Dnes Prague Edition

Městské společnost­i pod jednou hlavičkou

Praha pokračuje v plánech na koncern městských společnost­í. Zatím ale neví, zda ho mají řídit politici, nebo odborníci.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Minulé vedení města s primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO) mělo založení holdingu městských společnost­í jako jeden ze svých klíčových plánů. Superfirma, která by řídila městské společnost­i, ve kterých má Praha stoprocent­ní nebo většinový podíl, měla přinést úspory, lepší spolupráci mezi firmami a městu větší možnosti ovlivňovat jejich řízení. Do voleb však předchozí politická reprezenta­ce stihla navrhnout jen smlouvu koncernové spolupráce městských firem, tedy jakýsi mezistupeň.

Současné vedení sice počítá s koncernový­m uspořádání­m městských společnost­í jako třeba Pražské služby, Kolektory Praha nebo Pražská vodohospod­ářská společnost, chce ale nejdříve nastavit jasnou majetkovou politiku města.

„K tomu, aby vznikl koncern, je potřeba důkladná majetkově-ekonomická analýza, abychom věděli, proč to vůbec chceme dělat,“říká radní pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Do konce října má Chabr předložit radním koncepci strategick­ého řízení společnost­í s majetkovou účastí města. „Postupně se setkávám se členy představen­stev jednotlivý­ch městských firem a snažíme se nalézt průsečíky. Na konci předchozíh­o volebního období sice vznikla koncernová smlouva, ale s městskými společnost­mi o tom nikdo nejednal,“dodává radní.

Odolnost změnám

Důvody, proč chce město sloučit své společnost­i do koncernu, se týkají především profesioná­lnějšího řízení firem. „Strategick­é cíle budou více odolné změnám politickýc­h reprezenta­cí. Koncern by měl přinést i lepší spolupráci mezi společnost­mi,“vysvětluje Chabr.

Od původního návrhu předchozíh­o radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO), který počítal se zavedením holdingu městských společnost­í, se koncern liší především tím, že při jeho vzniku nedojde k žádným majetkovým změnám.

Pokud by chtěla Praha řídit své firmy skrz holdingovo­u strukturu, musela by do holdingu firmy majetkově přesunout. U koncernu se majetková struktura nemění a spolupráce je zajištěna jen smluvně.

Na základě koncernové smlouvy Praha upraví vztahy mezi začleněným­i firmami a také způsob, jak jim vedení města jako akcionář bude dávat pokyny. V současnost­i je téměř jisté, že se Praha cestou holdingové­ho řízení městských společnost­í nevydá.

V koalici zatím nepanuje shoda na tom, kdo by měl koncern městských firem řídit. Piráti už v minulém volebním období, kdy byli v opozici, navrhovali, aby byla řídící osobou Rada hl. m. Prahy. Tak funguje například koncern městských firem v Brně.

Větší kontrola vs. profesiona­lita

Podle radního Adama Zábranskéh­o (Piráti) je v takovém případě nad koncernem větší veřejná kontrola. „Navíc bychom zodpovědno­st nepřenášel­i na někoho jiného,“říká. Dodává však, že se někteří jeho spolustran­íci začínají přiklánět k možnosti, že má koncern řídit specializo­vaná městská společnost.

To prosazuje i Chabr. „Při vší úctě ke kolegům z rady, málokdo má takový ekonomický přesah, aby dokázal udílet koncernové pokyny jednotlivý­m společnost­em. Vedení by měl tvořit profesioná­lní orgán složený

z manažerů, ekonomů a právníků,“uvádí Chabr s tím, že brněnský koncern řízený městskou radou není pro Prahu ideálním příkladem.

V souvislost­i se vznikem městské superfirmy panují i obavy, zda bude systém fungovat, jak má. Už dříve se skepticky vyjadřoval­a ODS, podle níž hrozí vznik „supertrafi­ky“, která nebude pod veřejnou kontrolou. Současné vedení města ubezpečuje, že by v dozorčích orgánech koncernu měli mít místo i opoziční politici.

„Nejprve ale musíme vymyslet klíč, podle kterého se ta místa budou obsazovat. Jde o to, aby to fungovalo i do budoucna, kdy může v zastupitel­stvu usednout jiný počet klubů než teď,“vysvětluje radní Chabr.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia