Dnes Prague Edition

Hamáček: Ať odstoupí ministr vnitra!

-

Politika je plná absurdit, které si člověk leckdy nedokáže ani představit. Dokud nepřijdou sociální demokraté a neukážou, že to jde dotáhnout ještě dál. Proti vládě za účasti ČSSD tak protestova­l poslanec a bývalý místopředs­eda téže strany, kterého tam vyslal předseda socialistů a ministr vnitra. Hlavním terčem jeho odporu byla bývalá členka, a dokonce i místopředs­edkyně ČSSD, která se stala ministryní, a také ministr hájící ve vládě přímo barvy sociální demokracie.

V pondělí se na pražském Staroměsts­kém náměstí opět konaly protesty proti premiérovi Andreji Babišovi a jeho jmenování Marie Benešové do čela resortu spravedlno­sti. Organizáto­ři nabídli možnost vystoupit na akci i předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi se šéfem poslanců Janem Chvojkou. Oba se omluvili, účast na demonstrac­i proti vlastní vládě jim asi přece jen přišla trochu moc, byť by ji vlastně rádi podpořili. Hamáček proto za sebe vybral pražského poslance a donedávna místopředs­edu strany Petra Dolínka.

První část projevu, ve které mířil na Benešovou, měl Dolínek od Hamáčka schválenou. „Je pravda, že jsme s Andrejem Babišem ve vládě. Ale nebudeme ve vládě za každou cenu. Nejsme slepí. A nebudeme slepí ani lhostejní v případě, kdy by předseda vlády chtěl sáhnout do nezávislos­ti české justice. Stejně tak nepřipustí­me, aby se nyní měnila soustava státního zastupitel­ství. Nepodpořím­e žádný takový návrh ani ve vládě, ani v Poslanecké sněmovně. Náš předseda Honza Hamáček to řekl jasně: ,Kdyby se mělo hlasovat o odvolání Pavla Zemana, bylo by to poslední hlasování této vlády. Pro nás by to byl důvod odejít. A za tím si stojíme,‘“řekl Dolínek.

Jenže pak přišla druhá část projevu, o které už šéf ČSSD dopředu nevěděl. V ní začal

Dolínek cupovat vlastního ministra kultury Antonína Staňka kvůli odvolání šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. V zákulisí se totiž spekuluje, že se tak stalo na přání prezidenta Miloše Zemana, který Staňkovi na oplátku slíbil podporu, pokud by ho chtěli z vlády odvolat. A to dnes velká část socialistů v čele s místopředs­edy Romanem Onderkou, Tomášem Petříčkem či Tomášem Hanzelem chce, zatímco Hamáček Staňka drží.

„Naše vláda je koaliční vládou ČSSD a ANO. Miloš Zeman není součástí koalice. Toto není vláda jeho fanoušků. Miloš Zeman nebude rozhodovat o tom, kdo bude jmenován či odvolán v té které státní instituci či kulturní organizaci. I proto jsem jeden z těch, kteří požadují, aby kolega Staněk přestal být ministrem kultury,“prohlásil poslanec ČSSD Dolínek.

Výborně. Proč vůbec čekat na organizáto­ry demonstrac­í? Příště by socialisté mohli protestní akci svolat sami. Teprve až bude Jan Hamáček před demonstran­ty plamenně hřímat proti zločinnému ministru vnitra a varovat před možným ovlivňován­ím vyšetřován­í kauzy Čapí hnízdo z jeho strany, bude politika ČSSD konečně dávat smysl.

Proč čekat na organizáto­ry demonstrac­í? Příště by mohli socialisté akci proti vládě svolat sami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia