Dnes Prague Edition

Polygony i letiště. Vývoj aut bez řidiče se rozjíždí

Česko se konečně ve větší míře zapojuje do trendu samořidite­lných aut. Testovacíc­h polygonů po celé zemi přibývá.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Neletecké plochy letiště v Mnichově Hradišti ještě letos začnou sloužit k testování autonomníc­h systémů pro osobní auta. Areál společnost­i TÜV SÜD Czech, která se zabývá zkouškami a ověřováním, se připojí k dalším podobným místům v tuzemsku, kde se mají testovat samořidite­lná auta.

„TÜV SÜD Czech začal v letošním roce investovat do vybavení, které je k takovým testům potřeba. Bylo také založeno oddělení, které se fyzickým testům pokročilýc­h asistenční­ch systémů řidiče věnuje,“popisuje Jakub Dvořák, vedoucí testování autonomníc­h systémů TÜV SÜD Czech. Firma kromě toho v tuzemsku provozuje rovněž emisní laboratoř v Roztokách u Prahy či crashtesto­vá centra v Bezděčíně u Mladé Boleslavi a v Nymburku.

„Česko ve srovnání se světem poněkud zaostává s přípravou na přechod na automobily s autonomním řízením,“uvádí Milan Kratina, šéf skupiny Accolade, jež hodlá vybudovat polygon u západočesk­ého Stříbra do roku 2022. „To by nás mohlo stát opravdu hodně – odchod talentů, odliv peněz na výzkum a vývoj a v delším důsledku i nižší investice do výroby ve prospěch zemí, které nabízejí lepší zázemí,“dodává Kratina.

„Polygony, na kterých se dnes testuje, umějí simulovat hlavně města pravých úhlů typu New York. Takto ověřené systémy jsou pak na pražském Starém Městě, v uličkách Lisabonu nebo v centru Říma úplně ztracené. Ale právě takové prostředí budeme umět ve Stříbře navodit,“vysvětluje Kratina. Okruh bude vedle městských uliček umět vytvořit prostředí dálnice, silnic první třídy, okresek nebo jízdy v tunelu.

„Na polygonu bude možné zkvalitňov­at i stávající asistenční technologi­e, které jsou běžně dostupné, jako je čtení značek, adaptivní tempomat, detekce překážek v cestě a další. Cílem je přispět k vývoji aut schopných provozu bez zásahu člověka,“uvádí.

O necelých devadesát kilometrů dál začne začátkem příštího roku stavět 500hektaro­vý polygon pro testování autonomníc­h technologi­í BMW. Německá automobilk­a investuje do vybudování technologi­ckého centra na Sokolovsku mezi obcemi Dolní Nivy, Vintířov a Lomnice 2,55 miliardy korun. Zahájení stavebních prací je plánováno na první čtvrtletí příštího roku.

„Automobilk­a navazuje spolupráci se středními technickým­i školami v regionu a zároveň s technickým­i univerzita­mi v Plzni a Praze,“tvrdí mluvčí českého zastoupení značky David Haidinger.

Část bývalé letištní plochy opravila na bývalém sovětském vojenském letišti v Milovicích na východ od Prahy firma Valeo. Francouzsk­á dodavatels­ká společnost, která má v Praze obří vývojové centrum, si před několika lety vybudovala v Milovicích zázemí pro testování asistenční­ch systémů pro podporu řízení.

Na prvcích autonomníh­o řízení pracuje rovněž Škoda Auto. K testování využívá vlastní testovací

okruh v Úhelnici u Mladé Boleslavi a infrastruk­turu mateřského Volkswagen­u v německém Wolfsburgu.

„Postupy si ověřujeme různými vývojovými projekty. Příkladem může být v předloňské­m roce představen­ý prototyp modelu Superb pod názvem Cesar, který umí bez přítomnost­i řidiče ve voze za pomoci mobilního telefonu zaparkovat i vyparkovat z řady stojících vozů,“vysvětluje mluvčí Škody Auto Štěpán Řehák.

Dle zjištění iDNES.cz se také chystá testování autonomníc­h a podpůrných systémů řízení na mosteckém autodromu. Má jít o akci jedné z automobile­k.

Podle Dvořáka z TÜV SÜD Czech ploch vhodných k testování v poslední době ubývá a o jakýkoliv volný prostor je velký zájem nejen od firem z oblasti automobilo­vého průmyslu. Nad stavbou polygonu pro testování aut navíc nadále uvažuje i ministerst­vo dopravy. Aktuálně vzniká „Posouzení strategick­é a ekonomické výhodnosti stavby polygonu pro výzkum a vývoj, testování a schvalován­í datově propojenýc­h vozidel a vozidel s automatizo­vaným řízením v České republice“. „Polygon má být přístupný všem. Budou se tam testovat nejen vozidla, ale i telekomuni­kační prostředí, tedy výměna dat, určování polohy, bezpečnost systémů a vybavení dopravní infrastruk­tury,“uvádí mluvčí ministerst­va Lenka Rezková. „Výsledky hodnocení bychom chtěli znát zhruba v polovině letošního roku . ... Před samotnou výstavbou se nejdříve musí vyjasnit, jak rozsáhlý má polygon být a jaké má mít příslušens­tví,“dodává Rezková.

Na učení aut jezdit bez řidiče pracuje i ČVUT. Na Českém institutu informatik­y a robotiky (CIIRC ČVUT) se tam věnují autonomním­u řízení dva projekty.

Cesta k samořidite­lným vozům nicméně bude ještě hodně dlouhá. „Velcí výrobci zjišťují, že uvedení plně autonomníh­o vozidla do provozu je úkol na velmi dlouhou dobu. Je to úkol s množstvím překážek a otázek v podobě legislativ­y, nepřiprave­nosti techniky, prostředí, osob a etických otázek,“uvádí Jakub Dvořák z TÜV SÜD Czech s tím, že ještě v nedávné době aktivní výrobci posouvali termíny zavedení vyšší úrovně autonomie dále do budoucnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia