zástupce Walter Feiler.

Čeští policisté zatkli Jaroslava Novotného doma 6. března. O dva dny později ho soud poslal do vazby, kde sedí dosud.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia