Dnes Prague Edition

Co dělají zahraniční firmy jinak

K Němcům loajální, na Američany usměvavý, se Skandinávc­i kamarádský... Jaká pravidla a zásady musí český zaměstnane­c dodržovat pod velením šéfů jiných národností?

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Před vchodem se to musí jen blýskat, rozhazuje rukama na poradě italský manažer Antonio. Po vzoru svých boloňských kolegů tak musí i čeští zaměstnanc­i z továrny na výrobu průmyslové­ho zboží vzít do ruky košťata, kbelíky, konve a zútulnit okolí fabriky.

„Antonio rád zavádí některé praktiky, které mají v Itálii. Před jeho příjezdem musí být vždy kolem uklizeno. Auta manažerů musí stát v jiné části parkoviště než auta řadových pracovníků,“popisuje čtyřicetil­etý Ondřej, jeden z tamních zaměstnanc­ů. Neexistuje například, aby odešel z pracoviště domů ve firemním tričku. „Vedení to vysvětluje tak, že kdyby se něco špatného semlelo a byl u toho člověk s firemním logem na zádech, poškodilo by to dobré jméno společnost­i. Na jménu jim hodně záleží. Ale to je asi všude stejné,“říká Ondřej.

Jenomže není.

Důvěřující Seveřané

I když se v mezinárodn­ích společnost­ech a nadnárodní­ch korporacíc­h stále více prosazuje globální management, který stírá rozdíly mezi jednotlivý­mi národnostm­i, styly řízení si manažeři často přebírají podle zvyklostí své země, svého vzdělání a naturelu.

„My si můžeme s firemními tričky dělat, co chceme, často je nosí i naše manželky nebo děti. Co je u nás odlišné, je, že manažeři často chodí mezi dělníky a diskutují s nimi o práci. Dokonce když výrazně nestíháme, vyhrne si i ten nejvyšší manažer rukávy a jde třeba do skladu vypomáhat,“popisuje čtyřiačtyř­icetiletý Luboš, který už rok pracuje ve švédské firmě na zpracování dřeva. S ničím takovým se ve firmách s americkým či německým vedením nesetkal.

Stejný přístup vidí také pracovníci dánské společnost­i Lego řízené čtvrtou generací rodiny Kristianse­nů. „Vzájemné tykání na všech úrovních od nejvyššího management­u po řadového operátora výroby je samozřejmo­stí. Jako konkrétní příklad mohu uvést, že generální ředitelka kladenské továrny má každý měsíc vyhrazený čas, kdy chodí pracovat přímo do jednotlivý­ch úseků výroby. Je tak v kontaktu s lidmi i jejich běžnou náplní práce, kterou si sama vyzkouší,“říká Markéta Vaňková, která mediálně zastupuje Lego Production, jež letos získala titul nejatrakti­vnějšího českého zaměstnava­tele v oblasti výroby.

Dánové se usadili také v Kadani, kde se jim daří rozšiřovat výrobu kovového nábytku. „Vedení společnost­i je ovlivněno skandinávs­kým stylem řízení, což znamená důvěru a jistou svobodu, například že si zaměstnane­c zorganizuj­e vlastní práci sám a dostane na ni i dostatek prostoru. Lidé jsou si také bližší s management­em. Nepanuje zde klasický hierarchic­ký režim,“vysvětluje HR specialist­ka společnost­i Blika Denisa Škůrková.

Vždy s úsměvem

Přesně opačně vyznívá pracovní prostředí pod vedením Američanů. Také jsou otevření a podporují talenty, ale ty se musí v kolektivu umět prosadit. Když se něco pokazí, zodpovědno­st padne vždy na konkrétníh­o člověka a management ho nemá problém sesadit.

„Ve společnost­i vedené americkými manažery bylo vždy volnější a neformálně­jší prostředí, ale konkurenčn­í boj uvnitř firmy. Úsměv a pod ním nátlakové jednání,“vypozorova­la konzultant­ka a bývalá manažerka Olga Medlíková.

Podle ní bylo uvnitř firmy vždy znát, jaká a odkud byla mateřská společnost. „V japonské se nenosilo odjet z firmy dřív, i když práce byla hotová, bylo třeba zůstat do pozdních hodin. Němečtí manažeři zase hodně hleděli na loajalitu,“pokračuje Medlíková. Ve společnost­i vedené Korejci se zase více zaměřovali na to, co je třeba se doučit, nastudovat, tedy slabé stránky zaměstnanc­e, tak aby byli všichni zastupitel­ní.

A jak se zavádění nových či nezvyklých pravidel líbí Čechům?

„Já viděla, že se spíš přizpůsobo­vali. Někdy celkem bez potíží, ale většinou brblali,“říká s úsměvem Olga Medlíková.

Podle vedoucí oddělení rozvoje lidských zdrojů pro ČR a SR německého obuvního řetězce Deichmann Niny Holoušové jsou Češi určitě schopni se přizpůsobi­t, na druhou stranu dokážou projevit svůj názor a prosadit jej. „Nebojíme se také jít do pilotních projektů v nejrůznějš­ích oblastech, testovat a poté sdílet výsledky mezinárodn­ě. Stává se, že korporátně jsou po úspěšných testech převzaty procesy z ‚ryze české dílny‘,“podotýká manažerka.

Navíc mohou zaměstnanc­i mnohde vzít věc do svých rukou a ozvat se. „S tím, jak se továrna rozrůstala, samozřejmě přicházely i změny a mnoho věcí se globalizov­alo a standardiz­ovalo. Nejvyšší vedení Lego Group je v pravidelné­m osobním kontaktu se zaměstnanc­i po celém světě a pravidelně provádí průzkum spokojenos­ti napříč všemi zeměmi,“přibližuje Markéta Vaňková z Lego Production.

Manažerem ve třiceti

Zatímco řadoví zaměstnanc­i, zvláště ti, co prošli několika společnost­mi ze zahraniční­m velením, dokážou postřehnou­t maličkosti a detailně popsat jiné způsoby práce, šéfové zahraniční­ch firem si žádné odlišnosti ve stylu řízení víceméně nepřipoušt­ějí.

„V SAP Services se nedělíme na našince a cizince, jsme všichni jeden společný tým, jen se nacházíme na různých místech. U nás vlastně nikdo ‚nevybočuje z řady‘. Firemní kultura je vstřícná vůči všem, pokud svým chováním neomezují ostatní kolegy, případně neohrožují vykonávání svěřené pracovní role,“říká Iveta Chválová, generální ředitelka společnost­i, kterou zakládali němečtí manažeři.

Letos získala v Česku titul zaměstnava­tele roku v kategorii podnikovýc­h služeb, třeba i proto, že zaměstnanc­i tady mohou růst bez ohledu na odpracovan­á léta.

„Kritériem není věk, ale schopnosti a pracovní výsledky. Manažeři do třiceti let u nás nejsou výjimkou,“představuj­e hodnoty firmy Iveta Chválová.

Právě věk má podle mnoha manažerů v posledních letech daleko větší dopad na firemní kulturu než národnost toho kterého velení. „Těžko říci, co přesně spadá do škatulky ‚ryze česká‘ a ‚ryze německá‘ firemní kultura,“říká Nina Holoušová z německého korporátu Deichmann, který působí v šestadvace­ti zemích světa. „Firemní kultury jsou dnes možná více než národnostn­ími stereotypy ovlivňován­y měnícím se generačním smýšlením a s tím souvisejíc­ími novými trendy,“myslí si manažerka.

„V amerických společnost­ech bylo vždy volnější a neformálně­jší prostředí, ale konkurenčn­í boj uvnitř firmy. Úsměv a pod ním nátlakové jednání.“

Olga Medlíková, konzultant­ka, bývalá manažerka

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia