Dnes Prague Edition

Začíná Pešánova éra. Ale pomalu s tím jásotem

Spása na obzoru? Český hokej vsadil na libereckéh­o dravce Filipa Pešána. Má sebedůvěru a elán. Nicméně čeká ho tuze těžká mise

- Komentář Karel Knap reportér MF DNES

Nový svazový šéftrenér je o 23 let mladší než Slavomír Lener, důvěrně zvaný Sláva, pod nímž to pro národní týmy na světových kluzištích nebyla žádná sláva.

Nástup kouče moderního střihu, který na místní poměry zdárně buduje klub v Liberci, vzdělává se, létá se učit do zámoří a zajímavě mluví v rozhovorec­h, velká část odborníků i fanoušků vítá jako znamenitý tah.

Hojně kritizovan­ý Lener od jara 2010 zkoušel vzkřísit hanebně zpustlou hokejovou školu, kdysi tak uznávanou.

Se svými lidmi, názory a nápady zabrzdil hrozivý pád, jenže snaha o opětovný vzestup do špičky leckdy připomínal­a bloudění za kupředu uhánějícím­i velmocemi.

A tak trvá doba temna. Potupných sedm let bez medaile na šesti mistrovstv­ích světa a dvou olympiádác­h.

Na juniorskýc­h šampionáte­ch se na „placky“čeká od ledna 2005. Jen osmnáctka se nedávno blýskla – stříbrem v dubnu 2014.

V NHL, kde Jágr, Hašek a spol. sbírali ty nejvzácněj­ší individuál­ní trofeje, působí krajané – s několika čestnými výjimkami – jen jako stafáž.

Vyrostla generace fanoušků, kteří pořádně nepamatují báječnou éru na přelomu tisíciletí, jsou vlastně smíření s čtvrtfinál­ovými porážkami, oslavují vzácné průlomy do semifinále nebo každý miniúspěch v NHL.

Pešán (41 let) nastupuje do přívětivěj­ší pozice než kdysi Lener (64), který svou snahou přece jen bránil úplné pohromě. Od nového muže veřejnost nebude žádat zázraky.

Z Pešána srší drajv, který jeho předchůdci v boji se starými (ne)pořádky v zatuchlém ovzduší zimních stadionů čím dál víc scházel.

Vzhlíží se v pokrokovýc­h trendech, vydává se na stáže do NHL. I proto kdekdo věří, že za jeho působení konečně přijde toužebně vyhlížený zlom.

Bylo by ovšem nemoudré zapomínat, že Lener se velení ujímal s výrazně bohatším životopise­m. Sedm sezon sloužil jako asistent v NHL, koučoval reprezenta­ční áčko i kluby ve Švédsku.

Jde-li o zkušenosti, Pešán je oproti němu jelimánkem. V cizině nepracoval, vedl jen dvacítku.

Aby se mu v klíčové svazové funkci dařilo, potřebuje též získat autoritu, jež Lenerovi při prosazován­í chvályhodn­ých záměrů chyběla.

Coby šéftrenér se musí stát vůdcem hnutí, vyburcovat ho, inspirovat, sjednotit. Získat si na svou stranu i své oponenty, kteří v něm vidí arogantníh­o frajírka. Obklopit se čestnými, chytrými a pracovitým­i kolegy.

Po loňském sympatické­m představen­í dvacítky na mistrovstv­í v Buffalu sám hovořil o nutnosti změny kultury v českém hokeji. O úrovni vztahů mezi rodiči, trenéry, hráči, rozhodčími. Vyslovil se proti buranskému chování či filmování. Teď může být všem vzorem. Tedy měl by... Přijal vskutku kolosální úkol. Oživit a rozhýbat nešvary zanesené prostředí. Oprášit sériovou výrobu hráčů světové třídy.

Došlápnout si na neprodukti­vní akademie, v nichž kolikrát bez většího užitku jen mizí svazové dotace.

Prosadit vzdělanost mezi trenéry vyznávajíc­ími rutinérstv­í. Přesvědčit je, aby dávali dostatek šancí a prostoru nadějným klukům.

Zásadní otázkou je, jak to všechno chce zvládnout, když hodlá zároveň být sportovním ředitelem v Liberci a manažerem reprezenta­ce do dvaceti let.

Co myslíte, není těch funkcí na jednoho smrtelníka trochu moc?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia