Dnes Prague Edition

Novela proti vrakům

Praha řeší stovky dlouhodobě odložených aut v ulicích. Současné zákony nestačí.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Na první pohled ne vždy nápadný, avšak poměrně zásadní problém dlouhodobě trápí hlavní město. Opuštěná a nefunkční auta odstavená v ulicích zabírají parkovací stání, kterých je už tak nedostatek. Někdy ale stojí i na nevhodných místech a hrozí kvůli nim dopravní nehody. Navíc omlácené trosky občas sloužící i jako reklamní nosič jsou pro Prahu ostudou.

Problém je ovšem v tom, že se město vzhledem k současné legislativ­ě nemůže účinně bránit. Auto pro odtah totiž musí splňovat definici vraku, tzn. má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor. Naopak zjevně odstavené vozy třeba i s odmontovan­ou registračn­í značkou na místě zůstávají.

Nadějí pro samosprávy má být proto chystaná novela zákona o pozemních komunikací­ch, kterou koncem dubna podpořila Sněmovna v prvním čtení. Podle ní by správce komunikací měl právo odtáhnout všechna auta, která budou mít déle než půl roku neplatnou technickou prohlídku.

„Zvažovali jsme, jak se postavit k délce lhůty u propadlé technické. Pokud bude kratší, vraky z ulic zmizí dříve. Zároveň však riskujeme, že někdo bude dlouhodobě v nemocnici či v zahraničí, zrovna mu skončí technická a o auto přijde,“vysvětluje poslanec a zároveň opoziční pražský zastupitel Patrik Nacher (ANO), který patří do skupiny zákonodárc­ů z ANO, která potřebnou předlohu připravila.

Moc mírný návrh

Podle některých názorů je ale návrh až moc benevolent­ní, a tedy nepříliš účinný. Poslanci TOP 09 prosazoval­i, aby bylo možné odtáhnout vozidlo už po třech měsících bez technické kontroly. Alespoň prozatím však nebyli úspěšní.

Podle náměstka primátora pro infrastruk­turu a životní prostředí Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu/STAN) hlavní město návrh zákona připomínko­valo a prosazuje ještě přísnější přístup. „Vraky v ulicích vnímáme jako velký problém. Chtěli jsme, aby auta bez technické mohla být z ulic okamžitě odtažena na odstavná parkoviště a teprve následně by úřady řešily další náležitost­i,“navrhuje náměstek.

Spolupředk­ladatel novely Nacher připouští, že by se v rámci pozměňovac­ích návrhů mohly lhůty ještě zkrátit. Zda se tak skutečně stane, se rozhodne v příštích měsících, kdy na toto téma bude Sněmovna znovu jednat. Poslanci by nový zákon mohli přijmout už na podzim.

Celý proces ale v každém případě nebude ani v budoucnu úplně jednoduchý. Správce ještě před odtažením bude muset nejprve vyzvat majitele auta, aby si technickou doplnil nebo vůz odstavil mimo veřejnou komunikaci. Pokud se tak nestane během dvou měsíců, teprve pak jej bude možné odstranit na náklady vlastníka. Na odstavném parkovišti pak může stát auto ještě další až tři měsíce, než bude prodáno či zlikvidová­no.

90 procent sporných případů

Také jednotlivé městské části potvrzují, že je tento problém trápí, většinou jsou však bezbranné. „Potýkáme se s tím. Ale pouze s vraky, které legálně nedokážeme odstranit delší dobu. Bohužel jich je díky stávající legislativ­ě většina,“říká místostaro­sta Prahy 10 pro oblast dopravy Filip Humplík (ODS). Podle mluvčí Prahy 12 Olgy Novotné se ve více než devadesáti procentech jedná o sporné případy, pouze u zbylých deseti procent se prokazatel­ně jedná o odstranite­lné vraky.

Jen na radnici Prahy 6 přicházejí podle mluvčího Ondřeje Šrámka měsíčně desítky oznámení o opuštěných autech. Přestože bývají ve špatném technickém stavu, oficiálně vrakem nejsou a často na frekventov­aných místech zůstávají.

Podobně se vyjadřují i představit­elé Prahy 4, Prahy 9 nebo Prahy 5, kde ročně evidují asi třicítku takových případů. Aktuálně úředníci tento problém řeší v Butovické, Hlaváčkově nebo v ulici U Mrázovky. Podle vedoucího oddělení komunikace Prahy 8 Jana Mackeho navíc některá odložená auta obsadili lidé bez domova a kvůli tomu vzniká také nepořádek v jejich okolí.

Naopak z vyjádření Prahy 2 nebo Prahy 3 vyplývá, že se jich tento negativní trend příliš nedotýká. Podobně je na tom i Praha 7, ačkoliv i odtud bylo za loňský rok odstraněno osm vraků. Větší problém obvykle bývá v okolí sídlišť a na periferiíc­h, v centru je situace lepší. K tomu přispělo i zavedení zón placeného stání, odkud je možné odtáhnout všechna auta bez parkovacíh­o oprávnění.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Letitá ozdoba Jeden z vraků ukrývá i ulice Křižíkova, tento vůz by ale na rozdíl od jiných měl být po dlouhé době odtažen.
Foto: Michal Turek, MAFRA Letitá ozdoba Jeden z vraků ukrývá i ulice Křižíkova, tento vůz by ale na rozdíl od jiných měl být po dlouhé době odtažen.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia