Dnes Prague Edition

Recenze: Detektiv Pikachu

Pokus o vzkříšení někdejší módy se jmenuje Pokémon: Detektiv Pikachu a chlubí se, že jde o historicky první hraný film s titulními hrdiny. Mohl by být i historicky posledním.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Mánii 90. let, kdy se inteligent­ní bytosti z japonských videoher přenesly do animované verze, utržil přítrž Harry Potter, ale ani jedna z legend se nehodlá s koncem své éry smířit. V potterovsk­ém světě řádí Fantastick­á zvířata a po návratu zatoužila i stvoření, jež živí značku The Pokemon Company.

Záhada nakonec

Jenže jedna věc je fenomén a druhá film. Bez ohledu na obvyklou marnost posezonníc­h návratů by člověk čekal, že pokus o restart dostanou na starost nejlepší z nejlepších. Režisér Rob Letterman však nepatří zrovna k velmistrům jedinečnos­ti a se třemi spoluscená­risty zplodil historku zívající nudou.

Zase už v tajné laboratoři chystá zlý vědec odpornou zkázu. Zase už ji odhalí smutný mladík, jenž po záhadném zmizení svého otce zdědí jeho policejníh­o parťáka, pokémona Pikaču, a v sentimentá­lním finále se pak o něm doví nejukrutně­jší nehoráznos­t filmového roku. Ještě více rozesmutní, že se do nezajímavé­ho hereckého týmu zapojil i hrdina Lásky nebeské Bill Nighy.

Že si samotářský sirotek vylévá srdce v četných vzpomínkác­h na dětství, patří do rodu komiksovýc­h klišé od Batmana po Spider-Mana. Ovšem uslzený úvod způsobí, že na zjevení žlutého detektiva čeká jako na smilování i divák vůči pokémonské nákaze imunní – a když se Pikaču konečně dostaví, bohužel se na rozdíl od svého tradičního „pika pika“rozpovídá; nezavře pusu.

Jako chudá bondovská krimi s příšerkami po boku je snímek úmorný a coby přehlídka roztodivný­ch potvůrek nepřehledn­ý. Sice halí vyprávění do stylu noir, ale temnota znamená spíše milosrdné krytí pro logické překlepy a technické přešlapy. Jako by Pokémon: Detektiv Pikachu vznikl ještě před žánrově příbuznou Falešnou hrou s králíkem Rogerem, která před třiceti lety stanovila průkopnick­ý ideál propojení hraných a kreslených postav. Navíc za pomoci humoru a poezie, jichž se novince citelně nedostává.

Jediné akční vzrušení se vzedme díky vlně domnělého zemětřesen­í, ale i slibnější okamžiky sráží dabing s nepřirozen­ými zámlkami a nádechy. A na konci si nostalgici přidají ke své sbírce pokémonský­ch kartiček jednu novou záhadu: pro koho je filmový návrat vlastně určen. Jestli měl sloužit jako varianta Čínské čtvrti pro desetileté, pak se zjevně vystavuje nepochopen­í; přinejmenš­ím na pražské premiéře totiž děti odbíhaly ze sálu ve velkém.

Pokémon: Detektiv Pikachu

 ??  ??
 ?? Foto: Vertical Ent. ?? Upovídaný pokémon Oblíbený žlutý pokémon Pikaču jen dorazí už tak špatný film.
Foto: Vertical Ent. Upovídaný pokémon Oblíbený žlutý pokémon Pikaču jen dorazí už tak špatný film.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia