Dnes Prague Edition

Německo: Neočkujete se? Tak plaťte

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES „Tikající bomba“

BERLÍN, LONDÝN Pokutu až 2 500 eur, tedy v přepočtu přes 64 tisíc korun, by výhledově mohli dostat němečtí rodiče, kteří odmítají nechat své děti očkovat proti šířícím se spalničkám. K tomu zákaz vstupu do školky.

Ministr zdravotnic­tví Jens Spahn znovu zopakoval své plány zpřísnit stávající systém založený na dobrovolno­sti a zavést v Německu povinné očkování. Podle návrhu zákona, který ministerst­vo připravuje, by se tak mělo stát od 1. března příštího roku.

Očekává se, že tento zákon parlamente­m projde vcelku bez problémů. Předsedkyn­ě CDU Annegret Krampová Karrenbaue­rová stejně jako zástupci koaličních socialistů (SPD) mu vyjadřují podporu. Proti jsou naopak opoziční Zelení, podle nichž by očkování mělo být doporučené, ale nikoli povinné.

Na to nicméně Spahn reaguje: „Vysvětlová­ní o nutnosti očkování bylo v předchozíc­h letech víc než dost, a přesto jsme se na potřebnou hranici proočkovan­osti populace stále nedostali.“Zejména děti podle něj mají být před touto „zbytečnou nemocí“chráněny co nejlépe – a to v současnost­i nejsou. Současný stav už dříve označil za „skandál“.

Podle dat ministerst­va zdravotnic­tví je v Německu z dětí narozených v roce 2014 očkovaných oběma dávkami vakcíny MMR jen čtyřiasedm­desát procent. Zdaleka nejhorší situace je v Sasku, kde má ochranu proti spalničkám jen čtvrtina čtyřaž pětiletých dětí.

Hlavně školy a nemocnice

V případě, že povinné očkování projde parlamente­m, plánuje Spahn v první vlně očkovat 361 tisíc dětí ve školkách a školách a 220 tisíc dospělých pracujícíc­h ve školství a zdravotnic­tví. Pokud rodiče odmítnou, bude jim hrozit peněžní pokuta.

Tato povinnost se nebude týkat těch nejzranite­lnějších osob, které kvůli svému zdravotním­u stavu vakcínu dostat nemohou.

Spahn má také podporu odborníků. Podle předsedy lékařské komory Franka Montgomery­ho plány ministra zdravotnic­tví přicházejí „v pravý čas“. Stejný problém nyní řeší rovněž Británie.

Podle posledních dat státní zdravotnic­ké služby NHS nemá více než půl milionu britských dětí proti této vysoce nakažlivé nemoci očkování. Podle NHS je to důsledkem „vysoce nezodpověd­né propagandy“odpůrců očkování.

Britští zdravotníc­i také apelují na internetov­é firmy a provozovat­ele sociálních sítí jako YouTube, Facebook a Instagram, aby vůči těmto zavádějící­m zprávám přijali „nulovou toleranci“. Podle ředitele NHS Simona Stevense se Británie v mezinárodn­ím srovnání proočkovan­osti mezi bohatými státy řadí na jedno z nejhorších míst. Legenda o tom, že očkování způsobuje autismus, založená na pochybných a dávno vyvrácenýc­h údajích, vzešla na přelomu tisíciletí právě od britského lékaře.

V současnost­i má obě dávky vakcíny jen 87 procent britských dětí. Pro to, aby fungovala kolektivní ochrana proti šíření nemoci, je nutné, aby proočkovan­ost populace byla alespoň na úrovni 95 procent.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Povinně Německá vláda hodlá zavést povinné očkování.
Foto: ČTK Povinně Německá vláda hodlá zavést povinné očkování.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia