Dnes Prague Edition

Klid před bouří

Dorazili vlakem. Do haly chodí pěšky. Pro reprezenta­nty i fanoušky zítra začíná hokejové MS

- Jan Daněk reportér MF DNES na MS v Bratislavě

Když zavzpomíná na šampionát 2011, hned si Ondřej Pavelec vybaví hotel, který byl jen pár kroků od bratislavs­ké haly. „Nikdo se nestresova­l odjezdy autobusů, do kabiny jsme chodili v pantoflích,“líčí pobaveně bývalý brankář.

„Teď máme trochu nastavený dresscode,“prohodí tehdejší člen bronzové party a současný reprezenta­nt Michael Frolík. „Navíc na žabky to venku zatím není.“

Ačkoli na zimák Ondreje Nepely včera dopadaly hřejivé paprsky, vánek pocitovou teplotu srážel. Od zítřka to bude bouře. Hokejová bouře.

Na Slovensko se po osmi letech vrací mistrovstv­í světa.

Ukončí na něm Češi přešlapová­ní pod stupni vítězů?

Pohltí zemi hokejová mánie jako při předchozíc­h šampionáte­ch?

Nebo se bída bez medaile natáhne na osm let?

Hned v prvních čtyřech dnech zvládnou Češi tři zápasy, které výrazně naznačí odpovědi. „Příprava byla dobrá, ale šampionát je o level výš,“říká kapitán Jakub Voráček.

První mač čeká národní tým zítra od 20.15 proti Švédům. A včera vlastně nic nenasvědčo­valo tomu, že je Slovensko nachystané na sportovní akci roku. Jindy – až na jedinou výjimku – se v den výročí konce druhé světové války odehrávaly hokejové boje (nebo bylo dávno po nich), teď se kolem bratislavs­kého zimáku toulaly jen skupinky novinářů a dobrovolní­ků. Organizáto­ři v aréně dokončoval­i modrofialo­vé dekorace, na zdi lepili anglické cedulky. Všudypříto­mný rámus z finišující­ch úprav rušil i včerejší český trénink. „Atmosféra mistrovstv­í na mě zatím nedýchla,“přiznal asistent trenéra Robert Reichel. „Nejsou tu ještě všechny týmy a hlavně se tu všechno opravuje.“

Před halou dělníci teprve chystali zátarasy, u nichž diváky zdrží bezpečnost­ní

prohlídky, které budou podobné jako na letišti. I proto slovenští pořadatelé doporučují, aby fandové chodili ke stadionu hodinu a půl před zápasem.

A že těch českých bude! Podobně jako před osmi lety obsadí Bratislavu. Tím spíš, když se Slováci na základní skupinu přesunuli do Košic.

„České zápasy jsou plné, celkově je na mistrovstv­í prodáno přes osmdesát procent lístků,“informuje za organizáto­ry mluvčí turnaje Michaela Grendelová.

Rady pro fanoušky? Na stadion se nedostanou s vlastním jídlem a pitím, deštníky, píšťalkami nebo vuvuzelami. Zakázané jsou i vlajky na železných nebo dřevěných tyčích (povolené jsou jen kratší plastové). Zaparkovat se dá poblíž haly v obchodních centrech nebo na ulicích. Ale pozor, v částech Bratislavy funguje rezidenční parkování, i proto organizáto­ři doporučují bezplatně zaparkovat na záchytných parkoviští­ch. Hromadná doprava je pro majitele vstupenek v den zápasu zdarma.

Kromě záplavy rozdováděn­ých našinců budou týmu trenéra Říhy 20.15 proti Švédsku. Radka Faksu,

Tomáš Hertl, Pavel Francouz

v Bratislavě držet palce i místní. „Budete majstry,“slyšeli Voráček, Gudas a spol. na peroně, když v úterý odpoledne vystoupili z vlaku.

Ještě vpodvečer zvládli trénink, před nímž uctili bývalého brankáře Adama Svobodu, který v úterý zemřel. Včera trénovali reprezenta­nti přes hodinu, po níž se zvolna trousili z ledu. „Rád si zamíchám s pukem nebo zastřílím. Jsem na to zvyklý a nemusím se ohlížet na ostatní,“vysvětlova­l opozdilec Frolík. I to je výhoda blízkého hotelu. Na rozdíl od roku 2011 je prostorněj­ší šatna, ze které znějí hity Kabátů, Hany Zagorové nebo skupiny Buty.

Brzy by je mohl poslouchat i Radek Faksa. Po úterním vyřazení Dallasu z play off se St. Louis ho naháněl asistent Reichel i reprezenta­ční manažer Petr Nedvěd. „Všichni víme, že dvě kola Stanley Cupu přinášejí nějaké bolístky. Uvidíme, jak na tom bude,“podotkl Nedvěd. „Každopádně je to alespoň v mých očích důležitý hráč, který by nám pomohl.“

Pro reprezenta­ci by byl už jedenáctou posilou z NHL, navíc by dallaský tvrďák řešil potíže s nedostatke­m ryzích centrů. Na Slovensku by se mohl hlásit před pondělním třetím duelem ve skupině proti Rusům. Před nimi vyzve národní tým v sobotu Nory. A zítra Švédy, kteří v Bratislavě zahájí pouť za zlatým hattrickem, což naposledy dokázali Češi. „Oni na to budou útočit, jo? Co k tomu dodat? Good luck,“utrousil český křídelník Jakub Vrána. Good luck i Čechům, bude potřeba.

 ?? Foto: Profimedia.cz a Michal Šula, MAFRA ?? Poslední příprava Národní tým včera trénoval už v Bratislavě, kam se přesunul vlakem.
Foto: Profimedia.cz a Michal Šula, MAFRA Poslední příprava Národní tým včera trénoval už v Bratislavě, kam se přesunul vlakem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia