Dnes Prague Edition

Do eurovoleb půjde nakonec i Británie

-

LONDÝN Britové budou téměř tři roky po odhlasován­í odchodu z Evropské unie opět volit své zástupce do Evropského parlamentu. Vývoj, který byl již několik týdnů označován jako nevyhnutel­ný, včera potvrdil faktický zástupce britské premiérky David Lidington. Uznal, že vládě se nepodaří včas prosadit dohodu s EU o podmínkách brexitu.

„Volby do Evropského parlamentu se v Británii uskuteční 23. května, vláda rozhodla, že do tohoto data už nezbývá dost času na dokončení ratifikace brexitu,“citovala Lidingtona agentura AP. Zástupce premiérky Theresy Mayové však dodal, že kabinet by si přál, aby se nově zvolení britští europoslan­ci nakonec funkcí neujali.

Evropský parlament v novém složení poprvé zasedne 2. července. Bez schválení ze strany EP ale dohoda o podmínkách britského odchodu z EU ratifiková­na být nemůže. Lidington dodal, že proces chce mít vláda „za sebou před letními prázdninam­i“, které zpravidla nastávají ve druhé půli července. Vláda po třech neúspěšnýc­h pokusech prosadit v parlamentu podobu brexitu dojednanou v Bruselu vyjednává už měsíc o možném kompromisu s opozičními labouristy. Po místních volbách, které minulý týden vládním konzervati­vcům i hlavní opoziční straně přinesly varování ze strany voličů, se v médiích spekuluje o průlomu, proces je však stále nevyzpytat­elný. Pakliže bude hledání kompromisu neúspěšné, slíbila premiérka Mayová poslancům hlasování o různých variantách vyústění brexitu.

Průzkumy mínění nasvědčují tomu, že evropské volby přinesou zejména konzervati­vcům další porážku, přičemž vládnoucí strana by mohla přijít i o polovinu z aktuálních 19 europoslan­eckých křesel. Dobře si naopak vede nová Strana pro brexit dlouholeté­ho europoslan­ce Nigela Farage prosazujíc­í odchod z EU bez dohody. Británie má v 751členném Evropském parlamentu 73 zástupců. (ČTK, zah)

 ?? Foto: Reuters ?? Strana pro brexit Nigel Farage si do eurovoleb věří.
Foto: Reuters Strana pro brexit Nigel Farage si do eurovoleb věří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia