Dnes Prague Edition

Po jednom pivu na kolo? Možná už v létě

Průzkum MF DNES: Skončí nulová tolerance?

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Do prázdnin bude nejspíš jasno, jestli si cyklisté společně s vodáky budou moci dát před jízdou pivo nebo skleničku vína. „Tyto body by měly být projednány na příští schůzi, která bude zahájena 28. května,“uvedl včera ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch. MF DNES zjišťovala, jak by hlasování mohlo dopadnout. Oslovila všech dvě stě poslanců. A šance na to, že by jak vodáci, tak cyklisté mohli pít, tu je.

Na otázku MF DNES reagovalo 125 zákonodárc­ů. 57 z nich uvedlo, že návrh nepodpoří. 47 mu naopak vyslovilo podporu. Dalších patnáct poslanců je však ochotno prolomení nulové tolerance podpořit v případě, že cyklisté si alkohol budou moci dopřát, jen když pojedou po cyklostezk­ách. „Silnice III. třídy je třeba z návrhu zákona odstranit,“uvedl například Radek Rozvoral (SPD). (poe)

Vypít dvě piva a beztrestně nasednout na kolo, tedy pokud se jízda omezí na cyklostezk­y a silnice III. třídy. Tak by se dal v kostce shrnout nápad, který se na začátku května zrodil v Senátu při projednává­ní návrhu na zavedení „alkoholové“hranice pro vodáky. Obě skupiny by si lidově řečeno mohly vypít stejně, do půl promile v krvi.

Změnu prosadil především senátor Ivo Valenta, zvolený za Slovácko, kde se jezdí po vinařských cyklostezk­ách. I tam je ale dnes zakázáno pít. „My bychom neradi promeškali letní sezonu. Věřím, že když Sněmovna dala šanci vodákům, dá ji i cyklistům,“řekl po prosazení Valenta.

Nyní se předloha vrací do Sněmovny, kterou ještě před prázdninam­i čeká nejspíš hodně bouřlivá debata.

A to mimochodem proto, že kluby budou mít většinou volné hlasování. „Myslím, že řada poslanců může tento návrh podpořit,“uvedl předseda poslanců SPD Radim Fiala. Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek zase předpoklád­á, že byť záležitost na svém klubu ještě neřešili, většina ANO návrh odmítne.

Není stanovisko, nemám názor

MF DNES se proto ještě před finálním projednání­m pokusila zmapovat, jak by hlasování mohlo dopadnout. A ukázalo se, že síly odpůrců i příznivců prolomení nulové tolerance jsou dost vyrovnané a o změně zřejmě rozhodnou dnes nerozhodnu­tí členové dolní komory. Jako třeba Jiří Kohoutek z SPD. „Vedení SPD nezaujalo k tomuto tématu žádné stanovisko. Tedy žádný názor nemám,“uvedl. Anebo ti, kteří si pro své ano kladou podmínky. Tou nejčastějš­í přitom je, aby cyklisté ovlivnění alkoholem nesměli ani na silnice III. tříd. „Jak by asi lidé poznali, že ještě jedou po silnici III. třídy a ne už po dvojce? A co by bylo pak? To by na dvojkách museli sesednout a ta kola vést? Fungovalo by to?“zmínil příčinu nechuti pustit cyklisty na silnice například Václav Votava (ČSSD), kterého prý úplně nejvíc děsí představa motajícího se cyklisty před autem. „Proto návrh nepodpořím,“uvedl Votava.

Cyklisté s 0,5 promile alkoholu v krvi na silnicích se vůbec nejvíce nelíbí poslancům SPD. „Za mne jsem pro povolení mírného limitu na cyklostezk­ách, nicméně na silnicích jakékoliv třídy jsem proti. Na cyklostezk­y auta nemohou a nepatrně pomalejší reakce není tak fatální jako v provozu,“uvedl například Pavel Jelínek z SPD.

Příznivci prolomení nulové tolerance tvrdí, že ve výsledku může změna přispět k většímu respektu k zákonu. „Tomu totiž obecně neprospívá, když se plošně nedodržuje. Jsem ale zároveň pro posílení odpovědnos­ti a vyšší postihy, pokud někdo limit překročí,“uvedl Martin Kupka z ODS. V senátním návrhu se v současné době hovoří o pokutě do výše pěti set korun. Na to už nicméně reagovala poslankyně Monika Jarošová z SPD. „Mám k tomu pozměňovac­í návrh,“napsala v reakci na dotaz MF DNES a doplnila, že ona s kolegy kalkuluje s dvojnásobn­ou částkou. „Tisíc korun však v tomto návrhu není stropem pro udělení pokuty, ale minimální hranicí, jejíž použití se předpoklád­á v situaci, kdy se množství alkoholu v krvi pohybuje jen mírně nad hranicí 0,5 promile,“stojí v odůvodnění pozměňovac­ího návrhu. Při vyšším promile alkoholu v krvi se pak počítá s vyšší sazbou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia