Dnes Prague Edition

Cenová mapa bytů

Růst cen nemovitost­í se v závěru loňského roku významně zpomalil

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Ceny bytů v Česku za uplynulé čtyři roky vzrostly o 40 procent. Odborníci se shodují, že letos se tento trend zastaví. Stagnovat nebo zlevňovat by měly nemovitost­i ve více než polovině krajů.

Celorepubl­ikové statistiky budou i nadále nafukovat minimálně Praha a Brno. Růst už však nebude tak markantní jako v předchozíc­h letech. Z trhu totiž téměř zmizeli investoři a lidé, kteří si chtějí koupit nemovitost za účelem bydlení, narážejí na tvrdou

realitu. Vysoká cena v kombinaci s podmínkami hypoték je vylučuje z trhu.

Nejdražší byty se jako obvykle prodávají v Praze, kde za běžný 65metrový byt v novostavbě zaplatili lidé v posledním čtvrtletí loňského roku v průměru 6,5 milionu korun. Obdobný byt v cihlové zástavbě stál o milion korun méně a v paneláku dokonce o dva. Naopak nejlevnějš­í byty nakupovali lidé z Ústeckého kraje. Stejný byt v paneláku je vyšel šestkrát levněji než Pražany. V průměru za něj zaplatili 725 530 korun. Vyplývá to ze statistik portálu Cenovamapa.org, který analyzuje reálné prodejní ceny.

K celkově největšímu zdražení došlo od roku 2014 u cihlových bytů v Královéhra­deckém kraji. Za čtyři roky se cena za průměrný byt téměř zdvojnásob­ila a místo jednoho milionu korun tamní lidé zaplatili více než dva. Podle Petra Malého z Re/Max Future je jednou z příčin obrovský pokles cen během krize, kdy se neprodával­y takřka žádné byty. Během ekonomické­ho boomu pak ceny raketově vzrostly, především kvůli obrovské expanzi automobilo­vého průmyslu ve Škodě Auto. „Práci, a tudíž i bydlení zde hledají nejen lidé z celé republiky, ale i z ciziny,“uvedl Malý.

Nejméně rostly ceny v Karlovarsk­ém kraji. Podle oblastního manažera pro Karlovarsk­ý kraj M&M Reality Martina Bajgara ovlivňují statistiky jen těžko prodejné nemovitost­i, které byly stavěny pro potřeby ruských investorů.

„Odliv ruských investorů pozorujeme už několik let, předchozí silný nákup z jejich strany ale bohužel navýšil ceny bytů ve zmíněných městech tak, že už v minulosti neodpovída­ly ekonomické síle obyvatel,“vysvětlil Bajgar.

„To, co můžeme vidět v posledních letech na detailních datech, která zpracovává­me na portálu Cenovamapa.org, je opět velká závislost realitního trhu na jakýchkoli regulatorn­ích zásazích a změnách pravidel ze strany státu,“říká provozovat­el portálu Milan Roček.

Extrémní poptávku po bytech podle Martina Ročka z portálu Cenovamapa.org před třemi lety nastartova­ly tři velké regulace a změny na realitním a hypotečním trhu. Jen v loňském roce vzrostly podle statistik portálu ceny přibližně o sedm procent.

Data z Evropského statistick­ého úřadu ale naznačují, že Česko už není zemí s nejvyšším cenovým růstem nemovitost­í. Průměrný cenový růst v EU byl v roce 2018 ve výši 4,2 procenta. Výrazně ho překonali ve Slovinsku (18,2 procenta) a v Lotyšsku (11,8 procenta).

I podle slov českých odborníků tuzemské cenové šílenství nebude tak dramatické. Ceny bytů letos určitě neporostou závratnou rychlostí jako v letech předchozíc­h. Naopak ve více než polovině krajů se očekává mírné zlevňování. „V prvním pololetí roku 2019 se očekává celorepubl­ikový růst ve výši 1,5 procenta. Ten je a bude do značné míry ovlivněn růstem v Praze a Brně, kde se neočekává pokles, alespoň do doby, dokud se do nabídky nedostanou rozsáhlé bytové projekty pro střední segment,“sdělil Jaroslav Křůpala z Re/Max Delux.

Kvůli vysokým cenám bude stále těžší najít kupce nemovitost­i. Zatímco v roce 2014 stačilo podle ředitele Reality.iDNES.cz Petra Makovského na prodej jedné nemovitost­i v průměru 49 poptávek, dnes je to 85. Lidé o koupi vlastního bydlení pomalu ztrácejí zájem, protože na ně nedosáhnou. Týká se to hlavně nových bytů.

„Myslím si, že doba, kdy developer takříkajíc kopl do země a měl prodanou polovinu projektu, je pro tuto chvíli pryč a jen tak se nevrátí,“soudí Makovský. Kromě koncových spotřebite­lů totiž o byty přestali mít kvůli nejasné budoucnost­i zájem také investoři. „Poptávková horečka se již zastavila. Nyní můžeme očekávat určité zvolnění počtu prodejů ve všech oblastech – jak u starších bytů nebo rodinných domů, tak u nových bytů. Pokles cen ale příliš očekávat nemůžeme,“tvrdí Roček.

Zlevňovat podle něj mohou pouze paneláky a nerekonstr­uované byty v cihlových domech v nepříliš žádaných lokalitách. „I zde bude hrát roli poměr mezi nabídkou a poptávkou. Nižší poptávka ale nemusí nutně znamenat, že ti, kdo budou chtít prodat, musí hned zlevňovat,“dodává Roček.

U novostaveb podle manažera společnost­i Deloitte Petra Hány nemůžeme v dohledné době čekat pokles cen, protože v posledním roce rostly ceny stavebních prací a developeři nejsou schopni dojednat ceny za výstavbu na stejné úrovni jako před dvěma třemi lety.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia