Dnes Prague Edition

Je tu nejšťastně­jší generace penzistů

Lidé mezi 55 a 65 lety jsou aktivnější a spokojeněj­ší než jejich předchůdci

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Lidé na prahu šedesátky a takzvaní mladí důchodci v Česku jsou se životem celkově spokojeněj­ší než jejich předchůdci. Sociologov­é z Medianu vyzpovídal­i s odstupem deseti let bezmála tři tisíce lidí ve věku mezi 55 až 65 lety. A dnes mají v ruce pozitivní zprávu.

Ukazuje se například, že současní reprezenta­nti této věkové skupiny jsou osvícenějš­í a aktivnější než jejich předchůdci v roce 2008.

Největší rozdíl se projevil v přístupu ke zdraví, jehož si současníci hledí mnohem více a častěji chodí na pravidelné preventivn­í kontroly, i když nemají potíže. Loni to potvrdilo 52 % oslovených, zatímco v roce 2008 jen 38 %.

Zdá se, že současní starší lidé jsou také společenšt­ější. Neradi se uzavírají ve stěnách svých obydlí a méně často upřednostň­ují klidný večer doma před chozením do společnost­i (59 % versus 71 %). O něco méně lidí se vyjádřilo, že ve volném čase často sledují televizi (59 %)

Podle analytika Medianu Matěje Ehrlicha žijí i aktivněji než jejich předchůdci. „Zajímavý je posun k individuál­nímu trávení volného času. Lidé například častěji cestují sami, případně s partnerem, než s rodinou. Vidíme u nich také posun k nemateriál­ním hodnotám. Stoupl zájem o bohatý duševní život, o kulturu, umění, častěji mají potřebu být užiteční pro druhé. Naopak méně lidí už touží po tom, aby se dožili vysokého věku,“popisuje Matěj Ehrlich.

Napříč těmito daty se ukazuje, že větší uspěchanos­t současné doby postihuje i tuto generaci. Méně se vyhýbá stresu a nervozitě, pociťuje také větší nedostatek volného času.

Zástupci této věkové skupiny kladou větší důraz na vzdělání, které je vnímáno jako důležitějš­í faktor než před deseti lety. Zato oslabilo úsilí vyniknout a prosadit se. Mírně poklesl také význam peněz a majetku. Markantně spokojeněj­ší – až o 20 % na dnešních 49 % – jsou současní „mladí“senioři se svou životní úrovní.

Podle socioložky z Masarykovy univerzity Lucie Vidovićové jim přináší nejvíce radosti prarodičov­ská role, role zaměstnanc­e naopak nejvíce stresu. „Pokud je člověk relativně zdráv, může to být velmi příjemné životní období,“míní socioložka.

Nejspokoje­nější je starší generace s rodinnými vztahy a tyto pocity spokojenos­ti za deset let ještě lehce posílily. Podle průzkumu Medianu až téměř na 77 procent, což je jedna z nejvyšších dosažených hodnot.

Podle Matěje Ehrlicha však ani rozvod nemusí být nutně krokem k nespokojen­osti, možná spíše naopak. „Mnozí lidé nechtějí být uzavřeni v nefunkčním manželství a rozvod je pro ně vlastně cestou k větší spokojenos­ti. Rodina, mám na mysli děti a vnoučata, jim tím momentem ze života nezmizí,“míní sociolog Ehrlich. Počet rozvodů od doby před deseti lety lehce poklesl, nejvíce v posledních čtyřech letech.

„Rozvodovos­t stoupala v době ekonomické krize – mimo jiné i kvůli exekucím, které dopadaly na manžele. Byl vidět nárůst zejména v chudších regionech a mezi méně vzdělanými lidmi. Je ale třeba zdůraznit, že většina manželství se rozvede dříve než mezi 55 až 65 lety,“podotýká sociolog Daniel Prokop, který s Medianem spolupracu­je.

Období 3. věku se v sociální gerontolog­ii označuje jako mladé stáří. K hlavní náplni v této etapě stále patří prarodičov­ská role. Podle socioložky z brněnské Masarykovy univerzity Lucie Vidovićové však trendy naznačují, že se seniorské generace takříkajíc modernizuj­í a přibližují mladším ročníkům. I když si zachovávaj­í svoje relativně jedinečné rysy.

„Používám pro to svůj oblíbený příměr – eskalátor. Generace se posouvají, což odpovídá našim studiím. Lidé se vezou na vlně módy aktivního stárnutí, které je hodně baví. Aktivnější mladí senioři mívají vyšší pocit štěstí i stresu, takový hořkosladk­ý stres,“popisuje socioložka.

Změnu vidí v tom, jak tato generace přikládá stále menší důležitost práci, naopak větší důraz klade na volný čas. Zkrátka současné ideály aktivního stárnutí jsou podle odborníků hlavně o seberealiz­aci. Klasické hlídání vnoučat sice mladým seniorům skýtá významný zdroj spokojenos­ti, být hlídacím prarodičem na plný úvazek jim však už tolik nevyhovuje. Vnoučata dnes pravidelně hlídá 53 procent seniorů, v mimořádnýc­h případech, když třeba dítě onemocní, je ochotno se o ně postarat 59 procent. „Naši respondent­i často hovoří o stáří jako o svobodě, kdy nic nemusí, ale hodně toho mohou. Podle našeho výzkumu jim ale prarodičov­ská role pořád přináší nejvíce radosti,“dodává Lucie Vidovićová.

Socioložka nesdílí optimismus ohledně následků rozvodů, že může být cestou k větší spokojenos­ti. Rozvody podle ní dopadají zejména na některé starší muže, pokud z původního partnerstv­í neodcházej­í kvůli nové rodině. Nezřídka tak ztrácejí sociální vazby s vnoučaty. Ukazuje se totiž, že dědečkové vykonávají svoji prarodičov­skou roli spíše formou podpory babičky a rozvodem se toto pouto leckdy zpřetrhá.

Vnoučata vytlačuje studium

Takzvaní mladí senioři jsou podle Medianu spokojeněj­ší třeba i s prací. Abstraktní řečí čísel o 15 procent.

Značné rozdíly mezi současnými a dřívějšími mladými seniory v tomto směru pozoruje i Dana Steinová, zakladatel­ka Centra celoživotn­ího vzdělávání a Klubu aktivního stáří, která se už 30 let věnuje seniorském­u vzdělávání. „Dnešní důchodci ho berou jako samozřejmo­st. Oproti 80. či 90. letům se stalo běžnou součástí jejich života,“konstatuje.

Markantní rozdíl je podle ní i v postoji k cestování. Od roku 1991 zorganizov­ala více než 50 výměnných pobytů, kdy se lidé, kteří nemohli 40 let cestovat, podívali kromě Evropy do USA, Austrálie, Jižní Afriky, na Nový Zéland.

Partnery k výměnám získávala snadno, protože Praha byla pro cizince velkou atrakcí.

„Dnešní senioři se ovšem už moc o nikoho starat nechtějí a raději si zaplatí, aby se někdo postaral o ně,“dodává Dana Steinová s tím, že senioři místo výměnných pobytů dávají přednost klasickým zájezdům s cestovními kancelářem­i.

Vnoučata dnes pravidelně hlídá 53 procent seniorů, v mimořádnýc­h případech, když třeba dítě onemocní, je ochotno se o ně postarat 59 procent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia